Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΣΑΡΑΦ-ΑΡΙΣ στο Γεωπονικό

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ

Παλεύουμε για Συλλόγους αγωνιστικούς, ζωντανούς, δημοκρατικούς, στα χέρια των φοιτητών


Για ακόμα μια φορά, μέλη της ΣΑΡΑΦ-ΑΡΙΣ έδρασαν ως νταήδες και έδειξαν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που αντιλαμβάνονται τους φοιτητικούς συλλόγους. Ότι θέλουν να «κυριαρχούν» χρησιμοποιώντας κάθε απαράδεκτο μέσο, σε βάρος όχι μόνο μιας αντικαπιταλιστικής παράταξης όπως η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, αλλά συνολικά του κινήματος και των αγώνων των φοιτητών.

Το “σόου” ξεκίνησε τη Δευτέρα 4/12 στο κτήριο της σίτισης και του κλειστού κυλικείου. Εκεί βρίσκεται τραπεζάκι και ταμπλό της ΣΣΠ για την παρέμβαση, ανάρτηση υλικού και πολιτική εκπροσώπησή μας. Μέλη της ΣΑΡΑΦ, ως αυτόκλητοι επιστάτες και ιδιοκτήτες, απείλησαν ότι  θα μας πετάξουν από τον χώρο όπου κάνουμε παρέμβαση, αν δεν φεύγαμε την ίδια μέρα, με τη ανυπόστατη δικαιολογία ότι δήθεν “μπλοκάρουμε” τον χώρο τους. Μαζεύοντας μια ομάδα γύρω από συναγωνίστρια της ΣΣΠ, προσπάθησαν να την εκφοβίσουν με βλακώδη τρόπο («να φύγει το τραπεζάκι μέσα σε 30 λεπτά» κλπ.). Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα τους περάσει, επιστράτευσαν ανοησίες («δεν σας αναλογεί ο χώρος γιατί είσαστε λίγοι» κ.λπ.) και με ύφος τραμπούκου μας ανακοίνωσαν ότι «σε αυτό το κτήριο δεν θα υπάρχει τραπεζάκι της ΣΣΠ(!)», εξαφανίζοντας τα υλικά μας. Έτσι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει δημοκρατία μέσα στους συλλόγους.

Ήταν μια προσπάθεια να δείξουν «πυγμή», καθώς θέλουν να αυτοπαρουσιάζονται και να αυτοδιαφημίζονται ως η μόνη «αγωνιστική» δύναμη στο σύλλογο. Πάντα βέβαια αποκρύπτοντας την πολιτική ταυτότητά τους και παρουσιαζόμενοι ως δήθεν «ακομμάτιστοι».

Μια εβδομάδα μετά, έσπασαν λουκέτα, κατέστρεψαν υλικά μας (αφίσες κ.λπ.), εξαφάνισαν το τραπέζι και το ταμπλό μας. Φυσικά τα αποκαταστήσαμε συνεχίζοντας την παρέμβασή μας κανονικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές. Τους προηγούμενους μήνες, κατέβαιναν κατ’ εξακολούθηση τα πανό μας με συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτές τις αντιδημοκρατικές της ΣΑΡΑΦ-ΑΡΙΣ. Είναι πάγια τακτική να επιλέγουν τη βία και τις απειλές, όταν δεν μπορούν να πείσουν ή να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα. Έτσι αντιλαμβάνονται τους συλλόγους: ως τσιφλίκια τους, εκφυλίζοντας διαδικασίες και «λύνοντας» διαφορές με τη βία, λεκτική και φυσική. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να απολογηθούν στους φοιτητές για την κάκιστη κατάσταση όπου έχουν οδηγήσει και το σύλλογό μας (όπως και άλλους). Μαζεύουν ψήφους-κουκιά οδηγώντας σε απομάκρυνση από τις συλλογικές διαδικασίες, αποπολιτικοποίηση, απονεύρωση και αποδυνάμωση των γενικών συνελεύσεων.

Οι πρακτικές αυτές χτυπάνε εν τέλει τον ίδιο τον φοιτητικό σύλλογο. Πάνω από όλα, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο πολέμου, ακραίας φτώχειας και νεοφιλελεύθερων επιθέσεων απέναντι στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, νέα αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια. Ως «πρόθυμος σύμμαχος» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προσφέρει αμέριστη στήριξη στους φασίστες σιωνιστές του Ισραήλ που σφυροκοπούν την Γάζα και έχουν στερήσει τη ζωή 17.000 Παλαιστίνιων, σε ένα σύγχρονο ολοκαύτωμα. Σε μια περίοδο λοιπόν που απαιτείται  αγωνιστική συσπείρωση όλων των φοιτητών, η ΣΑΡΑΦ φαίνεται έχει άλλες έννοιες και προτεραιότητες…

Kαταγγέλουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν, ούτε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα κάθε αγωνιστή και οργανωμένης δύναμης να εκφράζεται ελεύθερα στο σύλλογό μας, στο πλαίσιο της εργατικής δημοκρατίας! Κάνοντας τα πρώτα μας βήματα και στο ΓΠΑ από φέτος, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί ο σύλλογος σε αγωνιστική κατεύθυνση. Ώστε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο οργάνωσης των αγώνων μας, εμπόδιο στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Για το ζωντάνεμα του μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, με την αυτοοργάνωση σε επιτροπές και συντονιστικά, με την πραγματική συμμετοχή των φοιτητών στις αποφάσεις και την υλοποίησή τους, με τον συντονισμό του με τους υπόλοιπους φοιτητές, μαθητές και εργαζομένους. Για την ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.