Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ! ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ!


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ,
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/5, ΣΤΙΣ 11.00πμ, ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ


Η υπουργός Κεραμέως στις 29/4 εξήγγειλε την επαναλειτουργία βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς η κυβερνητική (και όχι επιστημονική), ομάδα του Τσιόδρα μας ανακοίνωσε ότι «τα παιδιά πλέον δεν είναι πηγή μετάδοσης του κορονοϊού»(!). Ύστερα αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα επαναλειτουργήσουν οι εκκλησίες και το πώς θα τελούνται οι λειτουργίες. Άφησε όμως αναπάντητα τα βασικά ερωτήματα, για το τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια και την εξεταστική, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές.
Η επικινδυνότητα και η ανευθυνότητά τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για πολλές χιλιάδες φτωχών και ανασφάλιστων, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους ή άνεργους έδωσαν ένα επίδομα-ελεημοσύνη, που δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα. Δεν ενίσχυσαν, ούτε στο ελάχιστο, τη δημόσια υγεία και χάρισαν εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων, για να νοικιάσουν δωμάτια. Ακόμα και τώρα, που «η χρήση μάσκας θα γλιτώσει ζωές», όπως δηλώνουν, και η μη χρήση της επιφέρει πρόστιμο, οι μάσκες, όχι μόνο δεν διατίθενται δωρεάν, άλλα γίνονται πεδίο κερδοσκοπίας. Ο Άδωνις βέβαια δε βλέπει κανένα παιχνίδι κερδοσκοπίας, όταν το κέρδος αυξάνεται ακόμα και κατά 6000%, καθώς «για να κάνει κάποιος εισαγωγή μασκών και αντισηπτικών, πρέπει να έχει και το κίνητρο του κέρδους, αλλιώς δεν θα κάνει εισαγωγή». Πόσο ειρωνικό φαντάζει αυτό, όταν πριν μια εβδομάδα ο ίδιος πολιτικός καραγκιόζης, βροντοφώναζε ότι «εμείς (-η ΝΔ-) πολεμήσαμε το αθέμιτο και υπερβολικό κέρδος». Αν οι μάσκες δε δοθούν δωρεάν, μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να δίνει κατά μέσο όρο 400 ευρώ το μήνα!
            Ένα μήνα πριν ξεκινήσει η εξεταστική, οι φοιτητές δεν γνωρίζουμε ακόμα το πώς και εάν θα εξεταστούμε, το πότε ακριβώς θα εξεταστούμε και το πότε θα παραλάβουμε τα βιβλία, η διανομή των οποίων ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες κούριερ!  Οι μόνοι υπεύθυνοι, για την υγειονομική, οικονομική και πολιτική κρίση, είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις, που την φορτώνουν τώρα στις πλάτες μας.
Το παραμύθι τους, για επιτυχία της τηλεκπαίδευσης, δεν μας αγγίζει καθόλου! Πέρα από τον ταξικό αποκλεισμό, που εμπεριέχει (δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των φοιτητών, που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα – υπολογιστή, παροχή ίντερνετ κλπ), και από το χαμηλότατο ποιοτικά επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου, η τηλεκπαίδευση εμπεριέχει έναν τεράστιο κίνδυνο: να παγιωθεί εις βάρος της δια ζώσης διδασκαλίας!
Η κυβέρνηση, και πριν ακόμα το ξέσπασμα της κρίσης, είχε ένα βασικό σκοπό: την περικοπή, όσο το δυνατόν περισσότερο, των «περιττών» εξόδων! Και περιττά έξοδα για τους νεοφιλελεύθερους και το καπιταλιστικό σύστημα είναι η υγεία, η παιδεία και όλες οι κοινωνικές παροχές. Η παγίωση της τηλεκπαίδευσης σημαίνει πρώτον τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία (δεν απαιτούνται πλέον κτήρια, προσωπικό, συντήρηση κλπ) και δεύτερον τεράστια χρηματικά πακέτα-δώρα σε ιδιώτες αρπακτικά για πλατφόρμες, προγράμματα κ.α. αμφιβόλου ποιότητας! Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να παλέψει με κάθε μέσο ενάντια σε αυτή την κατεύθυνση.
Η διασφάλιση της εξεταστικής και του εξαμήνου για όλους είναι το άμεσο, που πρέπει να παλέψουμε.  Δεν πρέπει να μπούμε ούτε σε λογικές συνδιαλλαγής, ούτε ανάληψης ευθυνών για την τραγική κατάσταση, που οι μνημονιακοί έχουν δημιουργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, στις υποδομές των πανεπιστημίων, των σχολείων και των νοσοκομείων. Δεν φταίμε εμείς ούτε για τον κορονοϊό, ούτε για την νέα οικονομική κρίση.! Να βρεθούνε οι λύσεις και τα χρήματα (όπως τα βρίσκουν, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κάθε ιδιώτη, Μπόμπολα, Μαρινάκη κλπ) για να πραγματοποιηθεί η εξεταστική με τους καλύτερους όρους για εμάς, δηλαδή: α) λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, β) ειδική μέριμνα για όλους όσους αδυνατούν να παραβρεθούν στα αμφιθέατρα, γ) δραστική μείωση της ύλης- να εξεταστεί μόνο ότι διδάχτηκε δια ζώσης, δ) διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη και ε) μέριμνα και οικονομική κάλυψη όλων των εξόδων των φοιτητών είτε για τη μετακίνησή τους είτε για την διαμονή τους (σε περίπτωση που έχουν ξενοικιάσει).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  •  Διασφάλιση της εξεταστικής και όλων των απαραίτητων μέσων, είτε υγειονομικών (δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά, αεριζόμενες αίθουσες, μικρός αριθμός φοιτητών ανά αίθουσα), είτε οικονομικών.
  • Άμεση αποστολή των συγγραμμάτων και δραστική μείωση της ύλης.
  •  Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου- λαιμητόμου για την παιδεία.
  • Καμία σκέψη για παγίωση της τηλεκπαίδευσης ή κομμάτια αυτής.
  •   Διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη.