Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μετά από δυο μήνες κλειστών πανεπιστημίων και της χουντικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, στα πλαίσια της «ομαλής επιστροφής στην κανονικότητα», κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να επιτίθονται με λύσσα στους φοιτητές και την νεολαία. Έχοντας κάνει «καραμέλα» την «ατομική ευθύνη» (εδώ και τρεις μήνες χωρίς να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την δημόσια υγεία), συνεχίζουν να φορτώσουν τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους και την νεολαία. Ως προς τα ΑΕΙ, δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για το πώς θα ολοκληρωθεί το εξάμηνο και το πως θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική. Το υπουργείο απλά φορτώνει την ευθύνη στα ιδρύματα και αυτά με την σειρά τους στους φοιτητές.

Ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική, η σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε ότι οι φοιτητές του Χημικού Ιωαννίνων, προκειμένου να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα εργαστήρια στις σχολές τους, είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση που θα δηλώνει ότι μπαίνουν στα εργαστήρια, λαμβάνοντας όλη την ευθύνη για το αν κολλήσουν τον Covid-19. Με αυτόν τον εκβιαστικό τρόπο οι γαλάζιοι «Πόντιοι Πιλάτοι» της Κυβέρνησης και των πανεπιστημίων, από την μια «νίπτουν τας χείρας τους» για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και από την άλλη δεν ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, αφήνοντάς τους στον αέρα. Επειδή λοιπόν δεν μπορούν να μας προφυλάξουν από την πανδημία, προσπαθούν να αποποιηθούν κάθε ευθύνης. Μας καλούν να επιλέξουμε αν θα ρισκάρουμε την ζωή μας ή αν θα χάσουμε το εξάμηνο μας, παρατείνοντας τις σπουδές μας!
               Στις 20/5, συνδικαλιστές της ΣΣΠ και αλληλέγγυοι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία με σκοπό να καταργηθεί η αντιδραστική υπεύθυνη δήλωση για τα εργαστήρια και να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική προστασία των φοιτητών. Έπειτα από την κινητοποίηση και τις πιέσεις των φοιτητών, την Πέμπτη 21/5, σε ανακοίνωση που έβγαλε η πρυτανεία δήλωνε την κατάργηση της υπεύθυνης δήλωσης για τα εργαστήρια.
Ασφαλώς, η κατάργηση της εκβιαστικής δήλωσης είναι μια πρώτη νίκη, αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε! Πρέπει να παλέψουμε μέσα από τους συλλόγους μας για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες συνολικά των φοιτητών. Δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη η δια ζώσης πραγματοποίηση των εργαστήριων, με όλα τα απαραίτητα μέσα (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ). Συνεχίζει να μην υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες που δεν θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια από κοντά. Δεν προβλέπονται από το υπουργείο δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό στους φοιτητές, αδιαφορεί πλήρως για την ανάγκη αύξησης του καθηγητικού προσωπικού και κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των φοιτητών. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να παλέψουμε για μια κατακόρυφη αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.
 Για ακόμη μια φορά οι μνημονιακοί έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο. Μοιράζουν  με σκανδαλώδη τρόπο εκατομμύρια στα ΜΜΕ και σε μεγαλοεπιχειρηματίες, διέλυσαν την εργατική νομοθεσία ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τα συστήματα υγείας και παιδείας να ρημάζουν. Για εργαζομένους και νεολαία υπάρχουν μόνο επιδόματα ελεημοσύνης και καταστολή. Για την παιδεία, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των φοιτητών φέρνουν προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων και θερινών σχολείων με δίδακτρα, «δούρειος ίππος» για την γενίκευση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την διάλυση των πτυχίων, μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε σούπερ μάρκετ δεξιοτήτων.
Η κοροϊδία της Κυβέρνησης- Υπ. Παιδείας-Συγκλήτου δεν πρέπει να περάσει. Δεν έχουν κανένα σκοπό να μας προστατέψουν σε αυτή την κατάσταση. Καμία αναμονή. Με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε (συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους, επιτροπές, μαχητικά μέσα πάλης και αυτοοργάνωση) να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόφαση απειλεί την υγεία, τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

      Τεστ για όλους τους φοιτητές, κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής, πρόσληψη καθηγητικού και βοηθητικού προσωπικού.
      Άμεση και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.
      Να μην χαθεί το εξάμηνο, να μην παραταθεί η διάρκεια σπουδών. Κατακόρυφη μείωση της ύλης, απαλλαγή από τα μαθήματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασία.