Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση της ΣΣΠ για το lock out στην Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ


               
Την Τετάρτη 10/10 η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας πραγματοποίησε κατάληψη μιας αχρησιμοποίητης αίθουσας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ανακοίνωσε πως θα τον χρησιμοποιεί ως στέκι του. Στις 17/10 μια μέρα μετά την απόφαση της συγκλήτου του , πως είναι ανεπιθύμητοι, καθηγητές της Φιλοσοφικής μαζί με σεκιουριτάδες της σχολής συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν μέλη του, να εισέλθουν στην αίθουσα, χωρίς όμως να το καταφέρνουν, καθώς ο Ρουβίκωνας ανακατέλαβε το στέκι του. Όμως λίγο αργότερα την ίδια μέρα οι αρχές της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής και της πρυτανείας του ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε lock out, δηλαδή αναστολή της λειτουργίας της σχολής για την Πέμπτη 18/10 ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική.
Από ότι φαίνεται η κοσμητεία και οι αντιδραστικοί καθηγητές της Φιλοσοφικής έχουν ιδιαίτερες προτεραιότητες. Την ίδια ώρα που ο Γαβρόγλου ετοιμάζει τη κατάτμηση του ΦΠΨ, τμήματος στη Φιλοσοφική, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές, το μέλλον τους και τα πτυχία τους, την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια και οι σχολές παραπαίουν ολοένα και περισσότερο, αυτοί έχουν επιλέξει ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Φιλοσοφικής. Αυτό δεν είναι ούτε η υποχρηματοδότηση, ούτε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, αλλά το αν θα έχει χώρο στη Φιλοσοφική ο Ρουβίκωνας! Μαζί τους και τα ΜΜΕ που βλέπουν πάλι το πόσο επικίνδυνη είναι η "ανομία και η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια", δηλαδή όποιος αντιδράει και κινητοποιείται και όχι φυσικά οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι που διαλύουν ολοένα τα πανεπιστήμια.
 Το πανεπιστημιακό άσυλο ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και ανάπτυξης αγώνων των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό εντάσσονται και οι καταλήψεις άδειων χώρων ως στέκια και οι καταλήψεις στις σχολές ευρύτερα που διαμορφώνουν οι αγώνες στα πανεπιστήμια. Είναι κομμάτι όλου του φοιτητικού κινήματος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα και είναι αυτά τα μαχητικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα πανεπιστήμια και στους φοιτητές να ξεσηκώνονται και να μπορούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινωνικά κινήματα ιστορικά. Αυτό είναι που θέλουν να χτυπήσουν και αυτό είναι η ανάγκη να αποτρέψουμε αν θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε τη διάλυση της παιδείας.
Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής και η πρυτανεία του ΕΚΠΑ με την πράξη τους να αναστείλουν τη λειτουργία της Φιλοσοφικής προσπαθώντας να διώξουν αγωνιστές από χώρο ασύλου προσφέρει τη δική της υπηρεσία στα σχέδια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των επόμενων να καταργήσουν στη πράξη το άσυλο μέσα στα πλαίσια ενός Κράτους Έκτακτης Ανάγκης όπου όποιος αντιδρά στα μέτρα τους θα πρέπει να διώκεται και να καταστέλλεται. Οι φοιτητές με τους αγώνες μας και μαχητικές μορφές πάλης πρέπει να υπερασπιστούμε το άσυλο. Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους κοσμήτορες και στους καθηγητές, αλλά στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και τους αγωνιστές!