Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση του Σ.Φ Πληροφορικής ΑΠΘ για τον Κορονοϊό

Απόφαση του Σ.Φ Πληροφορικής ΑΠΘ

   Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η επέκταση του κορονοϊού COVID-19 θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και μαζί με τα δεκάδες μέτρα, που έχουν παρθεί, έχουν προκαλέσει πανικό και αναστάτωση.
   Κι ενώ οι εργαζόμενοι στην υγεία που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης απευθύνουν κραυγή αγωνίας λέγοντας ότι τα μόνα πραγματικά μέτρα εναντίον της επιδημίας είναι η επέκταση των τεστ και η άμεση στήριξη του ΕΣΥ με χιλιάδες νέες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ απαντάει με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το αναμάσημα της «ατομικής ευθύνης». Το μέτρο ως στόχο έχει αφενός να επιρρίψει την ευθύνη στους εργαζόμενους, τους φτωχούς και την νεολαία, και αφετέρου να ελέγξει την ταχεία αύξηση της μετάδοσης. Κι αυτό όχι γιατί η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την δημόσια υγεία, αλλά γιατί οι σκηνές πολέμου στα ιταλικά νοσοκομεία πλησιάζουν, και σε αυτήν την περίπτωση η ανικανότητά τους θα αποκαλυφθεί πλήρως. Κυβέρνηση και λοιποί μνημονιακοί κραυγάζουν όλοι μέρα για την ασυνειδησία των πολιτών, την στιγμή που είναι οι ίδιοι που έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας της χώρα και έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό μας επίπεδο , με τα μέτρα λιτότητας που υπερψήφισαν και εφάρμοσαν.
Ποιος έχει την ευθύνη;

   Οι καπιταλιστές, οι πλούσιοι, τα κοράκια των χρηματιστηρίων και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Όλοι αυτοί που στο όνομα των κερδών τους καταστρέφουν τον πλανήτη και που διαλύουν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους όλα τα δικαιώματά μας και τις κοινωνικές παροχές.
   Όσο κι αν προσπαθούν καθημερινά τα ΜΜΕ να μας πείσουν ότι για την εξάπλωση του κορονοϊού φταίμε όλοι εκτός από την κυβέρνηση η αλήθεια είναι διαφορετική: Είναι ένοχοι, όχι μόνο γιατί διέλυσαν επί δεκαετίες τη δημόσια υγεία, όχι μόνο γιατί είχαν προειδοποιήσεις από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για το μέγεθος του κινδύνου και δε προετοιμάστηκαν, αλλά γιατί ακόμα και τώρα, οι κινήσεις τους διέπονται από τη λογική της προστασίας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
   Χρειάζεται προσοχή: Κανένα μέτρο της κυβέρνησης δεν είναι «αθώο» ή σκοπεύει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του ιού. Πρωταρχικός τους στόχος είναι την επόμενη μέρα το μεγάλο κεφάλαιο να βγει όσο πιο αλώβητο γίνεται. Τα ωράρια λάστιχο των εργαζομένων, οι συνεχείς διευκολύνσεις στους εργοδότες, τα ανοιχτά super market τις Κυριακές, και κυρίως η τερατώδης καταστολή είναι φαινόμενα που αυτούσια ή πτυχές τους ήρθαν για να μείνουν.

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον κορονοϊό;

   Σίγουρα ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, όσον αφορά την αντιμετώπισή του και την πρόληψη από αυτόν, εκεί εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξικές ανισότητες, όπως υπήρχαν και πριν, και μάλιστα πιο οξυμένες. Δεν έχουμε όλοι την ίδια δυνατότητα πρόληψης (οι εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια, θέλοντας και μη, ώστε να μην χάσουν την δουλειά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, σε αντίθεση με τους εργοδότες που έχουν κλειδαμπαρωθεί στα πολυτελή τους διαμερίσματα), και δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα στην υγειονομική περίθαλψη (τα τεστ είναι πανάκριβα, η απεύθυνση σε ιδιωτικό νοσοκομείο είναι προνόμιο λίγων, την ίδια στιγμή που η πρόσβαση στο δημόσιο έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη).

Τι συμβαίνει με την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια;

   Την Κυριακή 22/3, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών πανελλαδικά. Πέρα από παράλογη η απόφαση αυτή είναι παρανοϊκή, εξοργιστική και ανεύθυνη, κυρίως γιατί υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα να γυρίσουν στα σπίτια τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους και μάλιστα προκαλώντας πιθανή διασπορά του ιού σε πανελλαδικό επίπεδο! Οι περισσότεροι φοιτητές έχουν στην οικογένεια τους τουλάχιστον έναν συγγενή που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από τις εστίες, και να φροντίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αξιοπρεπή - ανθρώπινη διαβίωση όλων των οικότροφων.
   Η καραντίνα έχει επηρεάσει και το εκπαιδευτικό σύστημα, απαγορεύοντας τα δια ζώσης μαθήματα και επιβάλλοντας τα ηλεκτρονικά. Όσον αφορά το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι. Πρέπει η κυβέρνηση μαζί με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι φοιτητές θα έχουν ισότιμο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Προφανώς τα τηλεμαθήματα, εμπεριέχουν και έναν ταξικό αποκλεισμό, καθώς δεν έχουν όλοι οι φοιτητές την οικονομική δυνατότητα για προσωπικό υπολογιστή, παροχή ίντερνετ κ.α. Επίσης προκύπτουν και τεχνολογικά προβλήματα (αδυναμίες σύνδεσης, υπερφόρτωση δικτύου κλπ), τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
   Τα τηλεμαθήματα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά για το διάστημα που είναι κλειστές οι σχολές. Να μην επιτραπεί η επέκταση και μονιμοποιησή τους με κανέναν τρόπο, καθώς η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.


Πώς θα σωθούμε από αυτή την κατάσταση;

   Ακόμη κι αν το κεντρικό πρόβλημα είναι ο κορονοϊός, αυτή τη στιγμή η διασπορά του έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Προφανώς πρέπει να είμαστε συνειδητοί και προσεκτικοί, προστατεύοντας τους γύρω μας, τηρώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα όρια της «ατομικής» ευθύνης, δεν βρίσκονται στο πως απλά θα «μείνουμε σπίτι». Μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να φροντίζει για όλα τα μέλη της και η οικονομία και το κράτος να λειτουργούν με άξονα τις ανάγκες της κοινωνίας. Κοντολογίς, αν περιοριστούμε απλώς στις προτροπές της κυβέρνησης, θα κοιτάμε μόνο το δέντρο χάνοντας το δάσος.
   Για την ακρίβεια πρέπει να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση την λήψη μέτρων, που θα στοχεύουν συνολικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, δηλαδή φιλεργατικά - και μόνο - μέτρα.
   Πρώτα οι άνθρωποι – όχι τα κέρδη! Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας! Δεν πρέπει να τον αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μνημονιακών και του κεφαλαίου


Μέτρα για τα πανεπιστήμια:

Να μην κλείσουν οι εστίες – Να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα εστιατόρια και οι φοιτητικές λέσχες, και να παρέχονται δωρεάν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (σίτιση, ύδρευση κ.α.) με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής περίθαλψης (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και λοιπά) για φοιτητές και εργαζόμενους και να καθιερωθεί η τακτική καθαριότητα και απολύμανση των κτιρίων. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.
 
Όχι στην εξ αποστάσεως εκπάιδευση. Να περιοριστεί η χρήση της αποκλειστικά για την περίοδο της υγειονομικής καραντίνας, χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση και απουσίες.

Να μην χαθεί το εξάμηνο – μείωση της εξεταστέας ύλης – μείωση των απαιτούμενων εβδομάδων διδασκαλίας. Στα site όλων των μαθημάτων να αναρτώνται αναλυτικές σημειώσεις από τα μαθήματα.

Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση. Επίλυση των υλικοτεχνικών προβλημάτων. Εξασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε φοιτητή.

— Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων (Κεραμέως, Γαβρόγλου, Διαμαντοπούλου)

Υγειονομικά μέτρα

- Εφαρμογή της καραντίνας ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. Υποστήριξη στην ικανοποίηση των όποιων αναγκών τους.

- Άμεση και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Να εξοπλιστούν νοσοκομεία. Να γίνουν άμεσα 10.000 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού-βοηθητικού προσωπικού. Να τετραπλασιαστούν άμεσα οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ.

- Να εθνικοποιηθούν όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτήρια, και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ και τα εργαστήρια. Να εθνικοποιηθούν όλες βιομηχανίες που σχετίζονται με την υγεία και τα υγειονομικά υλικά.

- Δωρεάν παροχή όλων των μέσων πρόληψης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) στις ασθενείς οικονομικά ομάδες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές, ημιαπασχολούμενοι). Δωρεάν τεστ διαγνώσεως.

- Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από κέντρα κράτησης (η εξάπλωση του ιού σε αυτές τις δομές θα δημιουργήσει δημοσιονομική βόμβα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που τους επιβάλλονται) και να προστατευτούν με υγειονομικά μέτρα προφύλαξης.

Οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων αλλά και την επιβίωση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

— Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

— Να δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ίσο με τον βασικό μισθό σε όποιον εργαζόμενο είναι άνεργος ή έχει απολυθεί, και να συμπληρωθεί άμεσα κάθε μείωση μισθού ή απασχόλησης. Το επίδομα να δίνεται και μόνο με υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου ότι απολύθηκε ή έκλεισε η επιχείρησή του.

— Να καταβληθούν όλοι οι μισθοί και το δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως.

— Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δωρεάν για όλους.

— Να ανασταλεί επ’ αόριστον, η καταβολή δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, ή εταιρειών ηλεκτρισμού.

— Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

— Να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των προϊόντων

— Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να σταματήσει κάθε εφαρμογή αντεργατικού μέτρου (αύξηση ωραρίων, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.) από τους εργοδότες.

— Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.

— Παύση πληρωμών προς τους δανειστές τοκογλύφους – διαγραφή του χρέους. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για το ΝΑΤΟ-εξοπλισμούς, τράπεζες και κατασταλτικό μηχανισμό.

   Όλα αυτά τα μέτρα είναι τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση της κοινωνίας. Τα χρήματα για όλα αυτά υπάρχουν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει που μπορεί να τα βρει: στους φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των καπιταλιστών. Άραγε στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το «κοινωνικό καλό» έγκειται μόνο στην απαγόρευση της κυκλοφορίας ή θα έπρεπε να γίνει και κατάσχεση των αμύθητων περιουσιών που απολαμβάνουν «οι λίγοι», στις πλάτες της υπόλοιπης κοινωνίας;
   Ο κορονοϊός, επίσης, έχει επηρεάσει και σε οικονομικό επίπεδο. Η έκρηξη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης έχει επιταχυνθεί και βρίσκεται προ των πυλών. Οι συνέπειες των μέτρων για τον κορονοϊό στην οικονομία είναι μεγάλες– τη βιομηχανία και ιδιαίτερα τον τριτογενή τομέα – και σε επίπεδο κρατικών δαπανών, με αποτέλεσμα να οξύνεται η κρίση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη αυτό έχει μεταφραστεί σε 50000 απολύσεις εργαζομένων, αργοπορία ή μη καταβολή μισθών κ.ο.κ. Είναι μαθηματικά σίγουρο, ότι για άλλη μια φορά τις συνέπειες αυτής της κρίσης θα τις πληρώσουμε οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και πρέπει να βάλουμε φρένο σε νέες απόπειρες επιβολής μνημονιακών πολιτικών.
   Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση θα αποπειραθεί σίγουρα να καταργήσει κάθε εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι, πέρα από όλα τα άλλα, και μια πρόβα τζενεράλε για το όργιο καταστολής που περιμένει την εργατική τάξη και τη νεολαία, για το οποίο έχει ήδη δείξει η κυβέρνηση τις διαθέσεις της (κατάργηση ασύλου, καταστολή διαδηλώσεων, αστυνομική βία και εξευτελισμός διαδηλωτών, απαγόρευση διαδηλώσεων, εκκένωση καταλήψεων κ.ο.κ.). Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, επιβάλλοντας μια αντιστροφή της υπάρχουσας κατάστασης, με ριζική ενίσχυση του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης, με άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.

   Ο Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής ΑΠΘ απαιτεί την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.