Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΣΠ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023 ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΣΕΦΠΙ)

 

Στις 07/12 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Σ.Ε.Φ.Π.Ι.). Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχει η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, αναδείχθηκε 1η δύναμη με ποσοστό 77,19% (72,77% - 2022) και 176 ψήφους (147 - 2022). Για 9η συνεχόμενη χρονιά επαναλειτουργίας του συλλόγου, οι εστιακοί φοιτητές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, δίνοντάς του την αυτοδυναμία, αλλά και το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και ποσοστό στην ιστορία του Συλλόγου. Η ΠΚΣ-ΚΝΕ αύξησε ελάχιστα τις ψήφους της, συγκεντρώνοντας 42 ψήφους (39 - 2022) και μειωμένο ποσοστό 18,4% (19,31% - 2022). Τέλος, τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 10 (8 - 2022) και τα άκυρα 3(12- 2022). Μεγάλη σημασία έχει η αύξηση και φέτος της συμμετοχής στις εκλογές του Σ.Ε.Φ.Π.Ι., με 231 ψηφίσαντες (216-2022), δηλαδή σχεδόν το 50% των εστιακών. Η μαζική προσέλευση στις κάλπες, ειδικά νεότερων και πρωτοετών φοιτητών, ήρθε σαν αποτέλεσμα της μαζικοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων, των δράσεων του Συλλόγου και του ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση στην φοιτητική μέριμνα ο σύλλογος, με το πλαίσιο πάλης του Ενωτικού, κατάφερε να συσπειρώσει τους εστιακούς φοιτητές σε έναν αγώνα διαρκείας. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, με αυτοοργάνωση και μαχητικά μέσα πάλης (8 μέρες κατάληψη της πρυτανείας, αποκλεισμός πύλης του πανεπιστημίου, οργάνωση των πορειών του Πολυτεχνείου – 6 Δεκέμβρη – πανεκπαιδευτική πορεία στις 6/11)  καταφέραμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης – Συμβουλίου Διοίκησης. Πετύχαμε, έτσι, σημαντικές κατακτήσεις: 1) Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νέου Εσωτερικού Κανονισμού των εστιών, που υπέβαλε εξώσεις σε όσους ξεπερνούν τα όρια φοίτησης, ακαδημαϊκά κριτήρια, υποχρεωτικό χαράτσι των 40 ευρώ, όριο διαμονής 2 μόνο ετών για τους πρωτοετείς φοιτητές, 2) Να μην διωχθεί κανένας προπτυχιακός φοιτητής ανεξαρτήτως έτους και μεταπτυχιακός, 3) Να μην υπάρξει καμία συνέπεια από την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού των 40 ευρώ, 4) Να επιδιορθωθούν και να δοθούν σε νέους φοιτητές πάνω από 150 αναξιοποίητα δωμάτια, 5) Να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες στις εστίες (ζεστό νερό-θέρμανση, αντικατάσταση χαλασμένων πλυντηρίων κλπ.), 6) Να μπλοκάρουμε την εισβολή ιδιωτών στην διαχείριση των εστιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα, ο Σ.Ε.Φ.Π.Ι. πρωτοστάτησε στον αγώνα απέναντι συνολικά στις νεοφιλελεύθερες ιδιωτικοποιήσεις, τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταργούν τα δικαιώματά μας σε παιδεία, υγεία, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και μας εμπλέκουν απειλητικά στον κίνδυνο του πολέμου. Με την οργάνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων στην έκρηξη των Τεμπών και μαζικότατων διαδηλώσεων που πρόταξαν τα συνθήματα «Να πέσει η κυβέρνηση - Να εθνικοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι - Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της κρατικής δολοφονίας», καταφέραμε να σπάσουμε την ομοφωνία Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και του προδοτικού ΚΚΕ/ΚΝΕ/ΠΚΣ, που πάσχιζαν να διαχύσουν τις ευθύνες, να πείσουν ότι δεν πρέπει παλέψουμε για εθνικοποιήσεις κάτω από εργατικό έλεγχο. Οργανώσαμε την αντεπίθεση μας απέναντι στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και τις διαγραφές φοιτητών, μπλοκάροντας την ψήφισή τους. Πήραμε θέση υπέρ της Αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στο σιωνιστικό κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, καλώντας επανειλημμένα σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Παλέψαμε με συνέπεια ενάντια στην καταστολή και τις κρατικές δολοφονίες των Ρομά από αστυνομικούς που εκτελούν ατιμώρητοι, ενισχύσαμε την διαδήλωση των 15 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Τιμήσαμε την επέτειο των 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε συντονισμό με άλλους συλλόγους, με 5ήμερη κατάληψη της Πρυτανείας, προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για το νόημα της Εξέγερσης, των αγώνων της Μεταπολίτευσης και των κατακτήσεων τους που πρέπει να υπερασπιστούμε σήμερα.

Η συντριπτική ήττα της «πρώτης δύναμης πανελλαδικά» στις εκλογές του Σ.Ε.Φ.Π.Ι., ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δεχόμαστε, δεν αρκούν οι «σύλλογοι - σφραγίδα», τα «αγωνιστικά ΔΣ», οι «συμβολικές κινητοποιήσεις» και οι  «κομματικές παρελάσεις» της ΠΚΣ/ΚΝΕ, οι λογικές ανάθεσης και υποκατάστασης των αγώνων των φοιτητών. Δεν μπορούν να δώσουν λύση στα κολοσσιαία  προβλήματα των φοιτητών δυνάμεις που μπαίνουν σταθερά εμπόδιο στην ανασυγκρότηση των συλλόγων και των αγώνων, που αποπροσανατολίζουν με απολίτικα και διασπαστικά συνθήματα. Όταν μάλιστα, πρώτη δύναμη είναι το Ενωτικό που βρίσκεται στα αριστερά τους, τους απομένει μόνο να ρίχνουν λάσπες, συκοφαντίες και να τραμπουκίζουν όποιον ψηφίζει Ενωτικό την ημέρα των εκλογών.

Οι επιθέσεις που έχουμε μπροστά μας με την κατάργηση του Άρθρου 16, την αυξανόμενη ακρίβεια και ακραία υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, το τσάκισμα του ΕΣΥ, της κοινωνικής ασφάλισης, η περικύκλωση και εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα πολεμικά μέτωπα, απαιτούν έναν αγώνα διαρκείας. Η εκλογική μας νίκη σφραγίζει το συμβόλαιο νέων αγώνων απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται. Ακόμα μας υποδεικνύει ότι το σχέδιο ενότητας και αγώνα της ΣΣΠ, πρέπει να ενισχυθεί και να υπερισχύσει σε περισσότερους συλλόγους, για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα, να ξεπεράσει την σημερινή του κρίση και να αναμετρηθεί ευθεία με την δολοφονική Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το άθλιο μνημονιακό καθεστώς και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.