Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάλεσμα Κίνησης φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

Να παλέψουμε μαζικά, μαχητικά και με διάρκεια μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις!

Όλοι -ες, στην κινητοποίηση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως, την Πέμπτη 18/2, στη 1:00μμ, στο Άγ. Βενιζέλου

Παρά τις μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση πέρασε στις 11/2 το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια με 166 ψήφους (ΝΔ και Ελληνική Λύση), ένα από τα πιο ταξικά νομοσχέδια που θέτει σε εφαρμογή κατευθύνσεις χρόνων για την εκπαίδευση (εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας, δίδακτρα, κουρέλιασμα του Ασύλου, ταξικός αποκλεισμός, τσάκισμα του φοιτητικού συνδικαλισμού).

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, όπως ανοιχτά παραδέχτηκε και στέλεχος της κυβέρνησης, ψήφισαν το νομοσχέδιο τώρα, αξιοποιώντας το διάστημα που οι σχολές και τα σχολεία ήταν κλειστά, πολλοί φοιτητές έλειπαν από τον τόπο σπουδών τους, υπήρχε υγειονομικός κίνδυνος και δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Θέλουν από Σεπτέμβρη να μας υποδεχτούν σε ένα Πανεπιστήμιο με κάρτες εισόδου, αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές και όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη. Θέλουν οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες να έρθουν αντιμέτωποι με τις νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο των «άριστων», στο οποίο θα σπουδάζεις μονάχα αν έχεις να πληρώσεις.

Με λίγα λόγια, η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και το σύστημα της φτώχιας και της εκμετάλλευσης που υπηρετεί επιχειρούν να δώσουν ένα ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και να υψώσουν σκληρούς ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά από τις πιο φτωχές οικογένειες. Την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιδρά και αντιστέκεται, για αυτό προετοιμάζουν επόμενο νόμο πλαίσιο που θα διαλύσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνας μας, κόντρα στην απογοήτευση.

Η επίθεση δεν θα σταματήσει από μόνη της. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να περάσουν το νομοσχέδιο και ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν καινούριο πολύ-νομοσχέδιο μέσα στον επόμενο μήνα! Πρέπει εμείς, οι φοιτητές, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, μέσα από έναν μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας.

Μια πολιτική κατεύθυνση που προβάλει το αίτημα ο νόμος «να μην εφαρμοστεί στην πράξη» ή «να μείνει στα χαρτιά» είναι μια κατεύθυνση που «κλείνει» τον αγώνα και στέλνει του φοιτητές να κυνηγάνε τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου για να «ακυρώσουν» πτυχές του νομοσχεδίου. Μια πολιτική γραμμή που αποδέχεται, πριν ακόμη το προσπαθήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το νόμο. Αυτές οι αναλύσεις μόνο εμπόδιο μπορούν να αποτελέσουν για το φοιτητικό κίνημα. Το πεδίο αντιπαράθεσης συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στις σχολές μας, αλλά και στους αγώνες μας στο δρόμο! Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, άλλωστε, έχει καταφέρει να ανατρέψει ψηφισμένο νόμο και στο παρελθόν, που περιλάμβανε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πέρασαν τώρα.

Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα που το νομοσχέδιο πέρασε. Το αίτημα πάλης μας πρέπει να είναι η ανατροπή του!

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Πρέπει να σπάσουμε την απογοήτευση και να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει διάρκεια, με αίτημα πάλης να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως! Χρειάζεται να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα σπάσει στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, την καταστολή και που θα ανοίξει τον δρόμο για την οργάνωση ενός αγώνα διάρκειας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, με συντονιστικά μετά την ολοκλήρωσή τους, για την υλοποίηση του πλαισίου που ψηφίζεται. Να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Να γίνουν καταλήψεις στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικά και συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, που θα οργανώνουν την πάλη. Με πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα γίνεται πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση απόψεων. Χρειάζεται οι γενικές συνελεύσεις να καταλήγουν σε ένα σχέδιο πάλης που θα το υλοποιεί το σύνολο των φοιτητών, κόντρα στη λογική των «αυτόκλητων» σωτήρων που θα κινούνται στο όνομα των φοιτητικών συλλόγων. Με επιτροπές αγώνα, πρωτοβουλίες αγώνα, κινήσεις όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, που θα έχουν ως στόχο την επανενεργοποίηση των συλλόγων, την μαζικοποίηση των Συνελεύσεων και την προπαγάνδιση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο των «λίγων και εκλεκτών» δεν θα περάσει, οι αγώνες της νεολαίας θα το ανατρέψουν!

● Κάτω ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια!

● Όλοι οι φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις!

● Ούτε διαγραφές φοιτητών - ούτε όρια φοίτησης

● Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις

● Κάτω τα χέρια από το ΑΣΥΛΟ – Το ΑΣΥΛΟ ανήκει σε όλο το λαό

● Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Όχι στη μείωση εισακτέων και τους ταξικούς φραγμούς.

● Ούτε σκέψη για επιβολή διδάκτρων

 

Κίνηση φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

Αγωνιστικές Κινήσεις, Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη