Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΠΑ: Να καταργηθούν άμεσα τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό της διδακτικής και μεθοδολογίας των μαθηματικών. Καμιά εφαρμογή του ν. Γαβρόγλου- Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας!


 Το τμήμα Μαθηματικών σε συνεργασία με άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε το περασμένο μήνα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στη διδακτική με το τεράστιο συνολικό κόστος των 2.800 ευρώ για δύο έτη. Με την εφαρμογή του ν. Γαβρόγλου πλέον όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα βάζουν μονίμως δίδακτρα όλο και πιο μεγάλου ύψους βάζοντας τους αποφοίτους του Μαθηματικού σε έναν αγώνα με πολύ μεγάλο κόστος, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση η διοίκηση του Τμήματος Μαθηματικού σε συνεργασία με τη πρυτανεία έχουν βάλει ήδη σε εφαρμογή την επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές αδιαφορώντας τελείως για το αφόρητο κόστος που έχουν αυτά τα προγράμματα για αυτούς. Μέσα σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ) που θα υποχρεωθούν να έχουν όλοι οι απόφοιτοι Μαθηματικού αν θέλουν να μπορούν να διδάσκουν. Πάνω σε αυτά τα πλαίσια κινούνται το Υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση και όλες οι υποτακτικές τους διοικήσεις πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων που συμβάλλουν στο έργο της διάλυσης της δημόσιας παιδείας και της μετατροπής της σε μια εκπαίδευση που χρηματοδοτείται όλο και περισσότερο από τις τσέπες των φοιτητών και που απευθύνεται σε όλο και λιγότερους.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ύψος των διδάκτρων είναι υψηλό, ωστόσο γενικά η ουσία δεν βρίσκεται στο πόσα χρήματα θα κληθούμε να πληρώσουμε, αλλά στο ότι δεν πρέπει να δεχτούμε να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας. Ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο, όπου οι εργοδότες απαιτούν όλο και περισσότερα πτυχία (μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κ.α.) από τους νέους για να τους προσλάβουν, τα μεταπτυχιακά δεν πρέπει να αποτελούν μια "πολυτέλεια των λίγων" αλλά "ένα βασικό εφόδιο για τους πολλούς". Συνεπώς δεν πρέπει να ανεχτούμε να μπουν δίδακτρα σε κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Μπροστά σε αυτές τις κατευθύνσεις οι φοιτητές του Μαθηματικού δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Πρέπει άμεσα να καταργηθούν τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό στη διδακτική και σε όλα τα μεταπτυχιακά. Αν περάσει  αυτή η επίθεση οι προπτυχιακοί φοιτητές  είναι βέβαιο πλέον πως θα είμαστε οι επόμενοι. Η διοίκηση τμήματος είναι απόλυτα συνένοχη σε αυτή την επίθεση και δεν λογαριάζει τους φοιτητές. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί αυτό είναι με αγώνες και κινητοποιήσεις, αυτοοργάνωση και μαζικοποίηση των συνελεύσεων για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.