Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Χημικού Ιωαννίνων


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
ΣΣΠ:22
ΠΚΣ:10
ΕΑΑΚ:2
ΛΕΥΚΑ:2 


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ

Το Πανεπιστήμιο μας βρίσκεται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης με την υποχρηματοδότηση να έχει φτάσει στο 80% από το 2008 και μετά, και τις υλικοτεχνικές υποδομές να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνολικά άλλα και κάθε τμήμα ξεχωριστά προκαλώντας αναρίθμητα προβλήματα. Συγκεκριμένα, το τμήμα μας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στον τομέα των εργαστηρίων όπου στην ουσία εκπαιδευόμαστε σε εργαστήρια δίχως τον κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό , με τα μισά όργανα να είναι ασυντήρητα η ακόμα και τελείως χαλασμένα. Πολλά πειράματα γίνονται ανά ομάδες 3-4 ατόμων που δυσκολεύουν τους φοιτητές στην εμπέδωση του επιστημονικού αντικειμένου, και φυσικά υπάρχει τεράστια έλλειψη σε καθηγητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να κόβονται εργαστηριακές ασκήσεις από τους 3οετεις φοιτητές, μαθήματα κορμού να αργούν να ξεκινήσουν δημιουργώντας πολλά κενά, ενώ ταυτόχρονα λόγω της χαμηλής εποπτείας αυξάνονται διαρκώς τα εργαστηριακά ατυχήματα. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός δεν παρέχεται από το τμήμα με αποτέλεσμα να “ματώνουν” οι φοιτητές και οι οικογένειες τους για να αγοράσουν τα απαραίτητα, ενώ αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν με απανωτές απουσίες στα εργαστήρια. Επίσης λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσης των εργαστηρίων, που συνεπάγεται εκ νέου προετοιμασία αντιδραστηρίων και επιπλέον ακαδημαϊκές ώρες, είναι απαγορευτική κάθε αιτίας απουσίας στα εργαστήρια, αφήνοντας μας περιθώριο μονο μιας απουσίας δικαιολογημένη με χαρτί γιατρού λες και οι φοιτητές δεν έχουμε καμία άλλη σημαντική υποχρέωση που δεν παίρνει αναβολή, ή ακόμη και άρρωστοι είμαστε σε θέση να περιμένουμε στην τεράστια ουρά του νοσοκομείου.

Επιπλέον το πρόγραμμα σπουδών διαρκώς αναδιαμορφώνεται με την πιο πρόσφατη κορύφωση του την θέσπιση προαπαιτούμενων μαθημάτων ή την συγκέντρωση 120 διδακτικών μονάδων για την εκπόνηση των πτυχιακών εργασιών το οποίο θα μπορούσε να έχει μια λογική άλλα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που επικρατεί μέσα στα εργαστήρια των τελειοφοίτων. Η ουσία των προαπαιτούμενων είναι να πεταχτούν φοιτητές έξω από τα εργαστήρια μιας και δεν αντέχει το τμήμα να τους απορροφήσει. Μέσα στα ίδια πλαίσια κινείται και η μείωση των μαθημάτων που θα μπορούμε να δηλώνουμε, από 12 σε 10 ανά εξάμηνο, παρατείνοντας ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας, χωρίς απαραίτητα να μπορούμε να στηριχτούμε οικονομικά για άλλη μία χρονία. Σε όλα αυτά να προστεθεί και η κατάργηση της διδακτικής επάρκειας, ένα θέμα που έμμεσα αποφεύγουν να θίξουν καθώς η επικρατέστερη άποψη είναι να διδασκόμαστε επιπλέον μαθήματα εκτός πτυχίου για να την αποκτήσουμε, χωρίς να μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα πληρώσουμε κάτι για όλη αυτή την διαδικασία.

Η επίθεση εξαπλώνεται και στο κομμάτι της μέριμνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μια κατάσταση η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει το “διαμάντι της Ηπείρου” όπως το αποκαλούν οι πρυτανικές αρχές σε δηλώσεις τους. Φοιτητές πετιούνται κάθε χρόνο έξω από τα δωμάτια τους, τα αποτελέσματα των αιτήσεων για τις εστίες συνεχώς καθυστερούν δημιουργώντας πολλά προβλήματα ειδικά σε μια σχολή με εργαστήρια όπως η δική μας, το φαγητό στην λέσχη υποβαθμίζεται διαρκώς, ενώ υπάρχουν και υπονοούμενα για αντίτιμο στην λέσχη το επόμενο διάστημα. Η μετακίνηση είναι περιορισμένη και ακριβή, ζεστό νερό και θέρμανση υπάρχουν ελάχιστες ώρες την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και το χαράτσι των 45 ευρώ που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα οι εστιακοί από το μηδενικό τους σε πολλές περιπτώσεις εισόδημα.

Και σαν να μην ήταν ήδη αυτά αρκετά, την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει ο νόμος Γαβρόγλου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο οποίος έρχεται με τις συγχωνεύσεις-οδοστρωτήρα για να διαλύσει ολοκληρωτικά την δημοσιά δωρεάν παιδεία. Συγκεκριμένα για τα Ιωάννινα πρόσφατα ψηφίστηκε το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ηπείρου, που συγχωνεύει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου με άμεσο σκοπό την οικονομική τους αυτονόμηση (δηλαδή δίδακτρα), διαλύοντας τελείως τα πτυχία και των δύο ιδρυμάτων όπως επίσης και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
Η επίθεση αυτή έχει τεράστια σημασία για τον περαιτέρω ανενόχλητο κατακερματισμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την “νόμιμη” πλέον εκμετάλλευση μας. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων αποσκοπούν στην διάλυση μας τόσο ως φοιτητές όσο και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι για αυτό και η τόσο λυσσαλέα επίθεση στην Παιδεία η οποία έχει πλέον άμεση αλληλεπίδραση με την αγορά εργασίας.

Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι σε όλη αυτήν την επίθεση που βιώνουμε. Τα προβλήματα του Πανεπιστημίου άλλα και του τμήματος μας συγκεκριμένα δεν θα λυθούν από μονά τους . Οι φοιτητές πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας. Με ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους και μαχητικά μέσα πάλης (συνελεύσεις , καταλήψεις , διαδηλώσεις ) να πούμε ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ στο νόμο Γαβρόγλου και σε κάθε αντιεκπαιδευτικό νόμο, ένα όχι σε καθετί που στέκεται εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπουδών μας!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.
  • Κανένα προαπαιτούμενο ούτε ECTS στις πτυχιακές μας

  •  Κανένα εμπόδιο στις σπουδές μας

  •  Άμεση βελτίωση των υπηρεσιών της φοιτητικής μέριμνας.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ :

  •    Κινητοποίηση στην Πρόεδρο του Τμήματος Δευτέρα 22/10 στις 11:00

  •   Κινητοποίηση στην Σύγκλητο την Πέμπτη 18/10 στις 9:00 στην πρυτανεια

  • Συμμετοχή στην Παμφοιτητική Πορεία 18:00 απο Ακαδημία σε συντονισμό με τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών