Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΙΣΩΘΗΚΕ ΠΤΥΧΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ 5 ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΜΕ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ!


ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
   Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθούσε την περαιτέρω εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ακάθεκτη στην εφαρμογή του, εξισώνοντας αυθαίρετα πτυχία και στρώνοντας τον δρόμο για την ολοκληρωτική διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Πρόσφατα, το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) του Υπουργείου Παιδείας, εξίσωσε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος ώστε κάθε κολλέγιο στην Ελλάδα - είτε είναι παράρτημα κάποιου ξένου πανεπιστημίου, είτε όχι - να μπορεί να παρέχει πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου, κάτι που ισοδυναμεί με «πανεπιστημιοποίηση» των κολλεγίων. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, καθώς θα πραγματοποιηθεί ένας διακαής πόθος των μνημονιακών κάθε απόχρωσης: η κατάργηση του άρθρου 16 και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας!

   Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή την εξίσωση βασίστηκε στην επιφανειακή σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών του κολλεγίου και του ΑΕΙ. Σε αυτή τη διαδικασία, παρακάμφθηκε μέχρι και ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης(ΔΟΑΤΑΠ), ο αρμόδιος φορέας που με βάση ακαδημαϊκά και άλλα κριτήρια αποφάσιζε αν ένα πτυχίο κολλεγίου πληροί τις προϋποθέσεις για την ακαδημαϊκή αναγνώριση και ισοτιμία του με κάποιο πτυχίο από ΑΕΙ. Άραγε πώς μπορούν να συγκριθούν οι γνώσεις και οι ακαδημαϊκές δεξιότητες που λαμβάνει ένας φοιτητής σε πέντε έτη με ένα πρόγραμμα σπουδών μόλις πέντε εξαμήνων;
   Η εν λόγω «αντιστοίχιση» έρχεται να προστεθεί στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της κυβέρνησης της ΝΔ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία ψηφίστηκαν και στηρίχθηκαν από όλα τα αστικά μνημονιακά κόμματα, παρ’ όλο που τώρα, στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους, υποκρίνονται τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των φοιτητών. Πρώτος διδάξας βέβαια και συνυπεύθυνος για την βάρβαρη επίθεση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τον Νόμο Γαβρόγλου, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των τμημάτων, έστρωσε τον δρόμο στην Κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε οποιοδήποτε ίχνος δημόσιας δωρεάν παιδείας.
   Η στόχευση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΝΔ, είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου της Αγοράς, που θα πουλάει πακέτα γνώσεων - προσόντων και προγράμματα κατάρτισης, που θα εξασφαλίζουν ελάχιστα ή και κανένα επαγγελματικό δικαίωμα και κάθε φοιτητής θα τα αγοράζει ανάλογα με το πόσα σηκώνει η τσέπη του. Προφανώς το νέο μοντέλο των Πανεπιστημίων δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυνατότητες όλων των φοιτητών και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Οι φοιτητές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήρως υποβαθμισμένα «δημόσια» Πανεπιστήμια και σε αναβαθμισμένα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία θα «τονώνουν την επιχειρηματικότητα και θα συνδέονται με την αγορά εργασίας».
    Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι πρόβλημα όλων μας και μόνο συλλογικά μπορούμε να το απαντήσουμε. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, τους Συλλόγους μας και γενικά τα όργανα των φοιτητών, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε την πάλη μας, ενάντια στην διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, σε συμμαχία με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αδιαπραγμάτευτα και το παραμικρό μας δικαίωμα και την δημόσια δωρεάν παιδεία με κάθε κόστος.