Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στην «μονιμοποίηση» της εξ αποστάσεως διδασκαλίας! Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικό αποκλεισμό!

  Τον τελευταίο μήνα, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη καμπή. Η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει πανικό και αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία. Ενώ οι εργαζόμενοι στην υγεία υπογραμμίζουν πως τα μόνα ουσιαστικά μέτρα εναντίον της επιδημίας είναι η επέκταση των τεστ και η άμεση στήριξη του ΕΣΥ με χιλιάδες νέες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ απαντάει με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το αναμάσημα της «ατομικής ευθύνης». Κυβέρνηση και λοιποί μνημονιακοί, το μόνο που κάνουν αποτελεσματικά είναι να επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες για την επιδημία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων/νεολαίας/φτωχών, θέλοντας να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης για όλες τις εγκληματικές πολιτικές τους, που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, που με τα μνημόνια υποβάθμισαν το βιοτικό μας επίπεδο και που συνεχίζουν αδιάκοπα να παίρνουν αναποτελεσματικά και εγκληματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (βλ. εκκένωση εστιών). Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και στα μέτρα που παίρνουν για την εκπαίδευση.

  Στόχος της κυβέρνησης, τόσο για τα μέτρα που αφορούν την παιδεία, όσο και για αυτά που πλήττουν τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, είναι η συνέχιση και η παγίωσή τους και μετά την επιδημία του κορονοϊού, καθώς πολλές από αυτές τις «αλλαγές» βρίσκονταν ήδη προ κορονοϊού στην ατζέντα της κυβέρνησης-ΕΕ-μνημονίων.
  Την Παρασκευή 20/3 ανακοινώθηκε η επέκταση της παράτασης της αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έως και τις 10/4, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού (COVID-19). Σε συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας στις 15/3/20 ανακοινώθηκαν κάποιες «πρώτες σκέψεις/σενάρια» της Κυβέρνησης της ΝΔ, ως προς την διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα οποία είναι:
  •          Η καθολική διεύρυνση και παγίωση της διαδικτυακής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με πανελλαδική ημέρα έναρξης της τηλεκπαίδευσης για τα ΑΕΙ την 26η Μαρτίου.
  •          Η επέκταση του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους, μείωση της διδακτέας ύλης, μετακύλιση της ημερομηνίας των πανελλαδικών και των εξεταστικών των ΑΕΙ
  •         Τέλος, εξετάζεται και η αύξηση των διδακτικών ωρών μετά το πέρας της αναστολής λειτουργίας των ιδρυμάτων. 
     Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, παρότι μπορεί πράγματι να αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο για την έκτακτη αυτή κατάσταση. Οι φοιτητές, όμως, συνολικά πρέπει να παλέψουμε για να μην μονιμοποιηθεί αυτό το μέτρο και μετά τον κορονοϊό.
   Πιο αναλυτικά, η παγίωση της εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα ΑΕΙ θα φέρει μια τεράστια υποβάθμιση των σπουδών μας, μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, απολύσεις προσωπικού, μιας και πλέον «δεν θα χρειάζονται τόσοι εργαζόμενοι» για διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, δεν θα χρειάζεται Μέριμνα, άρα ούτε Εστίες, ούτε Λέσχες, ούτε συγγράμματα. Όλα θα γίνονται από το «σπίτι» και προφανώς με δίδακτρα. Η τηλεκπαίδευση ενισχύει τον ταξικό αποκλεισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, δεν έχουν όλοι οι φοιτητές τα απαραίτητα μέσα και τις υποδομές που απαιτούνται.
 Με όλα αυτά, το πανεπιστήμιο θα πάψει να αποτελεί χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης για τη νεολαία, αφού οι φοιτητές θα το επισκέπτονται ελάχιστα κατά τις σπουδές τους!! Θα υποστεί μια σαρωτική αλλαγή, με αποτέλεσμα οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα όργανα τους και ο συνδικαλισμός να αποδυναμωθούν σημαντικά, αφού θα έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες από τους καναπέδες των σπιτιών μας!
 Τέλος, η ιδιωτικών συμφερόντων ψηφιακή πλατφόρμα, που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για το περίφημο e-learning, που προς το παρόν μπορεί βραχυπρόθεσμα να προσφέρεται «αφιλοκερδώς», αποτελεί την καλύτερη δωρεάν διαφήμιση για μελλοντική πώληση των προϊόντων της εταιρίας σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δηλαδή, η κυβέρνηση δίνει ανεμπόδιστα για μία ακόμα φορά το ελεύθερο στους ιδιώτες – αρπακτικά να κατασπαράξουν την δημόσια δωρεάν παιδεία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
  Συνάδελφε - Συναδέλφισσα, δεν πρέπει να περιμένουμε πρώτα το άνοιγμα των σχολών μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, πρέπει να το κάνουμε ήδη από τώρα. Με όπλο μας τους συλλογικούς αγώνες παλεύουμε για: 1) δημόσια δωρεάν παιδεία, 2) υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και 3) ενότητα στους αγώνες/σύνδεση φοιτητών – εργατών.
 Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, νεολαία, εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα παγκοσμίως, προέχει η προάσπιση της υγείας όλων μας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Χωρίς πανικό, και ενώ παίρνουμε σχολαστικά μέτρα προφύλαξης, κόντρα στο επικίνδυνο παραμύθι της ατομικής ευθύνης, παραμένουμε ενωμένοι και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Με επιτροπές αγώνα παντού να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τα δικαιώματά και τις ελευθερίες μας.

Διεκδικούμε :
  •        Άμεση και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας.
  •        Εθνικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  •        Όχι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να περιοριστεί η χρήση της αποκλειστικά για την περίοδο που είναι κλειστές οι σχολές λόγω κορονοϊού.
  •        Να μην χαθεί το εξάμηνο – μείωση της εξεταστέας ύλης – μείωση των απαιτούμενων εβδομάδων διδασκαλίας.
  •        Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.
  •        Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους!
  •        Υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, του ασύλου, των συλλόγων μας απέναντι σε όποιον θέλει να τα καταργήσει.