Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!

ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες δηλώνει ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, η αλήθεια όμως είναι λένε ένα ακόμα ένα χυδαίο ψέμα. Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην κρίση και τη χρεοκοπία. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 179% του ΑΕΠ, οι περιβόητες επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθουν, αντιθέτως όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει διαλυθεί και μεγάλες εταιρίες φεύγουν από τη χώρα. Οι τράπεζες παρά τα 3 χρόνια κεφαλαιακών ελέγχων είναι στο όριο της χρεοκοπίας. Συνολικά κρίση του ελληνικού καπιταλισμού αντί να αντιμετωπιστεί οξύνθηκε σε ακραίο βαθμό μαζί με την κρίση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη που αποτελούν μια φυλακή για την ελληνική οικονομία και τον λαό.
Μαζί με τους δείκτες της οικονομίας στενάζει και η κοινωνία. Η ανεργία και η υποαπασχόληση εκτοξεύθηκαν, οι συνθήκες εργασίας (μισθοί, ωράρια, μερική, ελαστική, «μαύρη» απασχόληση κ.λπ.) και κάθε εργατικό δικαίωμα διαλύθηκαν. Το βιοτικό επίπεδο ισοπεδώθηκε με τους εργαζόμενους και την νεολαία να έχουν υποστεί μια ακραία φτωχοποίηση. Τα σπίτια των φτωχών οικογενειών αρπάζονται από τους πλειστηριασμούς. Οι δημόσιες υποδομές υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται. Όλη η δημόσια περιουσία, μέχρι και αρχαιολογικοί χώροι, έχει υποθηκευτεί στο "υπερταμείο" με σκοπό να ξεπουληθεί.
Πίσω από τα ψέματα τους είναι  ξεκάθαρο πως κρύβεται ένα μνημόνιο διαρκείας καθώς:
·    Όλα τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν. Δεν καταργείται ούτε ένας από τους αμέτρητους νόμους και διατάξεις των μνημονίων ενώ ήδη έχουν ψηφιστεί νέα μέτρα μέχρι το 2022 (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα κ.α.)
·    Συνεχίζονται οι στόχοι για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα. Μέχρι το 2022 το πλεόνασμα θα πρέπει να πάει στο εξωφρενικό 5,19%, και να διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% έως το 2060! Τα πλεονάσματα αυτά είναι πραγματικά ματωμένα αφού επιτυγχάνονται αποκλειστικά από σκληρά μέτρα και περικοπές κοινωνικών δαπανών.
·    Η επιτήρηση από τους "θεσμούς" δεν σταματάει αλλά επεκτείνεται! Οι "θεσμοί" θα αξιολογούν την πορεία της οικονομίας κάθε τρίμηνο και σε περίπτωση που δεν «βγαίνουν» τα νούμερα τότε θα επιβάλλονται αυτόματα νέα σκληρότερα μέτρα Όλα αυτά σημαίνουν ένα διαρκές μνημονιακό καθεστώς, τουλάχιστον μέχρι το 2060!
Μέσα σε αυτή την κατάσταση φοβούνται τις αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Γι αυτό οικοδομούν ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που βασίζεται στην κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στα δικαστήρια, στη βία των ΜΑΤ και της αστυνομίας που χτυπούν βάναυσα κάθε κατατρεγμένο, πρόσφυγες, μετανάστες και αγωνιστές.
Πέρα από όλα αυτά η κυβέρνηση εμπλέκει τον ελληνικό λαό στον κίνδυνο του πολέμου. Είναι ξεκάθαρα η πιο φιλοπόλεμη και φιλοιμπεριαλιστική των τελευταίων δεκαετιών: έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και συμμετέχει μαζί με τα καθεστώτα-σφαγείς της Αιγύπτου και του Ισραήλ σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Πρόσφατα έστειλε τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη εκτός συνόρων σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Η αστάθεια και το χάος στην περιοχή (Μ. Ανατολή, Βαλκάνια, Β. Αφρική κ.α.) γίνονται εντονότερα και η απειλή γενικευμένων πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων πιο επικίνδυνη από ποτέ. Η κυβέρνηση και η ελληνική αστική τάξη προσδεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν θα διστάσουν να στείλουν την νεολαία να σφαγιαστεί σε κάποια νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών.
ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η μνημονιακή επίθεση στην εκπαίδευση δεν είναι τίποτα άλλο από την προσαρμογή της στις ανάγκες του χρεωκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού. Για μια οικονομία σαν την ελληνική, δεν νοείται δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Σε αυτή την κατάσταση δεν έχει ανάγκη από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς και γενικότερα ειδικευμένους εργαζόμενους και το κυριότερο δεν θέλουν να δίνουν ούτε ένα ευρώ για δημόσιες παροχές αλλά να τα κατευθύνουν στην αποπληρωμή του χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι ενδεικτική η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ (80% μείωση σε σχέση με το 2009). Σχολές και εστίες παρουσιάζουν συνεχώς αδυναμίες λειτουργίας και σοβαρές ελλείψεις (καθηγητών, υποδομών κ.α.). Θέλουν μια εκπαίδευση ριζικά διαφορετική από αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Μέσα από την πληθώρα νομοσχεδίων, τροπολογιών κλπ που ψηφίζουν αλλά και με ακόμα πιο ριζικές αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται προσπαθούν να πετύχουν τους εξής στόχους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:
