Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΘΗΝΑ: Καταγγελία για την τραμπούκικη επίθεση της ΣΑΡΑΦ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ» ΚΑΝΕΝΟΣ

Με Αγώνες και Αυτοοργάνωση, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία του κινήματος

Δεν φαίνεται να υπάρχει «πάτος» για τα μέλη της ΣΑΡΑΦ (σχήμα της ΑΡΙΣ). Την Τρίτη 19/12 έδειξαν ακόμα μια φορά πως λειτουργούν. Αρχικά, είχαν εξαφανίσει το τραπεζάκι της ΣΣΠ, σαν τους κλέφτες, μέσα το βράδυ, απουσία φοιτητών. Στη συνέχεια, όταν αγωνιστές της ΣΣΠ απαιτήσαμε να μάς το επιστρέψουν άμεσα, απάντησαν με βρισιές, σπρωξίδια, μπουνιές. Άλλη μια βρώμικη επίδειξη της (έλλειψης) πολιτικής τους. Έχουν ξεχάσει προ πολλού –αν την έμαθαν και ποτέ– οποιαδήποτε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης και δημοκρατίας μέσα στο κίνημα. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ με αυτές τις εκφυλιστικές πρακτικές. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ από την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης μέσα στο σύλλογο και στο κίνημα.

 Τις τελευταίες 2 βδομάδες, όποτε παρεμβαίνουμε με τραπεζάκι και ταμπλό στο Γεωπονικό, δεχόμαστε συνεχείς επιθέσεις. Ομάδες της ΣΑΡΑΦ, σαν αυτόκλητοι επιστάτες και ιδιοκτήτες, από την πρώτη στιγμή απειλούσαν ότι θα μας πετάξουν από τον χώρο όπου κάνουμε παρέμβαση, με ανυπόστατες δικαιολογίες και γελοία προσχήματα. Μαζεύοντας μια ομάδα γύρω από συναγωνίστρια της ΣΣΠ, προσπάθησαν αρχικά να την εκφοβίσουν με βλακώδη τρόπο («να φύγει το τραπεζάκι μέσα σε 30 λεπτά» κλπ.). Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα τους περάσει, επιστράτευσαν ανοησίες («δεν σας αναλογεί ο χώρος γιατί είσαστε λίγοι»(!) κ.λπ.) και με ύφος μας ανακοίνωσαν ότι «σε αυτό το κτήριο δεν θα υπάρχει τραπεζάκι της ΣΣΠ»(!), εξαφανίζοντας στη συνέχεια τα υλικά μας.

Έτσι (δεν) αντιλαμβάνονται τι σημαίνει δημοκρατία στους συλλόγους. Με αυτό το σόου προσπαθούν να δείξουν «πυγμή», καθώς αυτοδιαφημίζονται ως η μόνη «αγωνιστική» δύναμη στο σύλλογο. Αποκρύπτοντας βέβαια επιμελώς την πολιτική ταυτότητά τους και παρουσιαζόμενοι ως δήθεν «ακομμάτιστοι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες πρακτικές. Κατ’ εξακολούθηση έχουν κατέβει τα πανό μας με συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτές τις αντιδημοκρατικές της ΣΑΡΑΦ. Είναι πάγια τακτική να επιλέγουν τη βία και τις απειλές, όταν δεν μπορούν να πείσουν ή να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα. Θέλουν να «κυριαρχούν» χρησιμοποιώντας κάθε απαράδεκτο μέσο, σε βάρος όχι μόνο μιας αντικαπιταλιστικής παράταξης όπως η ΣΣΠ, αλλά συνολικά του κινήματος και των αγώνων των φοιτητών. Αντιλαμβάνονται τους συλλόγους ως «τσιφλίκια», εκφυλίζοντας διαδικασίες, «λύνοντας» διαφορές με τη βία, λεκτική και φυσική. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να απολογηθούν στους φοιτητές για την κάκιστη κατάσταση όπου έχουν οδηγήσει και το σύλλογό μας (όπως και άλλους). Μαζεύουν ψήφους-κουκιά οδηγώντας σε απομάκρυνση από τις συλλογικές διαδικασίες, αποπολιτικοποίηση, απονεύρωση και αποδυνάμωση των γενικών συνελεύσεων.

Οι πρακτικές αυτές χτυπάνε τον ίδιο το σύλλογο, σε μια περίοδο πολέμου, ακραίας φτώχειας και νεοφιλελεύθερων επιθέσεων στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, νέα αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια. Ως «πρόθυμος σύμμαχος» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προσφέρει αμέριστη στήριξη στους φασίστες σιωνιστές του Ισραήλ που σφυροκοπούν τη Γάζα και έχουν στερήσει τη ζωή 19.000 Παλαιστίνιους – ένα σύγχρονο ολοκαύτωμα. Όταν λοιπόν απαιτείται αγωνιστική συσπείρωση των φοιτητών, η ΣΑΡΑΦ έχει φαίνεται άλλες έννοιες και προτεραιότητες…

Αυτές οι αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν θα μας τρομοκρατήσουν, ούτε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα κάθε αγωνιστή, νέου, συλλογικότητας να εκφράζεται ελεύθερα μέσα στο σύλλογο, στο πλαίσιο της εργατικής δημοκρατίας! Κάνοντας τα πρώτα μας βήματα και στο ΓΠΑ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αγωνιστικής ανασυγκρότησης του συλλόγου. Ώστε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο οργάνωσης των αγώνων μας, εμπόδιο στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Για το ζωντάνεμα μέσα από γενικές συνελεύσεις, την αυτοοργάνωση σε επιτροπές και συντονιστικά, την πραγματική συμμετοχή των φοιτητών στις αποφάσεις και την υλοποίησή τους, σε συντονισμό με τους φοιτητές, μαθητές, εργαζομένους. Για την ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.