Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Aπόφαση του συλλόγου εστιακών φοιτητών


  Κανείς φοιτητής χωρίς δωμάτιο. Να βγουν αμεσα τα αποτελέσματα. Φτάνει πια η κοροϊδία!

 
            Έχουν ξεκινήσει ήδη τα μαθήματά μας, και ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των αιτήσεων για τις εστίες.   Έχουν αφήσει, εκατοντάδες φοιτητές ‘’στον αέρα’’, με το άγχος άμα θα μας δεχτούν, ενώ μας κάνουν καψόνια και αναβάλουν συνεχώς την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Οι πρωτοετείς φοιτητές καθώς και οι φοιτητές μεγαλύτερων ετών που έχουν κάνει αίτηση δεν έχουν που να μείνουν και αναγκάζονται να γυρίσουν στις πόλεις τους, χάνοντας εξάμηνα, είτε νοικιάζουν προσωρινά και εξοντώνονται οικονομικά. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά την αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, χωρίς κανένας από τις πρυτανικές αρχές να θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του πάρα τις συνεχείς παρεμβάσεις του συλλόγου. 
Τα προβλήματα μας όμως δεν σταματάν εκεί. Κάθε χρόνο περίπου 300 φοιτητές με σχεδόν μηδενικά εισοδήματα πετιούνται στην κυριολεξία στον δρόμο μιας και τα δωμάτια δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη όσον φοιτητών έχουν ανάγκη. Ουσιαστικά δωμάτια παίρνουν οι 800 ποιο φτωχοί φοιτητές ενώ οι υπόλοιποι, όσο φτωχοί και αν είναι στερούνται το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση. Η πλειοψηφία των φοιτητών που δεν παίρνουν δωμάτιο αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους ή να ματώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους για να τα βγάλουν πέρα.  Παρόλες τις υποσχέσεις των πρυτανικών αρχών ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες για την επινοικιάση ξενοδοχείων κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και να πραγματοποιηθούν εν τέλει πολλοί θα έχουν χάσει ήδη το εξάμηνο τους.
            Παρά την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει κάθε φοιτητής, η πρυτανεία καυχιέται ότι “η μέριμνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι άψογη” και “κανείς φοιτητής δεν θα αφήσει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους”. Η ειρωνεία είναι όταν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, παραδέχονται ότι “οι συνθήκες ζωής στις εστίες είναι τριτοκοσμικές”. Και αυτή η φράση προσεγγίζει τέλεια την πραγματικότητα, αφού το ζεστό νερό και η θέρμανση είναι ανεπαρκή, τα δωμάτια και τα κτίρια ρημάζουν μέρα με τη μέρα, δεν έχουμε καμία ασφάλεια για σεισμούς ή πυρκαγιές. Η μετακίνηση με τα λεωφορεία είναι ακριβή και μένουμε απομονωμένοι στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται έξω από την πόλη, αφού τα δρομολόγια τελειώνουν πριν τα μεσάνυχτα. Χάρη σε αυτές τις ‘’πολυτέλειες’’ που παρέχουν, απαιτούν να αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε το δωμάτιο με το να περνάμε τα μαθήματά μας και να πληρώνουμε κάθε μήνα 45 ευρώ!
            Το συγκεκριμένα προβλήματα δεν αποτελούν φαινόμενο των Ιωαννίνων. Όλες οι εστίες πανελλαδικά ρημάζουν στην κυριολεξία εξαιτίας του πετσοκόμματος των δαπανών που έχουν φέρει όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Τα κτίρια είναι διαλυμένα, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των φοιτητών και οι παροχές είναι ανύπαρκες. Μόνο πρόσφατα περίπου 93 αιτούντες φοιτητές για την διαμονή στις φοιτητικές εστίες δεν πήραν δωμάτιο στη Ρόδο, και στο Ηράκλειο οι εστίες πήραν φωτιά θέτοντας σε κύνδινο την ζωή των φοιτητών και τώρα πλέον δεν έχουν που να μέινουν. Οι καταγγελίες για εστιακών για τις αθλιές συνθήκες διαμονής είναι ατελείωτες. 
            Φυσικά τα προβλήματα μας ούτε ξεκινάνε, ούτε τελειώνουν αποκλειστικά και μόνο στις εστίες. Δεν παύουμε να είμαστε φοιτητές, που για να πραγματοποιήσουμε τις σπουδές μας αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, μεγάλα εμπόδια. Ήδη βάζουμε από την τσέπη μας χρήματα είτε για αναλώσιμα υλικά στις σχολές μας, είτε για μετακίνηση με το λεωφορείο, είτε για την σίτισή μας, αφού η λέσχη δεν επαρκεί για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες. Φυσικά, δεν θα αργήσουν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, για χρηματικό αντίτιμο στην λέσχη, και γιατί όχι για συγγράμματα με δικά μας έξοδα και δίδακτρα στα προπτυχιακά. Τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να απαλλαγούν επιτέλους από τον βραχνά της χρηματοδότησης για την παιδεία ώστε να τα δωρίσουν στο χρέος, στους τοκογλύφους της ΕΕ, στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες. Το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και όλοι μαζί οφείλουμε να τα εμποδίσουμε.
        Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και τους παλιούς μνημονιακούς για το σημείο   που   με   μια   σειρά   από   νόμους   και   ακραία   υποχρηματοδότηση   έχουν   φέρει   τα πανεπιστήμια μας στο χείλος της καταστροφής. Η ευθύνη πέφτει όμως, αν μη τι άλλο, και σ’ αυτούς που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν αυτή τη κατάσταση, δηλαδή τις πρυτανικές αρχές. Ο υπεύθυνος αντιπρύτανης για την μέριμνας Μηνάς Πασχόπουλος ενώ στην αρχή εγγυήθηκε την συνεργασία του πέρασε πολύ σύντομα σε απειλές,  κατηγοριές, και προσπάθησε να  καταλογίσει τις ευθύνες στους ίδιους τους εστιακούς φοιτητές, για όλα τα δεινά που βιώνουμε. Προσπαθεί να παρουσιάσει τους εστιακούς, σαν κοινούς εγκληματίες επειδή τολμήσαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και αναφαίρετα δικαιώματά μας.
            Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη κατάσταση, δεν πιστεύουμε στις υποσχέσεις τους! Με απόφαση από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Εστιακών Φοιτητών, προχωρούμε σε κατάληψη της Πρυτανείας για να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση των αποτελεσμάτων μας, να καλυφθούν οι ανάγκες σε δωμάτια όσων έχουμε κάνει αίτηση, να γίνει αμέσως παροχή ζεστού νερού, θέρμανσης και πλυντηρίων, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέας εστίας. Μόνο με μαχητικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις διαδηλώσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε για την λύση των προβλημάτων μας. Θέλουμε και επιδιώκουμε να ενωθούμε με κάθε φοιτητή που βιώνει την ίδια ή παρόμοια κατάσταση, και να ακολουθήσουν κι αυτοί τον δρόμο του αγώνα. Να ξαναζωντανέψουν οι φοιτητικοί μας σύλλογοι, με μαζικές γενικές συνελεύσεις, και μαχητικά μέσα πάλης να βάλουμε ένα τέλος, στην χρεοκοπία τους, να μην τους αφήσουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον μας. Να έχουμε τις σπουδές και την ζωή που δικαιούμαστε.
 
Διεκδικούμε:
-Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο
-Άμεση υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, άμεση ανέγερση εστιών, επίδομα στους φοιτητές που δεν θα πάρουν δωμάτιο είτε στις εστίες είτε στα ξενοδοχεία
-Άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας
-Κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ζεστού νερού
-Κάλυψη των υλικοτεχνικών υποδομών των εστιών
-Παράταση των δρομολογίων στα λεωφορεία, μείωση του εισητηρίου
-Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
 
Καλούμε σε:
Διήμερη κατάληψη της πρυτανείας 9 και 10 Οκτώβρη