Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΣΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 3 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Στις 10 Μαρτίου, η εργολαβία του εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολη) προχώρησε σε απόλυση τριών εργαζομένων, με τη ανυπόστατη δικαιολόγηση «ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα». Σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια η εργολαβία ενημέρωσε την διεύθυνση των Εστιών Δομπόλης πως στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε άλλες τρεις απολύσεις. Ο εργολάβος-αρπακτικό εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο θα είναι άδειο από φοιτητές, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξ αιτίας του κορονοϊού, για να απολύσει τους εργαζόμενους χωρίς καμία αντίδραση και ταυτόχρονα να απαιτήσει από το ίδρυμα να του δοθούν επιπλέον χρήματα για την εργολαβία της σίτισης, αυξάνοντας πλασματικά τις μερίδες! Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο με την δικαιολογία της επιδημίας του κορονοϊού, κυβέρνηση-ΙΝΕΔΙΒΙΜ-εργοδότες συνεργάζονται «άριστα» για να κερδοσκοπήσουν ακόμα μια φορά πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των φοιτητών.
Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, ήδη από τις 11 Μαρτίου κινήθηκαν με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αψηφώντας το κλείσιμο των ιδρυμάτων λόγω κορονοϊού. Μέσα από γενικές συνελεύσεις και συντονιστικά φοιτητών-εργαζομένων πάρθηκε απόφαση για να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας, δηλαδή η κατάληψη και παρεμπόδιση της λειτουργίας της Λέσχης μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Η κατάληψη της Λέσχης πραγματοποιείται επί 9 συναπτές μέρες, κόντρα στις απαγορεύσεις και παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των «μένουμε σπίτι», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις, με κεντρικά και άμεσα αιτήματα: α) την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζόμενων και β) την οριστική απομάκρυνση των εργολαβιών από τη λέσχη και από την εστία, για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
     Στη Γενική Συνέλευση που καλέστηκε την Τετάρτη 11/3, αποφασίστηκε η κατάληψη της φοιτητικής λέσχης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα Παρασκευή 20/3 και θα συνεχιστεί μέχρι να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, για να προπαγανδιστεί και να ανοίξει ο αγώνας στην πόλη πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα τα εξής: 2 ενημερώσεις-μικροφωνικές στο κέντρο της πόλης, 3 παρεμβάσεις στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεκάδες παρεμβάσεις σε τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και προφανώς καθημερινές και αλλεπάλληλες πιέσεις στους αρμόδιους φορείς. Προσπαθήσαμε με ανοιχτά καλέσματα να τραβήξουμε στον αγώνα και άλλους εργαζόμενους, που πετιούνται στο δρόμο αυτήν την περίοδο, λόγω των μαζικών απολύσεων που πραγματοποιούνται από τους εργοδότες και νομιμοποιούνται από την Κυβέρνηση.
            Μετά από μια εβδομάδα συνεχών κινητοποιήσεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, την οποία συνυπέγραψε και η διεύθυνση της εστίας. Σε αυτήν την ανακοίνωση τάσσονται ανοιχτά ενάντια στις απολύσεις και ζητούν α) την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων και β) την μεταβίβαση της διαχείρισης της λέσχης στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, χωρίς την διαμεσολάβηση εργολάβου. Παράλληλα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επιδεικνύει μια παντελή αδιαφορία και ανευθυνότητα για την επίλυση του ζητήματος, καθώς ήδη εδώ και μια εβδομάδα ούτε οι φοιτητές, ούτε η Πρυτανεία, αλλά ούτε και η διεύθυνση της Δόμπολης δεν έχουν κατορθώσει να επικοινωνήσουν με το Πρόεδρο του Ιδρύματος, ο οποίος επί 7 συναπτές μέρες «συσκέπτεται». Τέλος, ο νέος εργολάβος που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της εστίας, από τις 14/3 μέχρι το τέλος Μάρτη, δεν έχει προσπαθήσει καν να έρθει σε επαφή με την εστία για την ανάληψη του έργου, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιλύσει το ζήτημα των απολύσεων και ότι η δουλειά βγαίνει και με λιγότερους από 8 εργαζόμενους, δηλαδή υπογραμμίζει ότι οι απολύσεις μπορεί να είναι και πάνω από 3. 
          Το τεράστιο σκάνδαλο που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι παρόλο που 1) η Λέσχη δεν λειτουργεί ήδη 9 μέρες τώρα, 2) που οι μερίδες δεν είναι οι προαποφασισμένες (δηλ. 450), καθώς οι φοιτητές που μένουν τώρα στην εστία είναι κάτω από 50 άτομα, ο εργολάβος, θα τιμολογήσει πλασματικά 450 ή και παραπάνω μερίδες για να πάρει καθαρά στην τσέπη του 20.000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα είναι από την φορολογία των εργαζομένων, ένας εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει χρόνια για να τα βγάλει, ενώ οι εργολάβοι – παράσιτα που έχουν σαρώσει όλες τις δομές των πανεπιστημίων, τα κλέβουν μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δάκτυλο.
