Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΥΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Β. ΔΗΜΑΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ!


ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΙΤΩΝΑ ΤΟΥ!


   Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχωρά για τέταρτη φορά σε λευκή απεργία (πείνας και δίψας) από το Σάββατο 23/05 κλιμακώνοντας τον αγώνα του και αγανακτισμένος από τους εμπαιγμούς και την εκδικητική στάση της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, , καθώς και όλων των αρμοδίων. Το αίτημά του να μεταφερθεί στο κελί του στον Κορυδαλλό, όπως είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι μετά την απεργία των προηγούμενων ημερών, είναι δίκαιο και αποτελεί διεκδίκηση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των φυλακισμένων. Τελικά, στις 27/5 το αίτημα του έγινε δεκτό από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός έως ότου υλοποιηθεί η απόφαση, με την τελική έγκριση της Σοφίας Νικολάου.

   Ο Δημάκης, την ημέρα έναρξης της απεργίας διένυε την 29η ημέρα καραντίνας, 14 ημέρες στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών στον Κορυδαλλό, χωρίς όμως να του παρέχονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι κρατούμενοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλον τόσο στις φυλακές των Γρεβενών όσο και στου Κορυδαλλού, ενώ δεν υπήρχε κανένας απολύτως περιορισμός στον συγχρωτισμό παλαιών και νέων κρατουμένων. Οπότε τα επιχειρήματα της κυρίας Νικολάου για την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.» αποδεικνύονται ένας σωρός από ψέματα. Ο σκοπός τους δεν είναι η προστασία της υγείας του ΒΔ αλλά να μόνο να εκδικηθούν, να τιμωρήσουν και να εξευτελίσουν την αξιοπρέπεια όσων αγωνίζονται και διεκδικούν.

    Το χρονικό του αγώνα του Β.Δ. ξεκινάει στις 16 Απριλίου, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, απήχθη από άντρες των ΕΚΑΜ που εισέβαλαν στο κελί του και τον μετήγαγαν στις φυλακές Γρεβενών εξαιτίας της συμμετοχής του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών στις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Ο Δημάκης πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας στο λόγο και στην έκφραση ακριβά, αφού θεωρήθηκε ο πρωτεργάτης της κινητοποίησης. Εν τω μεταξύ, η αντεπιστημονική και εκδικητική λογική Κυβέρνησης, αρμόδιων φορέων και των υπεύθυνων του ιδρύματος είναι πασιφανής, καθώς το αίτημα για αποσυμφόρηση των φυλακών αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος φορέων, ενώ αποτελεί και κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, κοκ. Αλλά ήταν σίγουρα πιο εύκολο για τους υπεύθυνους της φυλακής να στείλουν στην απομόνωση έναν από τους «αντιφρονούντες», παρά να δώσουν έστω και 1 ευρώ, για να επεξεργαστούν ένα ουσιαστικό σχέδιο αποσυμφόρησης του ιδρύματος, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, προσωπικό κλπ. Έπειτα από πιέσεις και καταγγελίες κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και από οργανώσεις και αγωνιστές του κινήματος, το αίτημα του Β.Δ. έγινε δεκτό και επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού.
   Βέβαια, οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Κυβέρνησης, και οι λακέδες τους δεν είχαν εξαντλήσει ακόμα όλα τα μέσα που διέθεταν για να τσαλαπατήσουν το ήθος και την αξιοπρέπεια του κρατούμενου. Εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, με απόφαση της Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, τον απομόνωσαν σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής, στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκτίουν ποινές συγκρατούμενοι του με την κατηγορία της συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενέργεια για την οποία ουδέποτε είχε κατηγορηθεί εξ’ αρχής. Για όλους αυτούς, η συμμετοχή σε ειρηνική διαμαρτυρία ισοδυναμεί με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση! Και ενώ έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα με την απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου καθώς και με το κύμα αλληλεγγύης που ξεσηκώθηκε από μερίδες της κοινωνίας προς υπεράσπισης του Δημάκη, δεσμεύτηκαν να τον μεταφέρουν στο κελί του στις φυλακές του Κορυδαλλού μετά το πέρας της καραντίνας, αυτή η απόφαση ποτέ δεν υλοποιήθηκε, παίζοντας οι υπεύθυνοι στην κυριολεξία με την ζωή του Βασίλη Δημάκη. Άραγε, πότε είναι σημαντική η προστασία της υγείας των κρατουμένων και πότε όχι;