1)Συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη μέσα από την συγχώνευση-κλείσιμο των περισσότερων τμημάτων των ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας: Η αρχή έγινε με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας-ΤΕΙ Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Συνεχίστηκαν με τα ΤΕΙ Ιονίου και Ηπείρου, ενώ σύντομα θα ψηφιστεί η κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αναβαθμίσεις των ΤΕΙ. Κάθε σχέδιο συγχώνευσης περιέχει ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης, κλεισίματα και συγχωνεύσεις τμημάτων. Ενδεικτικό είναι πως τα συγχωνευμένα ιδρύματα παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό αδυναμία λειτουργίας. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολών συνδέονται άμεσα με τα 2-ετή προγράμματα σπουδών και το νέο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που δημιουργεί σχολές 2 ταχυτήτων.
2)Επιβολή διδάκτρων:  Οι φωνές για δίδακτρα στα προπτυχιακά πληθαίνουν. Με την κρατική χρηματοδότηση στο ναδίρ, το κόστος λειτουργίας των σχολών θέλουν να το ρίξουν αποκλειστικά στις πλάτες των φοιτητών. Ήδη τα πιο πολλά μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα και παρουσιάζονται σαν πετυχημένα μοντέλα αυτοχρηματοδότησης!
3)Αλλαγή της ίδια της δομής των ΑΕΙ-ΤΕΙ και διάλυση των πτυχίων: Με την εισαγωγή των 2-ετών προγραμμάτων σπουδών αλλάζουν πλήρως τον ρόλο και τη δομή του πανεπιστημίου. Δημιουργούν ΑΕΙ και ΤΕΙ σούπερ-μάρκετ με πολλαπλά προγράμματα σπουδών/κατάρτισης όπου ο φοιτητής-πελάτης θα αγοράζει τις "σπουδές" που αντέχει η τσέπη του. Παράλληλα, τα πτυχία μας γίνονται κουρελόχαρτα, καθώς επιχειρούν να αποσπάσουν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα από αυτά (απόσπαση Διδακτικής Επάρκειας από καθηγητικές σχολές κ.α).
4)Πλήρης κατάργηση του ασύλου: θέλουν να στέλνουν τα ΜΑΤ μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να διαλύουν συνελεύσεις και κινητοποιήσεις φοιτητών, να καταργήσουν το δικαίωμα μας να αντιστεκόμαστε και να διαμαρτυρόμαστε στις επιθέσεις τους. Ξέρουν ότι όσο υπάρχει το άσυλο και οι αγώνες των φοιτητών δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν τα σχέδια τους. Γι αυτό αξιοποιούν και τον οχετό των ΜΜΕ που μιλάνε για "άσυλο ανομίας, παραβατικότητας, εγκληματικότητας και ναρκωτικών". Με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου δήθεν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας θέλουν να βάλουν σεκιούριτι που θα ελέγχουν τις εισόδους και κάμερες στις σχολές, ποινικοποιούν τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ:'Η ΑΥΤΟΙ 'Η ΕΜΕΙΣ!
Όλα τα παραπάνω γίνονται με διαφορετική ένταση και ταχύτητα σε κάθε σχολή και η επίθεση  φαίνεται διασπασμένη, ωστόσο είναι στην ουσία της ενιαία, για αυτό και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί από το φοιτητικό κίνημα. Κυβέρνηση, μνημονιακή αντιπολίτευση και ΕΕ έχουν κηρύξει έναν αμείλικτο πόλεμο στις ζωές μας! Έχουν μετατρέψει τη γενιά μας σε γενιά της φτώχειας, της ανεργίας, και της μετανάστευσης. Πρέπει να μπει ένα τέλος άμεσα σε αυτήν την κατάσταση. Να γίνουμε η γενιά της εξέγερσης που θα σταματήσει τη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης.
Οι φοιτητές πρέπει να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψει η συζήτηση στα αμφιθέατρα και στις σχολές στα πραγματικά προβλήματα. Να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών. Με τις εμπειρίες και τις παραδόσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά και αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές που έχουν γίνει να βγάλουμε το φοιτητικό κίνημα από την κρίση στην οποία βρίσκεται. Με την αυτοοργάνωση (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές, συντονιστικά) να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας και με δυναμικές μορφές πάλης (καταλήψεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.) να απαντήσουμε στην επίθεση. Οι κατά τόπους αγώνες και καταλήψεις δείχνουν κάποιες από τις δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος. Με αγώνες σε κάθε σχολή με καταλήψεις διαρκείας να μπούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με τη δυναμική μας και την αποφασιστικότητα μας για ένα καλύτερο μέλλον να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας σε πιο γενικευμένους αγώνες, σε μία εξέγερση που θα ανατρέψει όλα τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους και θα ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο για τη νεολαία και όλη την κοινωνία.


  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  •  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 2ΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

  •  ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

  •  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

  • ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