Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – όχι στην ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ!


ΜΑΖΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!


  Η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, συνεχίζουν το ξεδίπλωμα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην εκπαίδευση. Παράλληλα με τα πρώτα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει από το καλοκαίρι, με πιο σημαντικά την κατάργηση του ασύλου και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων- και εν αναμονή των υπόλοιπων μέτρων, επιχειρούν κι ένα σημαντικό αλλά και ύπουλο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα.

  Βαδίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπ. Παιδείας Γαβρόγλου, ανακοίνωσαν ήδη πρόγραμμα για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Βόλο και Λαμία.

  Τα ΣΔΙΤ δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως από όλες τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία σε μια σειρά από έργα (κατασκευή δρόμων, γεφυρών, σχολείων, σταθμών διαχείρισης απορριμμάτων, κλπ). Παρά την προπαγάνδα κυβερνήσεων και μεγαλοεπιχειρηματιών για το ότι είναι μία μέθοδος που απαλλάσσει το κράτος από έξοδα, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι μόνοι κερδισμένοι εν τέλει είναι οι ιδιώτες-εργολάβοι, που σε κάθε περίπτωση στήνουν πραγματικό «πάρτι» στις πλάτες του ελληνικού λαού: Η εκμετάλλευση των έργων ανήκει για πολλά χρόνια στον ιδιώτη (χαρακτηριστική περίπτωση τα διόδια!) μέχρι υποτίθεται να «αποσβέσει την επένδυσή» του, ενώ πολλές είναι οι φορές που η απόδοσή του στο Δημόσιο καθυστερεί ακόμα περισσότερο με την συντήρησή του να εγκαταλείπεται στην τύχη του!

  Τι σημαίνουν αυτά για τις εστίες; Πολύ απλά ότι οι νέες εστίες που θα ανεγερθούν θα έχουν κανονικά ενοίκιο, και μάλιστα υψηλό, κάτι που άλλωστε είχε δηλώσει ευθαρσώς και ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανέγερση των εστιών δεν είναι άλλοι από τους «εθνικούς μας εργολάβους», Μπόμπολα, Μυτιληναίο κλπ, αυτούς που πλούτισαν όσο κανείς άλλος από το δημόσιο χρήμα! Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοκαρχαρίες αποφάσισαν να χαρίσουν τα λεφτά τους ή να κάνουν ευεργετήματα για τους φτωχούς φοιτητές;

  Σαν φοιτητικό κίνημα, πρέπει ενιαία να απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
·                 Ανέγερση περισσότερων εστιών, όχι μόνο σε αυτές τις πόλεις, αλλά και όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο, μιας και οι υποδομές είναι εξευτελιστικά λίγες μπροστά στον αριθμό των φοιτητών που χρειάζονται στέγαση.
·                 Άμεση επισκευή όλων των υλικοτεχνικών προβλημάτων στις εστίες, καθώς οι περισσότερες, και ειδικά οι παλιότερες που βρίσκονται και στα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση (ταβάνια που καταρρέουν, θέρμανση που δεν λειτουργεί κλπ).
·                 Όλα αυτά να γίνουν όχι με ΣΔΙΤ για να πλουτίσουν και πάλι οι αετονύχηδες επιχειρηματίες, αλλά με ένα γενναίο πρόγραμμα αποκλειστικά δημόσιων επενδύσεων, με παράλληλη ριζική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Αφενός γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε ενοίκιο για να σπουδάζουμε, αφετέρου γιατί η διαμονή των φοιτητών που το έχουν ανάκη σε εστίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με αυτήν την έννοια πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και δωρεάν.