Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανταπόκριση Συγκεντρώσεων - Διαδηλώσεων την Πέμπτη 18/2

18/2: Σημαντικές φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο-οδοστρωτήρα των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας διαρκείας για την ανατροπή του μόλις ξεκίνησε!

Την Πέμπτη 18/2, πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις φοιτητών-μαθητών ενάντια στο νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, σε αρκετές πόλεις της χώρας. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι τελικά ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο–οδοστρωτήρας της ΝΔ, δεν σταμάτησαν. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να κρατήσουμε ζωντανές τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, τις γενικές μας συνελεύσεις και τις μαχητικές μορφές πάλης. Οι φοιτητές έδειξαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παλεύοντας για την ανατροπή του νόμου, που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε φυλακές.

Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-παρέμβαση στα Προπύλαια, ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Kαλούσαν από κοινού η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ενώ συμμετείχαν συναγωνιστές από την ΟΡΜΑ. Ανοίξαμε πανό, φωνάξαμε συνθήματα, μοιράστηκαν ανακοινώσεις και ένα κοινό κείμενο Αγωνιστικών Κινήσεων - ΣΣΠ. Δεν έλειψε η παρουσία της αστυνομίας στο χώρο, ούτε τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που πέρναγαν συνεχώς.

Θεσσαλονίκη




Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση περίπου 650 φοιτητών στο κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση αρχικά προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έπειτα επιστροφή προς τα πανεπιστήμια. Καθοριστική συμβολή για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης έχει η «Κίνηση Φοιτητών-Δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως», όπου συμμετέχει και η ΣΣΠ. Συμμετείχαν, επίσης, ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και συλλογικότητες του αναρχικού/αυτόνομου χώρου. Από την διαδήλωση απουσίαζαν οι δυνάμεις ΑΡΙΣ/ΑΡΑΣ/ΚΝΕ, οι οποίες ταυτόχρονα καλούσαν αντιπαραθετικά «κινητοποίηση» και «παρέμβαση» στην άδεια πρυτανεία του ΑΠΘ, σε μια διασπαστική προσπάθεια να σαμποτάρουν την πρωτοβουλία της διαδήλωσης, που εκθέτει τη δική τους αδράνεια και έλλειψη σχεδίου.

Για μία ακόμη φορά, σε όλη την διάρκεια της πορείας, οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά τους διαδηλωτές. Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος της πορείας, κλούβες στην Εγνατία και στην Αγίου Δημητρίου έφραξαν τον δρόμο, για να μην προσεγγίσουν οι φοιτητές το πανεπιστήμιο. Τελικά, η διαδήλωση ολοκληρώθηκε εκεί, με συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και στο φοιτητοκτόνο νόμο.

Ιωάννινα


Πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη διαδήλωση με σημαντική παρουσία φοιτητών (περίπου 200) που ξεκίνησε από την περιφέρεια. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Καλών Τεχνών, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και παρατάξεις/δυνάμεις της αριστεράς. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, καθώς και η στήριξη της νεολαίας, παρά τις σημαντικές δυσκολίες της περιόδου (κλειστά πανεπιστήμια, απαγόρευση κυκλοφορίας), αποτυπώνει την αντίδραση των φοιτητών στο νόμο Κεραμέως και την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, με κάθε τρόπο, μέχρι την συνολική ανατροπή του. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως ΣΣΠ.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΟΥΝΤΟ-ΝΟΜΟΥ!

Απέναντι σε έναν νόμο που έχει σκοπό να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στο φοιτητικό κίνημα, είναι απαραίτητη παρουσία των φοιτητών στις συνελέυσεις και στον δρόμο, η συνέχιση του αγώνα, η εξέλιξη του σε αγώνα διαρκείας. Ως ΣΣΠ, πήραμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στο κάλεσμα αυτής της κινητοποίησης στις 18/2, επειδή η απροθυμία και η αδιέξοδη πολιτική των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ οδηγεί τις ιδιαίτερα σημαντικές κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα σε ένα απότομο κλείσιμο. Αυτές οι δυνάμεις, δεν έκαναν την παραμικρή πρόταση συνέχισης του αγώνα. Ούτε καν κάλεσαν Γενικές Συνελεύσεις για να γίνει ένας πρώτος απολογισμός. Αντ’ αυτού, κρύβουν την πλήρη έλλειψη σχεδίου τους με «νικηφόρες» φανφάρες – και πανελλαδικά επιδίδονται συνεχώς σε γραφειοκρατικές «συσκέψεις των ΦΣ» (δηλ. των ΔΣ), μόνο για λίγους αντιπροσώπους ή «μυημένους και εκλεκτούς», ενώ σκιαμαχούν σε «διαμαρτυρίες» σε Συγκλήτους και πρυτάνεις που άλλωστε δεν εμφανίζονται δια ζώσης και σε διαδικτυακές «ενέργειες»! Ως ΣΣΠ θεωρούμε πως το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει πάση θυσία τις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις. Να ανοίξει το ίδιο μαχητικά τις σχολές, για να γίνουν ουσιαστικά κέντρα αγώνα και χώροι πολιτικοποίησης των φοιτητών. Με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις και συντονιστικά τους, καταλήψεις, πολιτικές εκδηλώσεις και εξωστρεφείς δράσεις, με την ενίσχυση των κοινωνικών συμμαχιών με μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, άνεργους: για να οργανώσουμε ένα μαχητικό, μαζικό αγώνα διαρκείας για να ανατρέψουμε το νόμο-οδοστρωτήρα για τα πανεπιστήμια και να υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν παιδεία!

 

Ø  Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πανελλαδικά – Επόμενη μαχητική κινητοποίηση και μέρα δράσης την Πέμπτη 25/2