Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΤΡΑ: Κάλεσμα σχημάτων - παρατάξεων

 Να ανατρέψουμε το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με αγώνες διαρκείας!

Όλοι στην κινητοποίηση την Πέμπτη 4/3 στις 12:00 στην πλ. Γεωργίου

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μας έχει αφήσει χωρίς μαζική διάγνωση και περίθαλψη, με δεκάδες θανάτους καθημερινά, ανεπαρκείς ΜΕΘ και τους εμβολιασμούς να έχουν καταστεί ένα φιάσκο, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει όλο το βάρος της πανδημίας και της κρίσης του σε εμάς και τις οικογένειές μας. Με πρόσχημα την πανδημία, το κράτος έχει εξαπολύσει μια άγρια επίθεση στα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας, κάτι που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο με την ψήφιση και εφαρμογή του χουντικής έμπνευσης νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με τον νόμο που προβλέπει το φακέλωμα των συνδικαλιστών και βάζει εμπόδια στην δυνατότητα κήρυξης απεργίας αλλά και με τη βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων των τελευταίων μηνών. Κάνοντας την κρίση ευκαιρία, ενώ η νεολαία δεν βρίσκεται στα σχολεία και τις σχολές της, τόλμησαν να φέρουν ακραίο ταξικό νόμο για τα πανεπιστήμια που βάζει όριο φοίτησης στα ν + ½ν, βάσεις εισαγωγής που θα ορίζονται από τα ίδια τα ιδρύματα και φυσικά το μαύρο, χουντικής έμπνευσης μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι νέες βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ισοδυναμούν με τη δραστική μείωση των εισακτέων και τον αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα και αποτελούν το σκληρότερο ταξικό φραγμό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Η εισαγωγή των υποψήφιων σε 2 φάσεις (δύο φορές μηχανογραφικό) είναι άλλο ένα ταξικό φίλτρο που πετάει σε δεύτερη μοίρα χιλιάδες μαθητές.

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, χτυπάει άμεσα όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές, και πετάει χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτά που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα αφόρητα εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, ώστε οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο της διαγραφής να σκύβουμε το κεφάλι και να υποστέλλουμε οποιαδήποτε συνδικαλιστική και πολιτική δράση για τα δικαιώματά μας.

Κι ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση καταστέλλει κάθε προσπάθεια αντίστασης στην πολιτική της. Ιδρύει την πανεπιστημιακή αστυνομία (ομάδες ΟΠΠΙ) με αστυνομικούς που θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο του σπουδαστικού της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το ΑΣΥΛΟ και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό και στις αγωνιστικές φωνές που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Οι πρόσφατες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής στην ΦΕΠΑ στις 30/12 και στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 22/02, δεν αφήνουν περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα κρατικής τρομοκρατίας.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να ανατρέψουμε τον νόμο Κεραμέως!

Είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε ενάντια στο νόμο που επιχειρεί τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και τη φίμωση κάθε φωνής που αντιδρά και αντιστέκεται. Να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας και τα κεκτημένα δικαιώματά μας σε σπουδές – δουλειά – υγεία – ελευθερίες. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως θα υπάρχουν αντιδράσεις στην πολιτική της και για αυτό το λόγο καταβάλει κάθε προσπάθεια και νομοθετικά αλλά και πρακτικά να καταστείλει όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι, έτσι ώστε να εξαπολύσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και συσχετισμούς τις επιθέσεις τους πάνω στα δικαιώματά μας. Τώρα που ο νόμος πέρασε δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα που δίνουμε τόσες βδομάδες, αλλά να τον εντείνουμε παλεύοντας για την ανατροπή του, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, τις γενικές συνελεύσεις και τον δρόμο!

  •   Ούτε διαγραφές φοιτητών - ούτε βάση εισαγωγής
  •  Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου και πειθαρχικές διώξεις
  •   Κάτω τα χέρια από το ΑΣΥΛΟ – Το ΑΣΥΛΟ ανήκει σε όλο το λαό
  • Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Όχι στη μείωση εισακτέων και τους ταξικούς φραγμούς.

Αγωνιστικές Κινήσεις - Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών - ΣΣΠ