Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΠΙΝΟΣΕΤ ΤΗΣ ΝΔ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

             Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να ψηφίσει μέσα στο Φλεβάρη το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει την πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ιδιωτικοποίηση της. Όχι μόνο δεν άγγιξαν το έκτρωμα Κατρούγκαλου (προεκλογικά έλεγαν ότι θα τον καταργήσουν), αλλά αντιθέτως, το θωρακίζουν πολιτικά, νομικά και το επεκτείνουν ώστε να πάρει μια πλήρη μορφή ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ.

            Για ακόμα μια φορά ο εργατοκτόνος Βρούτσης μαζί με τον υπόλοιπο μνημονιακό μπουλούκι των «αρίστων» και τα συστημικά ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία ψεμάτων, διαλαλώντας πως οι αλλαγές είναι υπέρ τον εργαζομένων και της νεολαίας! Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο για το «ασφαλιστικό» ενισχύει την αντεργατική επίθεση και την σταθεροποίηση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσητης Εργασίας.
           Έτσι το νέο ασφαλιστικό είναι ένας εφαρμοστικός νόμος του ν. Κατρούγκαλου:
  • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν!
  • Διατηρούνται οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πετσόκομμα του εφάπαξ (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Η επικουρική ασφάλιση ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή της μελλοντικά και ταυτόχρονα την λεηλασία των 7 δις αποθεματικών που έχει.
  • Διαγράφονται πλήρως και ολοσχερώς τα χρέη από την διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία από εργοδότες και κράτος που υπολογίζονται περίπου σε 80 δις!
  • Μπαίνει ταφόπλακα σε κάθε είδους δικαστική διεκδίκηση για αναδρομικά ή παράνομες περικοπές στις συντάξεις από το 2013 και έπειτα, ποσό που υπολογίζεται περίπου στα 30 δις.
  • Μειώνονται από το 2021 οι εισφορές των εργοδοτών κατά το διπλάσιο έναντι των εργαζομένων άρα και των μισθών και κατ επέκταση και των συντάξεων, επίσης μειώνεται και το ποσοστό των εισφορών υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
          Βασική επιδίωξη του κράτος και των εργοδότών είναι να απαλλαγούν μια για πάντα από τα έξοδα της ασφάλισης και να λεηλατήσουν τα λεφτά των εργαζομένων που τα δούλεψαν τόσα χρόνια με τον ιδρώτα τους. Ταυτόχρονα, ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, με το ξεπούλημα της σε funds και κοράκια της αγοράς, κερδοσκοπώντας πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη επίθεση εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως γίνεται αυτήν την στιγμή και στην παιδεία με το Νόμο Κεραμέως.
          Το ασφαλιστικό αφορά άμεσα τους φοιτητές και την νεολαία, όχι μόνο επειδή θα δούμε τα οικογενειακά μας εισοδήματα να κονιορτοποιούνται, αλλά και επειδή είμαστε οι αυριανοί εργαζόμενοι. H κοινωνική ασφάλιση πρέπει να αποτελεί ένα συλλογικό δίχτυ προστασίας, που κρατάει όρθια την κοινωνία και να διέπετε από μια λογική αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης προς τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα που λειτουργεί με όρους ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με την εξατομικευμένη λογική της αγοράς, δηλ. ανάλογα με το τι σηκώνει η τσέπη σου αγοράζεις το ανάλογο ασφαλιστικό πακέτο - εμπόρευμα. Κυβέρνηση, ελίτ, ντόπιοι και ξένοι μνημονιακοί, αυτό επιδιώκουν, καταδικάζοντας όλη την κοινωνία στο μαρτύριο της μνημονιακής κανονικότητας, κατά την οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να πεθάνουμε δουλεύοντας, για μισθούς – φιλοδωρήματα, μέσα στην ανεργία, χωρίς αξιοπρέπεια, δικαιώματα και ελευθερίες. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
           Πρέπει να βαδίσουμε στο δρόμο που χαράζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία σε Γαλλία, Χιλή και σε όλον τον κόσμο. Με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις να βάλουμε φρένο στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Να συμμετέχουμε ενεργά σε όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις καλεστούν! Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης που θα τσακίσει τη μνημονιακή λεηλασία και θα στείλει στο κάλαθο των αχρήστων τα μνημόνια και τους υπηρέτες τους!

  • Να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό Βρούτση-Πινοσέτ! Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων από κυβερνήσεις και εργοδότες.
  • Δημόσια, δωρεάν, ενιαία και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (Σύνταξη-Υγεία-Πρόνοια) για όλους! Πλήρης ασφάλιση για όλους (ντόπιους και μετανάστες) χωρίς προϋποθέσεις.