Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΜΠ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ!

   Μια εβδομάδα πριν την επανέναρξη των εργαστηρίων, η πρυτανεία του ΕΜΠ αποφάσισε πως ήταν καιρός να ενημερώσει τους φοιτητές για τα «μέτρα προστασίας», που θα πάρει το ίδρυμα με σκοπό τη δια ζώσης επανέναρξη των εργαστηρίων από τις 25/5. Στην επιστολή της πρυτανείας αναφέρεται ότι «είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους φοιτητές συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις εξετάσεις» αλλά παράλληλα πως «οι φοιτητές πρέπει να προσέρχονται με δικές τους μάσκες, με τις οποίες εύλογα υποτίθεται ότι είναι εφοδιασμένοι καθόλη την τρέχουσα περίοδο»!!

   Η πρυτανεία συνυφασμένη με το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, αφήνει τους φοιτητές απροστάτευτους μπροστά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού! Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει να φορτώσει στις πλάτες μας νέο Μνημόνιο, δήθεν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για να το δικαιολογήσουν μαζί με τις διοικήσεις των σχολών μας βομβαρδίζουν με την «ατομική ευθύνη», φορτώνοντας τα μέτρα προστασίας στις πλάτες μας. Η επικινδυνότητα και η ανευθυνότητά τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για πολλές χιλιάδες φτωχών, εργαζόμενων και νέων, ενώ δεν ενίσχυσαν, ούτε στο ελάχιστο, τη δημόσια υγεία και χάρισαν εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων. Ακόμα και τώρα, που «η χρήση μάσκας θα γλιτώσει ζωές», όπως δηλώνουν, και η μη χρήση της επιφέρει πρόστιμο, οι μάσκες, όχι μόνο δεν διατίθενται δωρεάν, άλλα γίνονται πεδίο κερδοσκοπίας.

   Την ίδια στιγμή και παρά τις διαβεβαιώσεις της πρυτανείας του ΕΜΠ για τη διενέργεια δια ζώσης εξεταστικής, από ότι φαίνεται στα περισσότερα μαθήματα(αν όχι όλα) στις σχολές του ΕΜΠ, η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί εξ’ αποστάσεως. Ενδεικτικό για αυτό είναι η ανακοίνωση της κοσμητείας της σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, που ανήρτησε το πρόγραμμα της επί-πτυχίω εξεταστικής 5 μέρες πριν την έναρξη της(!!), ορίζοντας πως τα μισά περίπου μαθήματα αυτής θα εξεταστούν ηλεκτρονικά, εξ’ αποστάσεως! Είναι σίγουρο πως το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.

   Είναι σημαντικό η εξεταστική να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, καθώς είναι σίγουρο πως στην εξ αποστάσεως εξέταση δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι φοιτητές δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα ή αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση στο σπίτι, ενώ θα γίνει με τους χειρότερους όρους για τους φοιτητές(εντατικοποιημένοι ρυθμοί εξέτασης κτλ.). Είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα για όσους φοιτητές το επιθυμούν να αναλάβουν απαλλακτικές εργασίες για να περάσουν τα μαθήματα. Τέλος πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για όσους φοιτητές δεν μπορούν για υγειονομικούς λόγους να παραστούν σε δια ζώσης εξεταστική και το ίδρυμα να παρέχει όλα τα απαιτούμενα μέσα σε αυτούς τους φοιτητές για την εξέταση.

   Την ίδια στιγμή, πολλά συγγράμματα, η διανομή των οποίων ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες κούριερ, έχουν αργήσει ή δεν έχουν παραδοθεί καν, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι φοιτητές θα αναγκαστούμε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας για την εξεταστική. Το μόνο που ενδιαφέρει το ίδρυμα και την κυβέρνηση είναι να ξοδέψει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη προστασία και την εκπαίδευση των φοιτητών, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα σπουδών μας !!

   Το παραμύθι τους, για την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης, δεν μας αγγίζει καθόλου! Πέρα από τον ταξικό αποκλεισμό, που εμπεριέχει (δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των φοιτητών, που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα – υπολογιστή, παροχή ίντερνετ κλπ), και από το χαμηλό ποιοτικά επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου, η τηλεκπαίδευση εμπεριέχει έναν τεράστιο κίνδυνο: να παγιωθεί εις βάρος της δια ζώσης διδασκαλίας! Η παγίωση της τηλεκπαίδευσης σημαίνει πρώτον τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία (δεν απαιτούνται πλέον κτήρια, προσωπικό, συντήρηση κλπ) και δεύτερον τεράστια χρηματικά πακέτα-δώρα σε ιδιώτες αρπακτικά για πλατφόρμες, προγράμματα κ.α. αμφιβόλου ποιότητας!

   Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να παλέψει με κάθε μέσο ενάντια σε αυτή την κατεύθυνση. Η διασφάλιση της δια ζώσης εξεταστικής και του εξαμήνου για όλους είναι το άμεσο, που πρέπει να παλέψουμε. Δεν πρέπει να μπούμε ούτε σε λογικές συνδιαλλαγής, ούτε ανάληψης ευθυνών για την τραγική κατάσταση, που οι μνημονιακοί έχουν δημιουργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, στις υποδομές των πανεπιστημίων, των σχολείων και των νοσοκομείων. Δεν φταίμε εμείς ούτε για τον κορονοϊό, ούτε για την νέα οικονομική κρίση!! Οι φοιτητές πρέπει να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις, δια ζώσης και όχι με ηλεκτρονικά μέσα ή εξ’ αποστάσεως και να συγκροτήσουμε επιτροπές για να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κοσμητείες των σχολών μας και στην πρυτανεία. Να απαιτήσουμε από το ίδρυμα να λάβει και να τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας , χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών και να διασφαλίσουμε ότι η εξεταστική και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγειά μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Διασφάλιση δια ζώσης εξεταστικής και του εξαμήνου για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν παροχή από το ΕΜΠ όλων των απαραίτητων μέσων υγειονομικής προστασίας προς τους φοιτητές(δωρεάν μάσκες, γάντια κτλ.) για τις εξετάσεις και τα εργαστήρια. Τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας(αεριζόμενες αίθουσες, τακτικοί καθαρισμοί κ.α.).
  • Άμεση αποστολή των συγγραμμάτων και δραστική μείωση της ύλης.
  • Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου- λαιμητόμου για την παιδεία.
  • Καμία σκέψη για παγίωση της τηλεκπαίδευσης ή κομματιών αυτής.
  • Ειδική μέριμνα για όλους όσους αδυνατούν να παραβρεθούν στις εξετάσεις και τα εργαστήρια.
  • Μέριμνα και οικονομική κάλυψη όλων των εξόδων των φοιτητών είτε για τη μετακίνησή τους είτε για την διαμονή τους (σε περίπτωση που έχουν ξενοικιάσει).