Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Λέσχη του ΑΠΘ δηλώνει ότι το αντίτιμο αποσύρεται! Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική κατάργηση της κάρτας σίτισης!


  Με email του προς όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ το ΔΣ της Λέσχης ενημέρωσε την Πέμπτη 11/10 ότι «οι φήμες που κυκλοφορούν για επιβολή αντιτίμου στη Λέσχη είναι ανυπόστατες» και ότι «ποτέ δεν υπήρξε ή θα υπάρξει τέτοια πρόθεση»!

 Είναι προφανές ότι ειδικά η τελευταία παράγραφος είναι τεράστιο ψέμα: Η λέσχη και η πρυτανεία διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι το αντίτιμο θα επιβληθεί (66 ευρώ/ μήνα ή 2 ευρώ ανά γεύμα) και μάλιστα όχι μόνο στους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης, αλλά και σε αυτούς που δεν πληρούν τα εισοδηματικά-κοινωνικά κριτήρια, και σε όλους τους φοιτητές που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη! Το έχουν δηλώσει επανειλημμένα σε φοιτητές, έχουν βάλει τους φουσκωτούς που κάνουν έλεγχο στη λέσχη να το «διαφημίζουν», ο αντιπρύτανης το δήλωσε μπροστά στις κάμερες! Είχαν εκδώσει μάλιστα και έγγραφο που είχε θυροκολληθεί έξω από τα γραφεία σίτισης, όπου αναγράφονταν ο «τιμοκατάλογος» της λέσχης!
  Πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων «κωλοτούμπα» της λέσχης και της πρυτανείας. Όχι φυσικά γιατί κατάλαβαν ότι είναι λάθος, αλλά γιατί πιέστηκαν από τον αντίκτυπο που είχε αυτή η κίνηση στους φοιτητές, καθώς και από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα.
  Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία αυτής της πρώτης υποχώρησης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό: Είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν αργά ή γρήγορα να επαναφέρουν το αντίτιμο, μόλις εκτιμήσουν ότι είναι πιο εύκολο. Ο λόγος είναι απλός: Δεν υπάρχει χώρος στον χρεωκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό για δωρεάν σίτιση, στέγαση, σπουδές, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της ΕΕ για τα πανεπιστήμια είναι το μαζικό κλείσιμο των σχολών και η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση  του κομματιού που θα απομείνει με βασικό άξονα την επιβολή διδάκτρων. Εκτός αυτού, η πρυτανεία και λέσχη επιμένουν και οξύνουν την προσπάθειά τους να εκδοθούν κάρτες σίτισης, οι οποίες (με αντίτιμο ή χωρίς) αφήνουν ένα τεράστιο κομμάτι των φοιτητών χωρίς δικαίωμα σίτισης!
  Οι κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής, παρά την περιορισμένη μαζικότητά τους κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την επιβολή αντιτίμου και την κάρτα σίτισης, απαιτώντας να τρων όλοι οι φοιτητές δωρεάν, όσο και την υποχρηματοδότηση στην οποία όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνοντάς τη στα όρια της κατάρρευσης.
  Η ΣΣΠ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει αυτές τις κινητοποιήσεις, καλώντας κάθε φοιτητή, αλλά και όποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να αγωνιστούν για αυτά τα αιτήματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να γίνει αυτός ο αγώνας κτήμα όλων των φοιτητών, μέσα και από τους φοιτητικούς συλλόγους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση της ΠΚΣ/ΚΝΕ, πέρα από το να κάνει μια κινητοποίηση/κομματική παρέλαση «ντουφεκιά στον αέρα», κρατάει κατάπτυστη στάση, ζητώντας οι φοιτητές να τρων επιδεικνύοντας το πάσο τους! Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδέχεται τον έλεγχο (ο οποίος δεν έχει κανένα νόημα αν δεν οδηγεί κάποια στιγμή στην επιβολή αντιτίμου), αλλά αποδέχεται επίσης ότι οι φοιτητές μεγάλων ετών που δε δικαιούνται πάσο δεν θα τρώνε!
  Πολύ προβληματική είναι και η στάση των ΕΑΑΚ (του μεγαλύτερου κομματιού τους) τα οποία αφού προσπάθησαν να καπελώσουν την πρώτη κινητοποίηση, αρνήθηκαν να έρθουν στις επόμενες, απέχοντας στην ουσία από τον αγώνα!
  Τώρα είναι η ώρα όχι να σταματήσουμε, αλλά αντίθετα να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, για να διασφαλίσουμε κατ’ αρχήν ότι δεν θα μπει κανένα αντίτιμο, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της κάρτας σίτισης, για να αρχίσουμε –ξεκινώντας από τη λέσχη- να επανακτούμε όλα τα χαμένα δικαιώματα μας. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους μας, με δυναμικές κινητοποιήσεις, με ενωτικές και μαχητικές μορφές πάλης, να κρατήσουμε τη λέσχη και τα πανεπιστήμια δημόσια και δωρεάν!


  •     Κανένα αντίτιμο στη λέσχη!

  •  Όχι στην κάρτα σίτισης – όχι στον έλεγχο πάσο. Δωρεάν σίτιση χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους φοιτητές. Λέσχη ανοιχτή στο λαό και τη νεολαία της πόλης

  •  Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια