Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ!
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το Σάββατο 21/3 να κλείσει τις εστίες όλων των πανεπιστημίων πανελλαδικά από την Τετάρτη 25/3, για υγειονομικούς λόγους. Η απόφαση της αυτή είναι εξοργιστική και ανεύθυνη, κυρίως γιατί υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα να γυρίσουν στα σπίτια τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους και μάλιστα προκαλώντας πιθανή διασπορά του ιού σε πανελλαδικό επίπεδο! Πολλοί φοιτητές(αν όχι οι περισσότεροι) έχουν στην οικογένεια τους άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι προφανές πως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να τους κολλήσουν, καθώς μπορεί πιθανά να είναι φορείς του ιού και να μην το γνωρίζουν! Δεν υπάρχει καμία πρόνοια ή μέριμνα για χιλιάδες φοιτητές, τους οποίους η κυβέρνηση όχι μόνο τους πετάει στο δρόμο, αλλά διακινδυνεύει τις ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους!  Υπάρχουν ωστόσο κατηγορίες φοιτητών που εξαιρούνται και επιτρέπεται να μείνουν στις εστίες:
Α) Εστιακοί φοιτητές, οι οποίοι είναι ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν έχουν σπίτι στη χώρα, ούτε συγγενή ή άλλο πρόσωπο να τους φιλοξενήσει!
Β) Αλλοδαποί εστιακοί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν σπίτι στη χώρα, ούτε συγγενείς έως β΄ βαθμού να τους φιλοξενήσουν.
Γ) Φοιτητές από ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα τύπου Erasmus.
Οι εξαιρέσεις αφορούν ελάχιστους φοιτητές και κατά βάση τους φοιτητές των προγραμμάτων Erasmus! Η κυβέρνηση κοροϊδεύει χιλιάδες φοιτητές, τις οικογένειες τους και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: την ίδια στιγμή που απαγορεύει την κυκλοφορία για να «περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις των ανεύθυνων πολιτών», επιβάλει σε χιλιάδες φοιτητές να μετακινηθούν άσκοπα σε όλη την χώρα! Την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης σε διάγγελμα του αναφέρει πως «σε όσο πιο απομονωμένο μέρος πηγαίνει κάποιος, σε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θέτει τη ζωή του», στέλνει χιλιάδες φοιτητές σε μικρά αστικά κέντρα και στα χωριά/νησιά τους!
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, αν τελικά κλείσουν οι εστίες προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα με τις μετακινήσεις των φοιτητών προς τις πόλεις καταγωγής τους, καθώς πολλά δρομολόγια των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί. Άρα οι φοιτητές πρέπει να αλλάξουν 1 ή περισσότερα μέσα για να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους! Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι φοιτητές να περάσουν δεκάδες ώρες ταλαιπωρίας, ταξιδεύοντας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ θα εκτεθούν σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή/και να προσβάλουν άλλους ανθρώπους. Τέλος, κατά την αλλαγή των μέσων, αν  κάποιος φοιτητής χρειαστεί να διανυκτερεύσει, καθώς έχουν αραιωθεί τα δρομολόγια και δεν υπάρχουν πάντα απευθείας ανταποκρίσεις, που θα διανυκτερεύσει σε μια ξένη πόλη, σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση;
Εγείρονται έτσι πολλά περισσότερα ερωτήματα:
1) Κινδυνεύουν οι φοιτητές αν μένουν στα δωμάτια τους στις εστίες; Και αν είναι έτσι, τότε γιατί εξαιρούνται φοιτητές, αυτοί δεν κινδυνεύουν;
2) Γιατί διαγνώστηκε τώρα κίνδυνος από τη λειτουργία των εστιών και όχι πριν 10 ημέρες, όποτε και έκλεισαν τα πανεπιστήμια;
3) Πότε θα εξεταστούν οι φοιτητές για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό, αφού τους πιέζουν να μαζέψουν άρον-άρον τα πράγματα τους και να φύγουν μέσα σε 2-3 ημέρες;
4) Αν κλείσουν τελικά οι εστίες, πως θα μετακινηθούν οι φοιτητές και ποιος θα καλύψει τα έξοδα των μετακινήσεων τους;
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, όπως και από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των εστιών, να απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να εξηγήσουν σε όλους τους φοιτητές τους λόγους για τους οποίους προβαίνουν τώρα σε αυτό το εξοργιστικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μέτρο!
ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ Α(Χ)ΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ!
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!
Κυβέρνηση-μνημονιακή αντιπολίτευση και ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με την «ατομική ευθύνη» για να μας τρομοκρατήσουν και να μας ενοχοποιήσουν. Πίσω από το «χαλάκι» της ατομικής ευθύνης συγκαλύπτουν την εγκληματική ανευθυνότητα των πολιτικών τους αποφάσεων! Ως εδώ!
Απαιτούμε να παραμείνουν ανοικτές οι εστίες και να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά το εστιατόριο των εστιών, οι υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και όλες οι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών, καθώς και να παρθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των φοιτητών! Ακόμη, αν χρειαστεί για υγειονομικούς λόγους να κλείσουν οι εστίες, το κράτος οφείλει να παράσχει  δωρεάν και ασφαλή υγειονομικά μετακίνηση των εστιακών φοιτητών προς τα σπίτια τους, καθώς και να τους παρέχει δωρεάν εξέταση για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
·       ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ – Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εστιατόρια και να παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες(ύδρευση κ.α.) με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής περίθαλψης(καθαρισμοί, αντισηπτικά, γάντια κ.α.) για φοιτητές, εργαζόμενους και κτίρια. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.
·        Να μην τολμήσουν οι διοικήσεις ή η κυβέρνηση να στείλουν την αστυνομία! Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
·       Μαζικές, δημόσιες προσλήψεις εργαζομένων, με σταθερές σχέσεις εργασίας για την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών, καθώς και για τη στελέχωση έκτακτων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης(π.χ. υγειονομικό προσωπικό).
·    Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19. Δωρεάν φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.
·      ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας με σταθερές εργασιακές σχέσεις, ανασυγκρότηση όλων των δομών υγείας με δραστική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην υγεία, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
·        Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης.