Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανταπόκριση από την κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 11/5/20


Την Δευτέρα 11/5, πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία, παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα της εξεταστικής. Στην παράσταση συμμετείχε ο Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής, μετά από σχετική απόφαση. Την κινητοποίηση αυτή στήριξε, με όλες της τις δυνάμεις και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη.

          Μετά από δύο ώρες αναμονής, αφού ο πρύτανης υποτίθεται ότι «έλειπε» από την πρυτανεία, οι φοιτητές ανεβήκαμε προς το γραφείο του πρύτανη (ο οποίος φυσικά ήταν εκεί) απαιτώντας να μας ακούσει. Οι πόρτες στις σκάλες και στα ασανσέρ ήταν κλειδαμπαρωμένες, και οι φύλακες αρνούνταν να ανοίξουν για να μιλήσουμε με τον πρύτανη. Μετά από επίμονη προσπάθεια, ο πρύτανης βγήκε ώστε να μας «ακούσει». Τα θέματα τα οποία θέσαμε ήταν τα εξής:
1. Υγειονομική και οικονομική μέριμνα για τους φοιτητές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι απαραίτητη η δια ζώσης εξέταση, και γενικά η παρουσία, οποιουδήποτε φοιτητή στο πανεπιστήμιο, πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα. Πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ για κορονοϊό στους φοιτητές, να παρέχονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ), και για όσους φοιτητές πρέπει να μετακινηθούν από τις πόλεις τους και δεν έχουν που να μείνουν, να καλυφθούν αυτά τα έξοδα από το πανεπιστήμιο.
2.Μείωση της ύλης – παροχή των τεχνολογικών μέσων για ηλεκτρονική εξεταστική. Κανονικά πρέπει να θεωρείται εξεταστέα, αποκλειστικά η ύλη η οποία έχει διδαχθεί δια ζώσης. Η τηλεκπαίδευση, πέρα από το ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει επ ουδενεί την δια ζώσης διδασκαλία, αφήνει πολλά «κενά» (τι γίνεται για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, δεν έχουν ίντερνετ κ.λπ. ;). Δεύτερον, με αυτήν την κατάσταση, που βιώνουμε, τα συγγράμματα έχουν αργήσει, και είναι εύλογο ερώτημα, αν θα τα πάρουμε εγκαίρως στα χέρια μας. Δεν φταίμε οι φοιτητές για την κατάσταση που έχει επικρατήσει. Η επικείμενη εξεταστική και όσες επόμενες, γίνουν υπό αυτό το καθεστώς, πρέπει να γίνουν με τους καλύτερους όρους για τους φοιτητές, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα φοιτητής αποκλεισμένος.
3.Διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη. Το λιγότερο που οφείλει να κάνει η πρυτανεία και το υπουργείο παιδείας είναι να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές, να δώσουν δεύτερη φορά το ίδιο μάθημα, στην περίπτωση που την πρώτη κοπούν.

          Φαίνεται βέβαια, πως ο θεσμός του πρύτανη είναι άχρηστος, αφού ο Παπαϊωάννου «δεν είχε καμία ευθύνη ή την δυνατότητα να κάνει οτιδήποτε», για κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Το μπαλάκι πήγαινε είτε στο Υπουργείο, είτε στο εκάστοτε τμήμα ή καθηγητή.
Η υγειονομική μέριμνα δεν μπορεί να καλυφθεί από το πανεπιστήμιο, επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα. Το γιατί όμως δεν διεκδικεί η πρυτανεία έξτρα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ή γιατί δεν ξεφορτώνεται το πανεπιστήμιο τα κοράκια-εργολάβους (που πλουτίζουν από τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων), είναι δύο ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα από τον πρύτανη.
Η μείωση της ύλης έγκειται στην καλή προαίρεση κάθε καθηγητή, όπως και ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος. Τα μόνα όρια που μπορεί να βάλει η πρυτανεία, φαίνεται πως τελικά είναι μόνο οι κλειδωμένες καγκελόπορτες, απέναντι στους φοιτητές! Οι καθηγητές, που θα βάλουν φαστ-τρακ τεστάκια - όποιος προλάβει, πρόλαβε-, με αρνητική βαθμολόγηση, είναι κάτι που δεν απασχολεί την πρυτανεία.
Όσο για την διπλή εξεταστική, ο πρύτανης δεν μπορεί και πάλι, κατά τα λεγόμενα του, να κάνει τίποτε.  Αξίζει βέβαια να αναρωτηθούμε, τι μπορεί και τι θέλει να κάνει ο πρύτανης. Αυτό δεν είναι άλλο από το να ακολουθήσει πιστά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μιας και είναι της πάση γνωστό ότι αποτελεί επιφανές στέλεχος του συγκεκριμένου μνημονιακού κόμματος. Σίγουρα θα μπορεί να κάνει πολλά, όταν θα πρόκειται για προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών με δίδακτρα, για περικοπή της χρηματοδότησης, για ξεπούλημα της περιουσίας του πανεπιστημίου, για να μειώσει τον αριθμό των μεταγραφών.
          Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να λειτουργεί συντονισμένα και ενωτικά. Είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα της εξεταστικής έγιναν τέσσερις διαφορετικές κινητοποιήσεις στην πρυτανεία.  Ως ΣΣΠ, κάναμε μια προσπάθεια συντονισμού, καλώντας άλλες αριστερές δυνάμεις σε συντονισμό, ούτως ώστε να βγει μια μαζική και δυναμική κινητοποίηση. Η απάντηση, από όσους τουλάχιστον απάντησαν (συγκεκριμένο σχήμα των ΕΑΑΚ), ήταν ότι «έχουν βάλει κινητοποίηση για το θέμα» (σημειωτέον ότι η κινητοποίηση, κανονίστηκε από Τετάρτη για Πέμπτη!). Καλέσαμε τις συγκεκριμένες δυνάμεις να αναβάλουν την κινητοποίηση λίγες ημέρες, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τον συντονισμό και την προετοιμασία της κινητοποίησης, ωστόσο απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Το συγκεκριμένο ζήτημα, της διάσπασης του φοιτητικού κινήματος, μας απασχολεί ιδιαίτερα και παλεύουμε καθημερινά για την επίλυση του. 
          Οι φοιτητές πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα που έρχονται να χτυπήσουν εκ νέου το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας, ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμο, ενάντια στην αντιδημοκρατική αναδίπλωση, τις χουντικές απαγορεύσεις, την αύξηση της αστυνομικής βίας και καταστολής.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!