Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!




  • ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΥΣΤΕΡΙΑ & ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ «ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ & ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
  • ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΝΕΟΛΑΙΑ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ!

Τις τελευταίες μέρες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στην Ελλάδα με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που ξέσπασε ως παγκόσμιο ζήτημα και ξεσκεπάζει τις αδυναμίες των συστημάτων Υγείας πολλών κρατών. Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μια έκτακτη κατάσταση με την υγεία του πληθυσμού να οδηγείται σε οριακό σημείο, με κίνδυνο να χαθούν περισσότερες ζωές.



Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η νεολαία οφείλει μέσα από τη συλλογική της οργάνωση και αυτοοργάνωση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς να διαμορφώσει μια συλλογική, ψύχραιμη, ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης, για να αποτρέψει την επιδείνωση της, να επιβάλει τη σωστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας και την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. Είναι καθήκον της νεολαίας επίσης να συμβάλλει στην απόκρουση του φόβου και του πανικού που διασπείρουν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων» της ΝΔ και όλος ο μνημονιακός συρφετός(ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.). Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν και να μας εμποτίσουν με το δηλητήριο της «ατομικής ευθύνης», για να θεωρούμε πως όλοι εμείς, οι «από κάτω» φταίμε για την ταχεία εξάπλωση και διάδοση του κορονοϊού επειδή είμαστε ανεύθυνοι, καλοπερασάκηδες, δεν προσέχουμε, δεν συμμορφωνόμαστε/πειθαρχούμε στις υποδείξεις της κυβέρνησης κτλ. Προσπαθούν, τέλος, να παρουσιάσουν τον Μητσοτάκη ως τον στιβαρό καπετάνιο, που οδηγεί το καράβι της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την μπόρα του κορονοϊού, ανεπιτυχώς φυσικά, γιατί το αστικό πολιτικό προσωπικό είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Οι μόνοι πραγματικά υπεύθυνοι είναι το καπιταλιστικό σύστημα, οι ιμπεριαλιστές, το κεφάλαιο και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αφού αυτοί ευθύνονται για την οικολογική καταστροφή, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ξεριζώνουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και τους σπρώχνουν στην προσφυγιά και την εξαθλίωση, για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των συστημάτων υγείας(περικοπές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.λπ.). Τέλος, το πιο επικίνδυνο είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης αυτής, έχει αφεθεί στα ανίκανα και αδίστακτα χέρια των νεοφιλελεύθερων, με αποτέλεσμα οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς, να αφήνονται να συνεχίσουν την καταστροφική τους δράση, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Ο κορονοϊός επιδείνωσε τη συνολική κρίση του καπιταλισμού, κοινωνική, οικονομική, πολιτική. H κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον ΠΟΥ έδωσε ένα νέο, μεγάλο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο δεν είναι ο κορονοϊός η αιτία της κρίσης, παρά μόνο μια αφορμή για την απότομη επιδείνωσή της. Όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου παρουσιάζουν καθημερινά τεράστιες απώλειες, με την κατάσταση να θυμίζει μέρες της κρίσης του 2007-2008. Η ΕΕ και τα αστικά της επιτελεία ετοιμάζονται να χαρίσουν δισεκατομμύρια στις πολυεθνικές, στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να προσθέσουν και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα. Ήδη η ελληνική οικονομία έχει υποστεί σημαντικά χτυπήματα και αναμένονται και χειρότερα, με ένα νέο μνημόνιο και μια νέα χρεοκοπία να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Τα μέτρα της ΝΔ (ακόμα κι όσα θα ήταν ή είναι αντικειμενικά αναγκαία), ήρθαν καθυστερημένα, μετά από μέρες «βλέποντας και κάνοντας» – και κυρίως έχουν έναν κίβδηλο, ταξικό και γι’ αυτό αναποτελεσματικό χαρακτήρα.

Καταρχάς, με τα μέτρα της η κυβέρνηση δεν στοχεύει στο να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες και μαζικές προσλήψεις(όσες είναι απαραίτητες) σε υγειονομικό προσωπικό(γιατρούς, νοσηλευτές κ.α.) στα νοσοκομεία, να αυξήσει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στην υγεία και να επιτάξει εδώ και τώρα μαζικά τις ιδιωτικές/ιδιωτικοποιημένες υποδομές υγείας. Παρά κάνει εκκλήσεις για αιτήσεις εργασίας «για δύο χρόνια» σε ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ανεξέλεγκτους τους εργοδότες, με αποτέλεσμα το αν θα εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα(απολυμάνσεις, παροχή αντισηπτικών με δικά τους έξοδα κτλ.) στους χώρους δουλειάς να έγκειται κυριολεκτικά στην προσωπική τους θέληση, ενώ θα μπορούν να προχωρούν σε μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.α.!

Επίσης, αποφάσισαν ένα σωρό αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, τα οποία ήρθαν για να «μείνουν» και μετά το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης: υπερεξουσίες σε κράτος και εργοδότες – εξύμνηση του «διευθυντικού δικαιώματος», «εξ αποστάσεως εργασία», οικονομικές ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, προετοιμάζουν απαγόρευση των διαδηλώσεων, δρακόντειους περιορισμούς για τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος, στρατιωτικοποίηση και αστυνόμευση της δημόσιας ζωής (έκτακτη συγκρότηση ειδικών «κέντρων επιχειρήσεων» με υπερεξουσίες κ.λπ.). Ενώ δεν υπάρχει κανένα μέτρο ελέγχου της παραγωγής, της αγοράς και των τιμών με αποτέλεσμα την εμφάνιση μαυραγοριτών που θα κερδοσκοπούν πάνω σε τρόφιμα, ιατρικά προϊόντα κ.α. εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Συμπληρωματικά σε όλα αυτά, η ανοχή και αναπαραγωγή θρησκοληψιών από κυβερνητικά στελέχη(Κεραμέως, Άδωνις κ.α.) για τις εκκλησίες και τη «Θεία Κοινωνία», με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, φτωχοί! Μια κατάσταση που θυμίζει μεσαιωνικό σκοταδισμό!

Για το χώρο της παιδείας:

1.    Το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, μπορεί πράγματι να αποτελέσει ένα μέτρο πρόληψης, αν φυσικά ακολουθείται από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο, τα εστιατόρια των πανεπιστημίων, οι δημόσιες συγκοινωνίες που συνδέονται με τα πανεπιστήμια και οι εστίες δεν πρέπει να κλείσουν, γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών. Οι σύλλογοι και το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαιτήσουν οι παραπάνω δομές να παραμείνουν ανοικτές και να λειτουργούν με τις αντίστοιχες προσαρμογές φυσικά π.χ. αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων για να μην υπάρχουν συνωστισμός κ.α.

2.    Το υπουργείο παιδείας προτείνει να εφαρμοστούν σε σχολεία και σχολές μαθήματα εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη(e-learning)! Στην κατάσταση που βρίσκονται οι σχολές, με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν, την έλλειψη συντήρησης κ.α. το μέτρο αυτό έρχεται να «κουμπώσει» με την όλη κατάσταση και να παγιωθεί. Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση για να γλυτώσουν τα κρατικά έξοδα που αυτό συνεπάγεται. Ας μην ξεχνάμε πως πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοιού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, το πρότειναν σαν μέσο για να «μπολιαστεί» ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας με σύγχρονες μεθόδους!! Είναι αντίστοιχο της τηλε-εργασίας(«home-office»).

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Μόνο αν η κοινωνία λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της και όχι το κέρδος, μπορούν να βρεθούν λύσεις τόσο για το ζήτημα του κορονοϊού όσο και για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ανθρωπότητας. Μόνο η παγκόσμια συνεργασία των λαών (η μόνη που επιτρέπει την ειλικρινή επιστημονική συνεργασία) και όχι το κυνήγι για το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη ή πολυεθνική θα «πατεντάρει» πρώτη το φάρμακο για τον κορονοϊό μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η νεολαία ενάντια στην παράλυση της «ατομικής ευθύνης», της ατομικοποίησης και τον φόβο της «πειθαρχίας στις αρχές». Η νεολαία πρέπει να ενωθεί, να κινητοποιηθεί, να αγωνιστεί για να μην αφήσει τη διαχείριση αυτής της κατάστασης στα άχρηστα και επικίνδυνα χέρια των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστών, της Αγοράς! Μέσω των συλλογικών μας οργάνων, όπως είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μαζί με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς να επιβάλουμε ένα Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης, με όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις συλλογικές μας διεκδικήσεις, την οργάνωση και αυτοοργάνωση των αγώνων μας, ψύχραιμα και αποφασιστικά. Να διασφαλίσουμε πως κανένας νέος/εργαζόμενος/φτωχός δεν θα μείνει μόνος του, πεινασμένος ή αβοήθητος. Να μην δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που με πρόσχημα τον νέο κορονοϊό προετοιμάζεται να περάσει επιπλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τσακίσματος των εργαζομένων, των δικαιωμάτων μας.

Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που πραγματικά μπορεί να προστατεύσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό την κοινωνία! Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι, που δεν πρέπει να διστάσουμε μπροστά σε οποιαδήποτε κινητοποίηση και αγώνα επιβάλλεται από τα πράγματα, για να σώσουμε τα δικαιώματά μας, τις ίδιες τις ζωές μας, όσο η κρίση χειροτερεύει! Με τους αγώνες μας να επιβάλουμε τα παρακάτω μέτρα:

  • Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των «πλεονασμάτων». Παύση πληρωμών του χρέους, πάγωμα και διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
  • Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, ανήκει στον λαό! Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Ανασυγκρότηση όλων των δομών υγείας με δραστική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην υγεία, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή, εξοπλισμούς.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – πλαφόν στις τιμές των φαρμάκων - Όχι στην αισχροκέρδεια και τον μαυραγορητισμό – Κοινωνικός – Εργατικός Έλεγχος στις τιμές.
  • Έκτακτη φορολογία σε κεφάλαιο πλούσιους - Επίταξη/Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων και αλυσίδων, καθώς και των εισαγωγών/εξαγωγών.
  • Προσλήψεις σε όλους τους καίριους τομείς (εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ.).
  • Παύση και παραδειγματική τιμωρία σε κάθε παπά ή θρησκόληπτο ενεργεί ανεύθυνα. Υποχρεωτικά μέτρα και λουκέτα ενάντια στην ανευθυνότητα της Εκκλησίας.
  • Αυστηρότατη τήρηση και υποχρεώσεις των εργοδοτών για συνθήκες υγιεινής, με δικά τους έξοδα, βαριές ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται. Άδειες με έξοδα των εργοδοτών.
  • Δωρεάν μέτρα προστασίας σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους – οικονομική ενίσχυση και κατ’ οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου!
  • Διατήρηση όλων των φοιτητικών παροχών(φοιτητικές λέσχες, λεωφορειακές γραμμές που συνδέονται με πανεπιστήμια κ.α.)! Δωρεάν και Ασφαλή Μέσα Μεταφοράς – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – αυξήσεις δρομολογίων.
  • Όχι στα εξ’ αποστάσεως μαθήματα -Να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική περίοδος!
  • Να δοθούν επιδόματα σε εστιακούς φοιτητές και σε φοιτητές με χαμηλά οικογενειακά επιδόματα για την κάλυψη όλων των απαραίτητων αναγκών τους!
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους πρόσφυγες!
·