Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΔΑ: Να μην περάσει η νέα υποβάθμιση του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας

 Στις 29-01-2020, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ  με το οποίο αλλάζουν ονομασία οι τομείς του τμήματος Δημοσιάς και Κοινοτικής Υγείας. Ο τομέας Δημόσιας Υγείας  μετονομάζεται σε τομέα Περιβαλλοντικής Υγείας  και ο τομέας Κοινοτικής Υγείας μετονομάζεται σε τομέα  Προαγωγής και Αγωγής Υγείας. Η αλλαγή αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι μια προσπάθεια που μερίδα των καθηγητών προσπαθεί να την επιβάλει από τον προηγούμενο χρόνο και δεν το είχε επιτύχει χάρη στην συλλογική αντίσταση των φοιτητών και των επαγγελματικών συλλόγων των Επισκεπτών Υγείας και των Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Η παραπάνω μετονομασία των τομέων αποτελεί μεγάλη υποβάθμιση των αποφοίτων, καθώς και συνολικά των δυο κλάδων, δεδομένου ότι η αφαίρεση του όρου Δημόσια Υγεία και Κοινοτική Υγεία αντίστοιχα αφαιρεί το μεγαλύτερο τμήμα των σπουδών, των γνώσεων, των αρμοδιοτήτων όλων των φοιτητών και των αποφοίτων. Στο ΦΕΚ δεν υπάρχει καμία αναφορά και δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και αν θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων τομέων, αφήνοντάς μας ξεκρέμαστους.
Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της Α. Λάγιου αλλά και καθηγητών της Κοινοτικής Υγείας πως τώρα που γίναμε πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα! Να ενημερώσουμε την κ. Λάγιου και τους ομοίους της πως τα πτυχία δεν αποτελούν απλά ένα χαρτί - πιστοποιητικό γνώσης ακαδημαϊκού χαρακτήρα! Ας της θυμίσουμε την Νομική, το Γεωπονικό, την Ιατρική, και τις Πολυτεχνικές σχολές που είναι λίγα μόνο παραδείγματα πανεπιστημίων που με το πτυχίο παρέχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους.
Το τμήμα μας είναι ένα πολύπαθο τμήμα. Το 2013 από δυο αυτόνομα τμήματα έγιναν ένα άλλα με δικαίωμα επιλογής της κατεύθυνσης από το μηχανογραφικό. Το 2018 έγινε νέα απόπειρα συγχώνευσης με το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας και της Προσχολικής Αγωγής , κάτι που απετράπει χάρη στην αντίσταση των φοιτητών μέσα από συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους δυο τομείς μέσα από την επιβολή 4 κοινών εξάμηνων. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό καθώς βρήκαν πάλι μπροστά τους την οργανωμένη αντίσταση των φοιτητών. Για να φτάσουμε στο σήμερα που μετά και την απόσπαση μας από την ΣΕΥΠ και την συγχώνευση με την ΕΣΔΥ βρισκόμαστε να μην ξέρουμε τι σχολή θα τελειώσουμε, τι πτυχίο θα πάρουμε και τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουμε.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας! Απαιτούμε την αναγνώριση των τομέων σαν συνέχεια των προηγούμενων με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο.