Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

23-25/02: Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΑΠΘ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ!

Η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια είναι γεγονός και αποτέλεσε τον πυροδότη των μαζικότερων φοιτητικών κινητοποιήσεων εδώ και περίπου μία δεκαετία!

Μετά την εισβολή της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ, οι συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-ΟΠΚΕ προχώρησαν σε ένα ρεσιτάλ καταστολής και αγριότητας. Ξυλοδαρμοί και προσαγωγές στο σωρό, εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας, δεκάδες φοιτητές στα νοσοκομεία και 31 συλλήψεις. Αυτή η άγρια κατασταλτική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει ένα σημαντικό κύμα αντιδράσεων πανελλαδικά. Σε αρκετές πόλεις πραγματοποιήθηκαν πορείες για την υπεράσπιση των 31 διωκόμενων φοιτητών και ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στις 11:00, μπήκε κάλεσμα για φοιτητικό συλλαλητήριο με συγκέντρωση στην πρυτανεία του ΑΠΘ και κατεύθυνση προς τα Δικαστήρια. Περίπου 2000 φοιτητές κατέληξαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο για να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τους 31 διωκόμενους συμφοιτητές τους. Στις 14:30, οι 31 φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι και η πορεία συνέχισε με κατεύθυνση την πρυτανεία του ΑΠΘ. Όταν η πορεία έφτασε κοντά στα πανεπιστήμια,κλούβες και ΜΑΤ, έκλεισαν όλες τις κεντρικές λεωφόρους που οδηγούν στο ΑΠΘ, οπότε η διαδήλωση ολοκληρώθηκε πάνω στην Εγνατία.

Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε 8 σχολές(Πληροφορική, Μαθηματικό, Ιστορικό,Φιλολογία, Μουσικό, Αρχιτεκτονική, Θεάτρου και Καλών Τεχνών), με χαμηλή συμμετοχή που συνολικά δεν έφτασε τα 300 άτομα. Στην πλειοψηφία των σχολών υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του Δελτίου Τύπου των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ, που ουσιαστικά καλούσε σε διαδήλωση την Πέμπτη 25/2, «πολύμορφες δράσεις» και πανελλαδική ημέρα δράσης στις 10/3.

Την Πέμπτη 25/02, περίπου 2000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 12:00 στην πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι-σφραγίδες των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, η ΣΣΠ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, οι ΦΣ Φυσικού και Θεάτρου με ξεχωριστό μπλοκ και η ΟΚΔΕ. Ενώ είχε αποφασιστεί πως η διαδήλωση θα κινηθεί προς το Άγαλμα Βενιζέλου (όπου υπήρχε κάλεσμα για τις 13:00), τελικά οι «Φοιτητικοί Σύλλογοι» (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ) άλλαξαν με το έτσι θέλω την κατεύθυνση της πορείας, με αποτέλεσμα η πορεία να κοπεί στα δύο. Το μπροστινό μέρος κατευθύνθηκε προς το ΥΜΑΘ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της πορείας κατευθύνθηκε προς το Άγ. Βενιζέλου, όπου είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται αρκετοί φοιτητές. Γύρω στις 13:30 ξεκίνησε από εκεί δεύτερη πορεία που διέσχισε σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης, με την συμμετοχή της να ξεπερνάει τους 5000 διαδηλωτές! Στην διαδήλωση υπήρχε έντονος παλμός, ενώ σημαντική ήταν και η στήριξη προς τους φοιτητές από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που χειροκροτούσαν ακόμη και από τα μπαλκόνια τους. Οι φοιτητές αφού ολοκλήρωσαν την διαδήλωση τους, ανανέωσαν το κινηματικό ραντεβού τους για την Πέμπτη 4/3.

Στην Αθήνα, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε επίσης μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης που η συμμετοχή της άγγιξε τους 2000 διαδηλωτές. Δυστυχώς η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, δεν έφτασε καν τους αριθμούς που είχαν κάποιες κινητοποιήσεις  πριν τη ψήφιση του νόμου (π.χ. 28/1, 4/2 με 4000-5000 διαδηλωτές), παρότι τα γεγονότα της Δευτέρας στο ΑΠΘ ήταν από τα πιο σημαντικά του τελευταίου διαστήματος. Η χαμηλή για τα δεδομένα της πόλης συμμετοχή οφείλεται κυρίως στην χρεωκοπημένη και διασπαστική πολιτική των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, που δεν έβαλαν καν μια στοιχειώδη κινητοποίηση στην πόλη, πέρα από καλέσματα-διαμαρτυρίες στις πρυτανείες ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ κ.ά. Τέλος, το κέντρο ήταν για άλλη μια φορά αστυνομοκρατούμενο με κλειστά μετρό, αύρες, κλούβες και τις στρατιωτικοποιημένες συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ.

Στην Πάτρα, την Δευτέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ΕΑΑΚ και ΠΚΣ δεν κάλεσαν την ίδια μέρα διαδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους 31 συλληφθέντες, παρά μόνο μία κινητοποίηση στην πρυτανεία του πανεπιστημίου, όπου τελικά δεν τους δέχτηκε ούτε ο πρύτανης. Ωστόσο, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με πάνω από 1000 διαδηλωτές, γεγονός που δείχνει ότι στην πόλη το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές είναι ενεργοί και θέλουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στον νέο νόμο.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα διαδήλωση στις 17:00 με το κάλεσμα του Συλλόγου Καλών Τεχνών και του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μία σειρά συλλόγων (που πλειοψηφεί η Π.Κ.Σ. από τηλέ-Δ.Σ.). Η συμμετοχή ήταν αρκετά σημαντική δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα της συγκέντρωσης (περίπου 200 άτομα). Συμμετείχαν η ΣΣΠ, οι Αγωνιστικές κινήσεις, τα ΕΑΑΚ και μπλοκ του αναρχικού χώρου. Την Τετάρτη 24/2 συστήθηκε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων με Συμμετοχή 3 φοιτητικών συλλόγων (Καλών Τεχνών, Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δομπόλης). Αποφασίστηκε δελτίο τύπου που έθετε ένα σχέδιο για την συνέχιση των αγώνων, κοινές δράσεις μεταξύ των συλλόγων και καταδικάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Τέλος, την Πέμπτη 25/2 πραγματοποιήθηκε νέα φοιτητική διαδήλωση στην πόλη στην οποία, εκτός από τον Σύλλογο Εστιακών και την Καλών Τεχνών, καλούσαν επίσης οι Σύλλογοι της Αρχιτεκτονικής και των εστιακών της Δομπόλης. Η συμμετοχή στην πορεία αυξήθηκε, καθώς οι  διαδηλωτές πλησίασαν τους 300.

 

Οι φοιτητές δεν είπαν την τελευταία λέξη, ο αγώνας διαρκείας τον νόμο θα ανατρέψει!

Οι τελευταίες διαδηλώσεις, ιδιαίτερα η διαδήλωση της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, δείχνει πως το φοιτητικό κίνημα διαθέτει αντανακλαστικά και μαχητικότητα και έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το νόμο Κεραμέως, υπερβαίνοντας τα τεράστια εμπόδια που του θέτουν ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, με την αδιέξοδη πολιτική τους που περιορίζουν και μπλοκάρουν το φκ. Για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε στην πράξη μια άλλη πολιτική, έναν αγώνα διαρκείας, με αυτοοργάνωση και μαχητικά μέσα πάλης. Με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και συντονιστικά των Γενικών Συνελεύσεων για να ζωντανέψουμε τις σχολές μας και να οργανώσουμε οι ίδιοι οι φοιτητές τους αγώνες μας και όχι «αυτόκλητοι σωτήρες». Σε συμμαχία με μαθητές και εργαζόμενους, να συνεχίσουμε ακάθεκτοι στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, στις επιτροπές αγώνα για την καλύτερη οργάνωση της πάλης μας, κόντρα στην γραφειοκρατική πολιτική των «Φοιτητικών Συλλόγων» και ενάντια στις «συμβολικές και πολύμορφες δράσεις» που έρχονται για να κλείσουν απότομα τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές έχουμε τη δύναμη να διώξουμε την αστυνομία από τις σχολές μας και να ανατρέψουμε το νόμο Κεραμέως και την κυβέρνηση των παιδεραστών και δολοφόνων της ΝΔ!

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στις σχολές με συνελεύσεις, καταλήψεις, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, ενώ ανανεώνουμε πανελλαδικά το κινηματικό μας ραντεβού διαδηλώνοντας την Πέμπτη 4/3!