Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΘ: TA TABANIA KAI Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ «ΠΕΦΤΟΥΝ» ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ!


ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τη Δευτέρα 17/2/20, σε διάδρομο των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, έπεσε σοβάς από το ταβάνι εν ώρα μαθήματος. Μόνο από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Το ταβάνι παραμένει κατεστραμμένο και δεν αποκλείεται να συμβεί κάποιο αντίστοιχο περιστατικό στο επόμενο διάστημα.

Τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια στα ελληνικά πανεπιστήμια και ο λόγος δεν είναι τυχαίος. Η συντήρηση των Πανεπιστημίων υπολειτουργεί, καθώς έχει χτυπηθεί από την δραματική μείωση της χρηματοδότησης. Ενδεικτικά από το 2009 μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 85% και πρόκειται να μειωθεί ακόμα περισσότερο μέσω του νέου ν. Κεραμέως, που αφορά τη σύνδεση των αξιολογήσεων των σχολών με την κρατική χρηματοδότηση, την οποία ο νόμος καθιερώνει ως «επιχορήγηση». Ο νόμος επιδεινώνει την κατάσταση των σχολών, που δεν έχουν χρήματα για βασικές λειτουργίες ή αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών (θέρμανση, στέγαση, συντήρηση κτιρίων). Όσες σχολές εκπληρώνουν τους «στόχους» των αξιολογήσεων, θα παίρνουν χρήματα από το κράτος, αλλιώς θα παίρνουν λιγότερα ή και καθόλου, θα μειώνονται οι εισακτέοι τους και θα κλείνουν. Οι σχολές για να βρουν πόρους θα επιβάλουν δίδακτρα (τέλη εγγραφής, εξέταστρα, πληρωμή συγγραμμάτων)!

Οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από κοινού με τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. έχουν βάλει στο στόχαστρο να τσακίσουν πλήρως όλα μας τα δικαιώματα και τις κοινωνικές μας κατακτήσεις. Για όλους αυτούς, το να υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι μία αχρείαστη σπατάλη και για αυτό στοχεύουν να την διαλύσουν. Τα χρήματα που εξοικονομούν καταλήγουν στην αποπληρωμή του χρέους, στους τραπεζίτες, στις τσέπες εργολάβων και σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Για αυτούς προτεραιότητα δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά οι ανάγκες της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας, των εργοδοτών, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών. Για αυτό στοχεύουν στην ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας μέσω του ν. Κεραμέως και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Πρέπει με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Με συνελεύσεις, με μαχητικές κινητοποιήσεις, να σώσουμε τις ζωές και το μέλλον μας. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, θα έχουμε μόνο όσα κατακτήσουμε!


Διεκδικούμε:

  • Άμεση επιδιόρθωση και ολοκληρωμένη συντήρηση των κτηρίων.
  • Πρόσληψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού.
  • Όχι στην διάλυση των πανεπιστημίων και της φοιτητικής μέριμνας.
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης.