Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αθήνα: Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας φοιτητών και δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (4777/2021)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/3 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

        Η ψήφιση του νόμου Κεραμέως έρχεται να χτυπήσει με τον πιο ευθύ και τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δικαίωμα του λαού να σπουδάζει. Είναι ένας νόμος που θα φέρνει όλο και πιο κοντά την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές μας, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τις διαγραφές αντίστοιχα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα συνολικότερα, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει ένα σκληρό καθεστώς καταστολής και επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως στην περίπτωση του απεργού πείνας Δ.Κουφοντίνα, παράλληλα διαμορφώνει μια παιδεία για ολοένα και λιγότερους και πιο εκλεκτούς. Διαμορφώνουν μια εκπαίδευση με πολύ σκληρούς ταξικούς φραγμούς που θα αποκλείει τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών. Ακόμη και όσοι καταφέρνουν να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο θα έρχονται αντιμέτωποι με την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και με τα πειθαρχικά συμβούλια. Τα όργανα αυτά, τη δημιουργία των οποίων προβλέπει ο νόμος Κεραμέως θα προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν κάθε μορφή αγώνα, κάθε πολιτική συνδικαλιστική έκφραση που θα τολμάει να αμφισβητεί τις πολιτικές τους.

        Η εισβολή των μπάτσων στο ΑΠΘ είναι μία πρώτη ένδειξη για τις μέρες που έρχονται στα πανεπιστήμια. Η εισβολή στο ΑΠΘ έδειξε τα αντανακλαστικά της νεολαίας,  όπου μαζικοποίησαν τις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της δεκαετίας, ξεπερνώντας τους «αυτόκλητους σωτήρες» που υπονομεύουν την έννοια των Φοιτητικών Συλλόγων, που δεν ακολούθησαν την κύρια μάζα των φοιτητών και έμειναν στο περιθώριο. Αναντίστοιχη η απάντηση ήταν στην Αθήνα, όπου εδώ αυτοί οι «σωτήρες» έπαιξαν χειρότερο ρόλο, καθώς δεν προχώρησαν σε μια κεντρική διαδήλωση την Τρίτη 23/2, αλλά σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις (άδειες) πρυτανείες, δείχνοντας σε τι αδιέξοδο σπρώχνουν το φοιτητικό κίνημα.

        Οι διαδηλώσεις, όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ένα κλίμα συνέχισης των προηγούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο Κεραμέως. Οι νόμοι που ψηφίζει το αστικό κράτος ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Με αυτή τη λογική και ο νόμος Κεραμέως ήδη εφαρμόζεται. Αυτό δείχνει η έφοδος της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Η λογική που θέλει να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά ή να μην εφαρμοστεί είναι προβληματική και ανεπαρκής. Οι κινητοποιήσεις σε πρυτανείες δεν αντιμετωπίζουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τον νόμο και δε βοηθούν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, που έκαναν οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα.

        Το σύστημα μας φοβάται και πολύ καλά κάνει! Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει, ότι και το εαρινό εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Και ο λόγος αυτής της επιλογής και απόφασης δεν είναι υγειονομικός. Είναι πολιτικός. Το σύστημα μας θέλει αποσυγκροτημένους, μόνους και αδύναμους μακριά από τους συμφοιτητές μας, μακριά από τα συλλογικά μας όργανα. Για να μπορεί να περνάει αναίμακτα τέτοια βάρβαρα νομοσχέδια. Η Κεραμέως λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4777 προανήγγειλε και νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα που θα στο στοχεύει στην διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλόγων. Αυτή η εξαγγελία έρχεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την επίθεση στα φτωχά φοιτητικά στρώματα και είναι μία ακόμα απόδειξη, ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και όχι για να μένουν στα χαρτιά. Η κυβέρνηση δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με τον νόμο μέχρι την ανατροπή του. Ο μόνος δρόμος είναι οι συλλογικές μας μαζικές διαδικασίες, να συνεχιστούν οι γενικές συνελεύσεις και οι διαδηλώσεις.

        Χρειάζεται να οργανωθεί ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα που θα σπάσει στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, την καταστολή και που θα ανοίξει τον δρόμο για την οργάνωση ενός αγώνα διάρκειας. Πρέπει να γίνουν καταλήψεις στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, που θα οργανώνουν την πάλη. Με πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα γίνεται πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση απόψεων. Χρειάζεται οι γενικές συνελεύσεις να καταλήγουν σε αποφάσεις που θα υλοποιεί ο ίδιος ο φοιτητικός σύλλογος, κόντρα στην λογική αυτών που τους καπηλεύονται και αρκούνται στο να περνάνε ψηφίσματα μέσω ΔΣ, χωρίς ζωντανές διαδικασίες στις σχολές. Με πρωτοβουλίες και κινήσεις όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, που θα έχουν ως στόχο την επανενεργοποίηση των συλλόγων, την μαζικοποίηση των Συνελεύσεων και την προπαγάνδιση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο των «λίγων και εκλεκτών» δεν θα περάσει, οι αγώνες της νεολαίας θα το ανατρέψουν!

  •        ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
  •        ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
  •        ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
  •        ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  •        ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
  •        ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  •        ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Fb: Πρωτοβουλία φοιτητών και δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως