Αποτελέσματα: ΚΝΕ: 24 - ΣΣΠ: 14 - Λευκά: 2 (Σύνολο: 40)
Την Κυριακή 14/3 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΝΦΕΕΜΠ, μετά από συλλογή υπογραφών, με πρωτοβουλία της ΣΣΠ. Θεωρήσαμε πως ο Νόμος Κεραμέως, η αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ και στις σχολές μας, τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, το γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας και τα σοβαρά ζητήματα των εστιών είναι πάνω από αρκετοί λόγοι για να πραγματοποιηθεί συνέλευση του Συλλόγου. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ είχαν όμως άλλη άποψη. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σαμποτάρουν τη Γενική Συνέλευση, αρχικά αρνούμενοι να δεχτούν να γίνει και στη συνέχεια προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αναβληθεί. Κωλυσιέργησαν να ξεκινήσει η συνέλευση πάνω από 2 ώρες, αρνήθηκαν την πρόταση της ΣΣΠ να σχηματιστεί προεδρείο (τη Γενική Συνέλευση συντονίζει η… πλειοψηφία του ΔΣ, δηλαδή η ΠΚΣ) για να λειτουργεί δημοκρατικά, λέγοντας πως «κακώς υπάρχει και στις άλλες σχολές»(!) και με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να διαλύσουν τη Συνέλευση.
Βασικό μέσο σε αυτή τους την προσπάθεια οι γνωστές σταλινικές λασπολογίες «συρραμμένες» με τα νέα θεωρητικά κατασκευάσματα του Περισσού: «εμείς θεωρούμε πως αυτή είναι η αστική δημοκρατία τους», «όποιος μιλάει για χούντα, κράτος δικαίου κτλ. είναι ΣΥΡΙΖΑ(!)» - και άλλες ασυναρτησίες. Μάλλον για τους συναδέλφους της ΠΚΣ η κατάργηση θεμελιωδών συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι βασανισμοί στη ΓΑΔΑ και στους δρόμους, οι δολοφονικές επιθέσεις των συμμοριών ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ σε διαδηλωτές, αλλά και απλούς πολίτες, η πλήρης «ασυλία» - πολιτική κάλυψη που απολαμβάνει η αστυνομία από την κυβέρνηση, δεν είναι δείγματα ενός αστυνομικού κράτους και μιας διαρκούς αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης, μιας χούντας με κοινοβουλευτικό μανδύα, αλλά μια … συνηθισμένη, κανονική λειτουργία της αστικής δημοκρατίας και των κρατικών μηχανισμών. Επιπρόσθετα, η ΣΣΠ ποτέ δεν μίλησε ή δεν μιλά για «κράτος δικαίου». Αν θέλει η ΠΚΣ να βρει αυτούς που μιλάνε, ας ψάξει καλύτερα ανάμεσα στους συμμάχους της περίφημες κλειστές «συσκέψεις των ΦΣ», στο κοινό κείμενο του ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜεΡΑ25 ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων, αλλά και στο παρελθόν της με τις «δημοκρατικές δυνάμεις» και την στήριξη αστικών (συγ)κυβερνήσεων… Είναι γνωστή η τακτική της ηγεσίας της ΚΝΕ: όταν δεν έχει τι να πει, αρχίζει να βρίζει τους πάντες ως ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.
Η αντιπαράθεση από πλευράς μας έγινε κυρίως σχετικά με το πως υλοποιούνται οι αποφάσεις, δηλαδή ότι τις περισσότερες φορές δεν ενημερώνονται καν οι εστιακοί για το πότε και που γίνονται οι κινητοποιήσεις που αποφασίζονται είτε σε ΓΣ, είτε σε ΔΣ, και ότι οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν έναν χαρακτήρα συζήτησης, ενώ πραγματοποιούνται και υποκαθίστανται κυρίως από μέλη του ΔΣ. Πάνω σε αυτό προτείναμε ο αγώνας μας να πάρει πιο μαχητικά χαρακτηριστικά, να αποφασιστεί μία κατάληψη στην Πρυτανεία και να συσταθεί συντονιστική επιτροπή κατάληψης, ώστε οι αποφάσεις και η υλοποίηση τους να έρθει στα χέρια των φοιτητών. Επιπλέον, προτείναμε να μπει διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για να συνεχιστεί ο αγώνας, σε αντίθεση με την πρότασή τους για κινητοποίηση στο Υπ.Παιδείας που ανέκαθεν δεν συγκεντρώνει κόσμο και εμποδίζει την κλιμάκωση του αγώνα. Ακόμη, θέσαμε το ζήτημα πως ο σύλλογος μας απείχε από όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, για να μην υπάρξει κανένας νεκρός απεργός πείνας και ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή. Κάτι πολύ προβληματικό πόσο μάλλον όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ένας “αγωνιστικός” σύλλογος. Απάντηση φυσικά σε όλα αυτά δεν πήραμε παρά μόνο υπεκφυγές, λάσπες και λεκτικές επιθέσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, για να πάρουν οι οικότροφοι το σύλλογο στα χέρια τους, για να λειτουργεί αυτός με βάση τις αρχές της εργατικής δημοκρατίας, εντείνοντας τις προσπάθειες μας για νέα συνέλευση του Συλλόγου, για να γίνει αυτός πραγματικά αγωνιστικός και να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ενάντια στην αποδυνάμωση του και στο «πνίξιμο» που του επιβάλλουν οι γραφειοκράτες της ΠΚΣ.