Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑ.Δ.Α:Όχι στα 2ετή προγράμματα σπουδών! Όχι στον αποκλεισμό της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση!


 Μερικές εβδομάδες μετά τις προτάσεις του Υπουργού Παιδείας, η διορισμένη διοίκηση του ΠΑ.Δ.Α. έρχεται να ανακοινώσει τις 6 πρώτες δομές διετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης (4 Ναυτιλιακής και 2 Πληροφορικής κατεύθυνσης), τα λεγόμενα ΚΕΕ (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ΙΕΚ και σε αυτά θα μπορούν να φοιτήσουν μόνο μαθητές των ΕΠΑΛ με βάση τον βαθμό απολυτηρίου τους και για ορισμένες θέσεις.

Τα ΚΕΕ αποδεικνύονται ένα από τα χειρότερα χτυπήματα στην δημόσια εκπαίδευση. Πρόκειται να αποκλείσουν τεράστιο κομμάτι μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δημιουργήσουν «φθηνούς» εργαζόμενους με στοιχειώδη κατάρτιση, χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, έρμαια στα χέρια των εργοδοτών! Επίσης, «σπρώχνει» τα δικαιώματα όλων των παρεμφερών αποφοίτων προς τα κάτω! Έρχονται για να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στα 4ετή και 5ετή πτυχία, στην πράξη να καταργήσουν ή αχρηστεύσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτά παρέχουν! Γιατί ένας εργοδότης, να επιλέξει έναν «ακριβό» απόφοιτο ναυπηγό του ΠΑ.Δ.Α., πόσο μάλλον Ναυπηγό Μηχανικό, όταν ο απόφοιτος του αντίστοιχου ΚΕΕ θα μπορεί να «βγάλει» την δουλειά;
Επιπλέον, τα ΚΕΕ θα λειτουργήσουν υπό την αιγίδα του ΠΑ.Δ.Α., η διοίκηση του οποίου σαν σωστός αχυράνθρωπος εκτελεί τις εντολές των επιχειρηματιών για την διαμόρφωση και το αντικείμενο των ΚΕΕ. Με λίγα λόγια σπουδές κατά παραγγελία και ανάλογα με τις «ανάγκες» της αγοράς. Επίσης, στα ΚΕΕ προβλέπονται για κάθε απόφοιτο 960 ώρες πρακτικής σε κάποιους από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς, δηλαδή απλήρωτη εργασία.
Όσο αφορά την χρηματοδότηση των προγραμμάτων, αυτή θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, χορηγίες ιδιωτών κ.α. Ερώτημα προκαλεί το γεγονός πως όταν το ΠΑ.Δ.Α. δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες λόγω της υποχρηματοδότησης, πως θα χρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα; Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ΚΕΕ χωρίς ιδιωτικές χορηγίες δεν θα υπάρχουν.
Τέλος, το εκπαιδευτικό προσωπικό για τα ΚΕΕ θα προέρχεται και αυτό από το ΠΑ.Δ.Α.. Αλήθειά από την στιγμή που τα κενά σε μέλη ΔΕΠ και εργαστηριακό προσωπικό είναι τεράστια και τα 2/3 του έκτακτου προσωπικού απολύονται, πως θα καλυφθούν και αυτές οι ανάγκες και μάλιστα σε περιοχές πολύ μακριά από το ίδρυμα;
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
Κάθε μέρα βλέπουμε πως η δημιουργία του ΠΑ.Δ.Α., πέρα από τα τεράστια προβλήματα και τις συγχωνεύσεις που έφερε, λειτούργησε σαν δούρειος ίππος για ένα συνολικότερο χτύπημα στην παιδεία! Να παλέψουμε για το ξήλωμα των ΚΕΕ όπου και αυτά δημιουργηθούν! Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις να παλέψουμε για τις σπουδές και το μέλλον που αξίζουμε!

  • Όχι στη δημιουργία των ΚΕΕ
  • Άμεση πρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων
  • Αύξηση της χρηματοδότησης