   Ο πραγματικός λόγος που εστάλη στον συγκεκριμένο θάλαμο είναι για να στοχοποιηθεί και να ποινικοποιηθεί αυτός και ο δίκαιος αγώνας του για τα αυτονόητα δικαιώματά του. Ο οργανισμός του Β.Δ. πιο εξασθενημένος από ποτέ, ο ίδιος ψυχικά εξαντλημένος αλλά αποφασισμένος να παλέψει για τη ζωή του και την αξιοπρέπειά του μέχρι τέλους. Ο ίδιος αποκαλεί την νέα απεργία το «κύκνειο άσμα» του αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την αφοσίωσή του στα ιδανικά και στις αξίες του αγώνα, τα οποία σκοπεύει να τα υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Όσο και να πασχίζουν να κουκουλώσουν την ακραία νεοφιλελεύθερη εκδικητικότητά τους, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Σοφία Νικολάου, ότι δήθεν παρέχουν στον κρατούμενο όλα τα απαραίτητα μέσα για να παρακολουθεί τα μαθήματά του, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τους πραγματικούς τους σκοπούς για να μην βγει στην επιφάνεια η ωμή και χυδαία αντιμετώπιση της Κυβέρνησης και των επιτελείων της προς τους αδύναμους, τους εργαζόμενους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα

   Ο εξευτελισμός της ζωής και της αξιοπρέπειας του Βασίλη Δημάκη, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Η άκρως νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης», του «Μένουμε Ασφαλείς», με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας βρήκε εύφορο έδαφος να εδραιώσει και να θωρακίσει ένα στυγνό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, και να ξηλώσει ένα προς ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το νέο σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς» δεν ισχύει για όλους! Ασφαλείς μένουν οι καπιταλιστές, τα αφεντικά και κάθε λογής μνημονιακοί, που λαμβάνουν με τη σέσουλα την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης και των θεσμών. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μένει ασφαλής. Αντίθετα μένει τσακισμένη οικονομικά, άνεργη, ανασφάλιστη, χωρίς στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Στις φυλακές και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Για τους ά(χ)ριστους της Κυβέρνησης, αυτές οι περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας δεν αξίζουν την παραμικρή μέριμνα. Η «Επόμενη Μέρα» θα αφήσει πίσω της περισσότερα θύματα από ότι ο κορονοϊός, που θα συνθλιβούν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της πείνας, της εξαθλίωσης και την βάρβαρη καταστολή των ΜΑΤ!

   Στηρίζουμε τον αγώνα του Βασίλη Δημάκη και τα δίκαια αιτήματα του να επανενταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού! Απαιτούμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής και την Κυβέρνηση να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή και να τον μεταφέρουν άμεσα στο θάλαμο, πριν επιβαρυνθεί η υγεία του ανεπανόρθωτα. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.


Το δικαίωμα στη ζωή δεν διαπραγματεύεται!

   Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, να συνταχθούν στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη, και να παλέψουν ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στην ζοφερή «κανονικότητα» της «Επόμενης Μέρας» που μας ετοιμάζουν!



  •  Άμεση υλοποίηση της επαναμεταγωγής του κρατούμενου στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού
  •  Ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της διασπορά του ιού και στις φυλακές- Ουσιαστική Αποσυμφόρησή τους- Δωρεάν Τεστ για όλους τους κρατούμενους
  •  Να σταματήσουν οι εκδικητικές και τιμωρητικές συμπεριφορές προς όσους διεκδικούν
  •  Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης- Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας ελευθεριών