Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΘ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

          Την Πέμπτη 28/5, η πρυτανεία του ΑΠΘ έστειλε email σε όλους τους φοιτητές, με το οποίο ζητάει εκβιαστικά να δηλώσουν όλοι, μέχρι την Δευτέρα 1/6, ποια μαθήματα θα δώσουν ηλεκτρονικά και ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις και τους όρους της πρυτανείας, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική. Πιο συγκεκριμένα στα παραρτήματα 1 και 2, που επισυνάπτονται στην δήλωση (άραγε πόσοι φοιτητές τα έχουν διαβάσει;), ορίζονται οι τρόποι εξέτασης και οι όροι της, δηλαδή ανοιχτά μικρόφωνα και κάμερες καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης προκειμένου να μας επιτηρούν - παρακολουθούν μέσα στα σπίτια μας, παραβιάζοντας τα προσωπικά μας δεδομένα! Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά στο email το τι θα γίνει με όλους όσους αδυνατούν ή δε θέλουν να συμφωνήσουν με τους όρους της πρυτανείας, αφήνοντας τους φοιτητές για άλλη μια φορά ξεκρέμαστους.
            Οι επιταγές του υπουργείου παιδείας και η απόφαση της πρυτανείας για εξ’ αποστάσεως εξεταστική είναι γελοίες και εξοργιστικές. Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο πως η καραντίνα έχει λάβει τέλος άπαξ δια παντός, αφού τα κέρδη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πάνω από όλα, ακόμη και από την δημόσια υγεία. Κάνουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία πειραματόζωα, στοιβάζοντας τους, μιας και η αντι-«επιστημονική» ομάδα του υπουργείου υγείας προπαγανδίζει πλέον, ότι τα παιδιά από εκεί που αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες, πλέον «δεν μεταδίδουν» τον κορονοϊό. Η υποτιθέμενη «επιστήμη» τους αναδεικνύει το πόσο αλήτες και επικίνδυνοι είναι οι νεοφιλελεύθεροι, που μπροστά στην «απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας τους», βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη τους εργαζόμενους, την νεολαία και τους φτωχούς.
            Ίδια είναι και η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους. Παρότι η κυβέρνηση «νοιάζεται και νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων», η πραγματικότητα είναι η ακριβώς αντίθετη. Οι εργαζόμενοι στοιβάζονται στους εργασιακούς χώρους, κανένας εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα υγειονομικής προστασίας – αυτό για άλλη μια φορά εναπόκειται στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται γύρω από την διάσωση των επιχειρήσεων (κυρίως των μεγάλων). Δίνουν ένα πακτωλό χρημάτων (27 δις) για να προσφέρουν στους εργοδότες φορολογικά δωράκια, κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στους εργαζόμενους που ημιαπασχολούνται, μετά από την μονομερή απόφαση του εργοδότη τους, μειώνει τους μισθούς κατά 20%! Ακόμη «ανοίγει» την τουριστική σεζόν χωρίς τεστ, χωρίς την απαραίτητη καραντίνα των 14 ημερών και χωρίς καμία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!
            Γιατί λοιπόν εφόσον η στάση της κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα ότι η καραντίνα τελείωσε, επιλέγουν να αναγκάσουν εκβιαστικά τους φοιτητές σε τηλε-εξετάσεις; Είναι προφανές ότι δεν δίνουν δεκάρα για την υγεία μας. Οι λόγοι είναι δύο:
1.     Πρώτον μια δια ζώσης εξεταστική θα «στερούσε» από την κυβέρνηση ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, καθώς θα έπρεπε να διασφαλίσει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Για την ακρίβεια η συμμορία του Μητσοτάκη δεν έχει δώσει ούτε μισό ευρώ για τα πανεπιστήμια από την αρχή της καραντίνας, παρότι κάποιες σχολές λειτουργούν (για εργαστήρια, κλινικές, διδακτορικά κλπ). Αντίθετα φορτώνει και εκεί το βάρος της υγειονομικής προστασίας στους φοιτητές και τους εργαζόμενους.
2.     Δεύτερον η κυβέρνηση προσπαθεί, σε συνεργασία με τους πρυτάνεις, να παγιώσει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, όπως κάνει άλλωστε και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (βλ. κάμερες στα σχολεία). Η παγίωση της τηλεκπαίδευσης σημαίνει πρώτον τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία (δεν απαιτούνται πλέον κτήρια, προσωπικό, συντήρηση, φοιτητική μέριμνα κλπ). Δεύτερον σημαίνει ιδιωτικοποίηση και τεράστια χρηματικά πακέτα-δώρα σε ιδιώτες αρπακτικά για πλατφόρμες, προγράμματα κ.α. αμφιβόλου ποιότητας (άραγε τύπου «σκόιλ ελικίκου»;)! Τρίτον παγίωση της τηλεκπαίδευσης σημαίνει δίδακτρα! Όλα θα γίνονται επί πληρωμή, καθιστώντας το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε ένα εμπόρευμα μέσα στην ελληνική νεοφιλελεύθερη αποικία χρέους.
Η τηλε-εξεταστική δεν πρέπει να γίνει! Απαιτεί την κατασπατάληση των χρημάτων μας για την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού, παραβιάζει τα προσωπικά μας δεδομένα, ανοίγει τον δρόμο για καθηγητικές αυθαιρεσίες και είναι ο τρόπος για να κατοχυρώσουν την συνέχιση της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια! Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί επ’ ουδενεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία και οδηγεί στον αντι-επιστημονισμό και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μας στερήσουν το δικαίωμα στην γνώση! Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην παγίωση της τηλεκπαίδευσης και στην επικείμενη τηλε-εξεταστική.  
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ!
Η εξεταστική πρέπει να γίνει δια ζώσης. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα αυξημένη κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας για φοιτητές και εργαζόμενους. Οι εκπαιδευτικοί είχαν μια πρώτη μικρή νίκη απέναντι στην Κεραμέως μέσα από τον αγώνα, την αλληλεγγύη και την επιμονή τους! Ωθούμενοι από αυτό, και οι φοιτητές πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδια τους. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και τον Σεπτέμβρη θα ξαναπροσπαθήσουν να επιβάλουν την εξ’ αποστάσεως εξεταστική. Να προχωρήσουμε σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις αυλές των σχολών μας, κόντρα στην ατομικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, και να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να ανακόψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, να φορτώσει και αυτήν την κρίση στις δικές μας πλάτες!

  •   Δια ζώσης εξεταστική, με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και ειδική πρόβλεψη για όσους επιλέξουν να εξετασθούν εξ’ αποστάσεως.
  •   Διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη.
  •   Άμεση αποστολή των συγγραμμάτων και δραστική μείωση της ύλης.
  •   Άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως - Να μην κατατεθεί στην Βουλή.
  •   Καμία σκέψη για παγίωση της τηλεκπαίδευσης.
  •   Όχι στα νέα αντεργατικά μέτρα – Ούτε σκέψη για νέα μνημόνια
  •   Λεφτά για παιδεία και υγεία, όχι για τράπεζες, επιχειρήσεις και αστυνομία.