Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΑΣ!

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι οι ΜΑΖΙΚΟΙ και ΑΝΥΠΟΧΩΡΙΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ μας!
Μόλις ένα μήνα μετά την Ψήφιση του Νόμου Κεραμέως και έχουν ήδη αρχίσει να γιγαντώνονται οι καταστροφικές συνέπειές του. Τα ΑΕΙ όλης της χώρας μπαίνουν σε καθεστώς χρεοκοπίας, με χρηματοδότηση – φιλοδώρημα και οδηγούνται σε διάλυση, με στόχο την μετατροπή τους σε Α.Ε. Συγκεκριμένα, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην τελευταία της συνεδρίαση, επισημαίνει τον κίνδυνο για το ίδρυμα «να μην μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες όπως ΔΕΗ,  θέρμανση, δημοτικά τέλη, αλλά ακόμα και τα έξοδα για την λειτουργία του ιδρύματος (εργαστήρια, κλινικές)», λόγω του πετσοκομμένου κρατικού προϋπολογισμού! Επίσης, η Σύγκλητος εξέφρασε την αδυναμία κάλυψης των κενών που υπάρχουν σε θέσεις καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού, που μαζί με τους ελλείπεις πόρους, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους «αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως το 80% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια ενώ το 20% μέσω της αξιολόγησης, αν και εφόσον πληρούν τους λεγόμενους «δείκτες ποιότητας» («επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων», «λόγος αποφοίτων/εισερχόμενων», «αριθμός κέντρων αριστείας ενός ΑΕΙ», «αριθμός καθηγητών που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας») μετατρέποντας με την κρατική χρηματοδότηση σε επιχορήγηση. Φέτος, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιχορηγήθηκε με 9 εκ. (από 11 εκ. που πήρε το 2019), ενώ τα 2 εκ. θα πρέπει να τα «διεκδικήσει» μέσω της αξιολόγησης, όπως και όποτε αυτή πραγματοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα τα τμήματα και οι βασικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου και της μέριμνας (λέσχη, εστίες, συγγράμματα, στεγαστικό επίδομα, βιβλιοθήκη) να καταργηθούν οριστικά. Επομένως τα τμήματα είτε θα κλείνουν, είτε για να συνεχίσουν να λειτουργούν θα πρέπει οι φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας δίδακτρα απευθείας στο πανεπιστήμιο ή σε ιδιώτες - αρπακτικά, στους οποίους θα ξεπουληθούν έναντι πινακίου φακής με μορφή εργολαβίας όλες οι διαλυμένες δομές της εκπαίδευσης, λόγω της ελλιπής κρατικής χρηματοδότησης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ - ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ο νόμος Κεραμέως για τις “Αξιολογήσεις” δεν είναι παρά το όχημα, η πρώτη πράξη του έργου για την εμπορευματοποίηση-ξεπούλημα της εκπαίδευσης. Όλοι οι νεοφιλελεύθεροι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι κλιμακωτά μετατρέπουν το δικαίωμά μας στην δημόσια και δωρεάν παιδεία σε ένα πολυτελές εμπόρευμα μόνο για αυτούς που μπορούν να το πληρώσουν. Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των αξιολογήσεων, οδηγούν αυτόματα  στην επιβολή διδάκτρων και σε κλεισίματα σχολών και τμημάτων. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν την πλειοψηφία των φοιτητών σε ταξικό αποκλεισμό από την εκπαίδευση ή ακόμα και στην καταστροφή τους από τα χρέη των φοιτητικών δανείων, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην χώρα μας. Ήδη οι φοιτητές βιώνουν έναν βάρβαρο οικονομικό στραγγαλισμό, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον με πτυχίο.  Η ΝΔ, λόγω της βαθιάς χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού, συνεχίζει το δρόμο που της έστρωσε η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να ξεμπερδέψει μια και καλή με τις δημόσιες δαπάνες τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υγεία, την ασφάλιση, επιβάλλοντας ισοπεδωτικά μέτρα για τη νεολαία και τους εργαζόμενους. 

Κάτω τα χέρια σας από την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι φοιτητές, μέσα από τους συλλόγους μας πρέπει να συγκροτήσουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στο νόμο Κεραμέως-τερατούργημα και να υπερασπιστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το δικαίωμά μας στη δημόσια-δωρεάν παιδεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα έδειξε ότι δεν έχει δυνατότητές να παλεύει και να κερδίζει έστω και προσωρινά μικρές αλλά και σημαντικές νίκες για τα συμφέροντα των φοιτητών. Με τους μαζικούς μας αγώνες, με καταλήψεις , συγκρούσεις, διαδηλώσεις να παλέψουμε  ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των σχολών μας!

Παλεύουμε για:

· Κατάργηση του νόμου Κεραμέως –ΟΧΙ σε δίδακτρα, κλεισίματα σχολών

· Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση– Αύξηση της χρηματοδότησης.

· Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων – δημοσίων πανεπιστημίων

· Σίτιση-Στέγαση-Δωρεάν σπουδές για όλους