            Η επίθεση στους εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης δεν γίνεται τυχαία σε αυτή την περίοδο. Είναι αποτέλεσμα τόσο των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ και του Νόμου Κεραμέως που έχουν θέσει τις βάσεις για την ολοκληρωτική διάλυσή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, μέσω της επιβολής διδάκτρων και του ξεπουλήματος όλων των δομών του πανεπιστημίου σε εργολάβους-κοράκια. Εν όψει κορονοϊού, κυβέρνηση και εργοδότες, πλήρως αποχαλινωμένοι, εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις, διάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών και πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν την κατάσταση την συνομολογούν και οι διάφορες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπου ούτε προστατεύουν τους εργαζόμενους, ούτε θέτουν ως άκυρες τις απολύσεις του τελευταίου μήνα, καταργούν στην πράξη τον μισθό και το δώρο Πάσχα, ενώ θα πετάξουν σαν ψίχουλα ελεημοσύνης στον κάθε απολυμένο λόγω κορονοϊού, 400 ευρώ/μήνα και μονάχα για 2 μήνες.
        Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τηλεδιασκέψεις που προωθεί το υπουργείο παιδείας, που θα φέρουν ακόμη περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών, μείωση της χρηματοδότησης, διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, απολύσεις προσωπικού, μιας και πλέον δεν θα χρειάζονται εργαζόμενοι για διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, δεν θα χρειάζεται Μέριμνα, άρα ούτε εστίες, ούτε Λέσχες, ούτε συγγράμματα και τέλος ούτε οι φοιτητές θα χρειάζεται να έρχονται στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν. Όλα θα γίνονται από το «σπίτι» και προφανώς με δίδακτρα. Άρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση οι 7 στους 10 φοιτητές δεν χρειάζονται στο Πανεπιστήμιο Α.Ε. 
             Τα διαδικτυακά - εξ αποστάσεως μαθήματα, πέρα από ότι εισάγουν τον ταξικό αποκλεισμό στην εκπαίδευση (δεν έχουν όλοι οι φοιτητές ιντερνετ στο σπίτι τους, λάπτοπ ή ακόμη και ρεύμα), επιπλέον, είναι ασύμφορα οικονομικά ως προς την λειτουργία τους και  συνεχώς εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα που καθιστούν την παρακολούθηση, αλλά και την κατανόηση του μαθήματος αδύνατη! Παράλληλα, με όλα αυτά καταργείται και στην πράξη ο φοιτητικός συνδικαλισμός, τα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, κάθε έννοια συλλογικότητας και διεκδίκησης και στρώνεται ανενόχλητα ο δρόμος για την γενικευμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.  
Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση όλων αυτών των μέτρων και η παγίωσή τους ακόμη και μετά την έξαρση του κορονοϊού, καθώς πολλές από αυτές τις αλλαγές/απαγορεύσεις βρίσκονταν ήδη στην ατζέντα της κυβέρνησης-ΕΕ-μνημονίων, πολύ πριν την εμφάνιση της επιδημίας. Ως φοιτητές, δεν πρέπει να περιμένουμε πρώτα το άνοιγμα των σχολών μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, πρέπει να το κάνουμε ήδη από τώρα. Η δική μας η στόχευση πρέπει πάντα να είναι: 1) η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, χωρίς δίδακτρα, εργολάβους, εξ αποστάσεως μαθήματα-σεμινάρια και ταξικό αποκλεισμό των φτωχών φοιτητών από την εκπαίδευση, 2) η υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, του φοιτητικού συνδικαλισμού, των συλλογικών μας οργάνων - κόντρα στην ατομικοποίηση και την αποπολιτικοποίηση που προωθείτε όλα τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι (συνελεύσεις, διαδηλώσεις, ακόμα και το μάθημα στις σχολές μας) και 3) η ενότητα στους αγώνες και η σύνδεση φοιτητών – εργατών στην πράξη για την αποτελεσματικότερη πάλη μας ενάντια σε απολύσεις, κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και στην χούντα ΕΕ – μνημονίων.  
            Ο συγκεκριμένος αγώνας πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα για όλους τους εργαζομένους και την νεολαία, για το πώς θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας μέσα σε αυτή τη δεινή κατάσταση, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν ξεκινήσει εργοδότες και κυβέρνηση με το έναυσμα της παγκόσμιας ύφεσης. «Μένοντας σπίτι» χωρίς δουλειά και χρήματα, σημαίνει για τους εργαζομένους και την νεολαία εξαθλίωση και θάνατος. Την κρίση να την πληρώσουν όλοι αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ, που διέλυσαν τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας, που ξήλωσαν κάθε δημόσια υπηρεσία. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Δεν υποχωρούμε ούτε μπροστά στα καπρίτσια του εργολάβου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ούτε στην τρομοϋστερία της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Θα συνεχίσουμε την κατάληψη και τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.
            .
Παλεύουμε για:
·Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων- Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
·Έξω η εργολαβία από τις εστίες.
·Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-εκπαίδευση για όλους.
·Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.