Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ: ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

 

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16


Όλοι την Παρασκευή 15/12, 11.30, 

στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι


Ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης ανακοίνωσε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου μέσα στον Δεκέμβρη, για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για βήμα-τομή στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και για μια αντισυνταγματική καταστρατήγηση του άρθρου 16. Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας από το Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα. Κατοχυρώνει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαγορεύοντας ΡΗΤΑ τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Σήμερα, προσπαθούν να το παρακάμψουν επικαλούμενοι τις «νέες συνθήκες» και τις «οδηγίες» της ΕΕ. Για να τελειώνουν, όπως λένε, «με το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση» και «αναχρονιστικούς θεσμούς». Έτσι βλέπει η κυβέρνηση τα δικαιώματα και κατακτήσεις μας! Στόχος της είναι να προχωρήσει, αν το κατορθώσει, και στην οριστική συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πρόκειται για τομή, στρατηγικό σημείο της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης ατζέντας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις έστρωσαν το έδαφος. Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», αν περάσει και εφαρμοστεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη νεολαία και τα πιο φτωχά στρώματα.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει γενίκευση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και κάθε μορφής διδάκτρων, μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβό εμπόρευμα. Στήνουν μια αγορά με τέλη φοίτησης (δίδακτρα) σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα, προγράμματα κατάρτισης-πιστοποιήσεων και πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οδηγούμαστε σε ντε φάκτο, δραστική υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, επιδείνωση της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, διάλυσης των υποδομών, ενώ η εφαρμογή της «αξιολόγησης» θα κλείνει-συγχωνεύει σχολές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν περαιτέρω: το πτυχίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο, τα ιδιωτικά ιδρύματα θα έχουν «μονοπώλιο» σε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα ενταθεί ο ταξικός αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός των πιο φτωχών από την εκπαίδευση (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, ν+2, διάλυση φοιτητικής μέριμνας κ.λπ.). Έτσι δημιουργούν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας (μαζί με τους υπόλοιπους νόμους της ΝΔ) στα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση α(χ)ρίστων του Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια ψευδεπίγραφη, ανυπόστατη «κυριαρχία για να συνεχίσει τις εγκληματικές πολιτικές της με προμετωπίδα τις ιδιωτικοποιήσεις. Ρημάζουν και ξεπουλάνε καθετί δημόσιο και δωρεάν (Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, υποδομές κ.ά.) σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές (Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί στην πανδημία). Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλουν να τελειώσουν το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, να ολοκληρώσουν την εμπορευματοποίησή του, να επιβάλλουν λειτουργία με όρους «ελεύθερης αγοράς». Οι υποτιθέμενες «προοδευτικές» μνημονιακές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) όχι μόνο δεν κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά δηλώνουν κατά καιρούς «ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων».

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το μέλλον μας. Να μας επιβάλλουν ένα πισωγύρισμα δεκαετιών, τη λογική της «αριστείας», ότι «οι φτωχοί δεν μπορούν να σπουδάζουν».

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ – όμως ο αγώνας όμως έχει απαιτήσεις. Δεν αντιπαλεύουμε έναν ακόμα νόμο αλλά ένα καθεστώς. Μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται η ΕΕ, το κεφάλαιο, όλη η ελίτ και οι μηχανισμοί τους. Απαιτείται αγώνας διαρκείας, μακροπρόθεσμος, πανελλαδικός, κόντρα στη λογική «εύκολων λύσεων» ή «συμβολικών» κινήσεων. Πρέπει σε κάθε σχολή να οργανώσουμε τον αγώνα: να ζωντανέψουμε τις συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές δράσης και συντονιστικά. Που θα κάνουν γνωστό το ζήτημα, θα ενώνουν και θα μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, θα τις βγάζουν στην κοινωνία (αντί να τις εξαντλούν σε πρυτάνεις και κοσμήτορες). Να συνδέσουμε την πάλη μας όχι με μια ανύπαρκτη κοινοβουλευτική «αντιπολίτευση» αλλά με ένα ρήγμα στο σημερινό σκηνικό: μια ανατροπή των συσχετισμών, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.


  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΕΞΩ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΔΙΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ.