Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜ-ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ 

Συνεχίζεται η άγρια καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Τουρκία ενάντια στον διορισμό του Μελίχ Μπούλου ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι του Βοσπόρου που έγινε με εντολή του Ερντογάν. Το μοναδικό «προσόν» του συγκεκριμένου πρύτανη είναι πως αποτελεί πρώην υποψήφιο βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πράξη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια περεταίρω καταπάτησης των ελευθεριών και δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων διαλύοντας πλήρως τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια ως χώροι κοινωνικοποίησης, πολιτικοποίησης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Απέναντι σε αυτά, φοιτητές και εργαζόμενοι βγήκαν στον δρόμο, παρά τις απαγορεύσεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μπούλου και δέχτηκαν σκληρή καταστολή με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και εκατοντάδες συλλήψεις. Από την Δευτέρα 1/2/21, έχουν γίνει 250 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και 69 στην Άγκυρα και τα νούμερα αυξάνονται καθημερινά. Πολλοί αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ 79 από αυτούς κατηγορούνται από τις αρχές ως μέλη «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Η προσπάθεια δυσφήμησης αυτών των κινητοποιήσεων και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει πως οι δράσεις των φοιτητών υποκινούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την γιγάντωση της καταστολής που θέλουν να επιβάλουν.

Η αφορμή για αυτή την αντίδραση του τούρκικου λαού μπορεί να είναι ο διορισμός του Μελίχ Μπούλου, ωστόσο η πραγματική αιτία είναι διαφορετική. Οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Τουρκία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, μέσω αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τους εκατομμύρια νεκρούς, την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στην συσσωρευμένη οργή που αρχίζει να ξεσπάει.

Στην χώρα μας η κατάσταση είναι παρόμοια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και ελευθερίων των εργαζομένων και της νεολαίας εντείνεται καθημερινά με την οικοδόμηση ενός ακόμη πιο βάρβαρου Κράτους Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ και των δικαστηρίων που χτυπάει δολοφονικά οποιονδήποτε εναντιώνεται στα σχέδιά της κυβέρνησης, καταδικάζει αγωνιστές με ανυπόστατες κατηγορίες, καταπατά ακόμη και το αστικό σύνταγμα, δίνει απεριόριστες ελευθερίες στην αστυνομία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια νέα χούντα.

Τα ΜΜΕξαπάτησης μετά τα εκατομμύρια που τους δόθηκαν από την ΝΔ, συνεχίζουν την επιλεκτική κριτική απέναντι στα γεγονότα. Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται ως δικτάτορας, «υπερασπίζονται» τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Τουρκία και προσπαθούν να πείσουν για την «δημοκρατία» που υπάρχει στην Ελλάδα σε αντίθεση με την ανελεύθερη Τουρκία. Αντίθετα οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα βαφτίζονται από τηλεοπτικά κανάλια όπως ο ΣΚΑΙ, ως αιτία διασποράς του ιού, μπάχαλοι που δεν νοιάζονται για την δημόσια υγεία, επίδοξοι δολοφόνοι και πολλά άλλα. Αυτή η βρώμικη προπαγάνδα στοχεύει από την μία στο χτύπημα του εσωτερικού εχθρού της κυβέρνησης και των υπολοίπων μνημονιακών δηλαδή των εργαζομένων, των φοιτητών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη στον εξωτερικό, δηλαδή στην Τουρκία, υπερπροβάλοντας τον αυταρχισμό του Ερντογάν, την «τούρκικη επιθετικότητα» και την «εθνική ομοψυχία» που «θα πρέπει όλοι να έχουμε», ενισχύοντας τις εθνικιστικές απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Απέναντι στην υποκρισία των ΜΜΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους τούρκους φοιτητές και εργαζόμενους. Όλοι μαζί με κοινούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες σε Τουρκία, Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιωμάτων και τις κατακτήσεις μας διαλύοντας τη χούντα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που τσακίζουν τις ζωές μας καθημερινά.