Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιάννενα: Κινητοποίηση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λόγω της αναστολής της λειτουργίας του Πανεπιστημίου εξ αιτίας του κορονοϊού


Στις 10/03 με έκτακτη ανακοίνωση του, ο Υπουργός Υγείας, ανέστειλε την λειτουργία όλων των βαθμίδων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το διάστημα 11/3 με 25/3, ως μέτρο «πρόληψης» για την εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτή το έκτακτο μέτρο φέρνει βαρύτατες συνέπειες για τους φοιτητές πανελλαδικά, καθώς ουσιαστικά α) τους εξαναγκάζει να κατευθυνθούν στις πόλεις καταγωγής τους, πληρώνοντας έξτρα ναύλα και β) για τους φοιτητές που δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν, είτε επειδή είναι εστιακοί και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, είτε επειδή είναι εργαζόμενοι και θα χάσουν τις δουλειές τους, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για σίτιση, θέρμανση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από αυτές τις συνέπειες είναι οι Εστιακοί Φοιτητές. Αμέσως, μετά την δημοσιοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργείου, μέλη του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΕΦΠΙ), προχώρησαν σε παρέμβαση στην διοίκηση της Λέσχης (φοιτητικό εστιατόριο), με σκοπό να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας της κατά τις δύο εβδομάδες που δεν θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό έργο. Την ίδια μέρα, ο ΣΕΦΠΙ πήρε απόφαση για παρέμβαση στην Πρυτανεία την Τετάρτη στις 11/3.
Στις 11/03, ο ΣΕΦΠΙ από κοινού με τον Σύλλογο Εστιών Δομπόλης πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία με σκοπό να απαιτήσουν την συνέχιση όλων των λειτουργιών της φοιτητικής μέριμνας (λέσχη, συντήρηση κτιρίων, ζεστό νερό και θέρμανση). Στην παρέμβαση τονίστηκαν: α) η ειδική μέριμνα που πρέπει να υπάρξει για τις επόμενες μέρες όσον αφορά την απολύμανση των κτιρίων αλλά και για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών, β) η συνέχιση και αύξηση των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ για να μην υπάρχει συνωστισμός στην μεταφορά των φοιτητών που θέλουν να επισκεφθούν την λέσχη ή και αποκλεισμός των φοιτητών που διαμένουν στο πανεπιστήμιο. Έπειτα από τις πιέσεις των δύο φοιτητικών συλλόγων, όλα τα αιτήματα έγιναν δεκτά και ήδη από την ίδια μέρα άρχισε η εφαρμογή τους.
Παρά την μεγάλη έκταση που έχει πάρει η σημερινή επιδημία του κορονοϊού, όταν τέθηκε το ζήτημα της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των φοιτητών δεν δόθηκε καμία σαφή απάντηση, την ίδια στιγμή που αρκετοί φοιτητές είναι ανασφάλιστοι. Παράλληλα, αναπάντητο παρέμεινε και το αίτημά του Συλλόγου για άμεση χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους φοιτητές για τα μεταφορικά που είναι αναγκασμένοι να δώσουν, μετά την απότομη διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, παρά την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει.


Είναι γνωστό πως κάθε φορά που έχει προκύψει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάποιο σοβαρό και έκτακτο πρόβλημα (σεισμός, αποκλεισμός από χιονόπτωση, επιθέσεις από αδέσποτα, πτώση σοβάδων από τα ταβάνια, κλπ), οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες εγκαταλείπονται πλήρως στην μοίρα τους, πολλές φορές αποκλεισμένοι ή χωρίς τα στοιχειώδη: λέσχη, ζεστό νερό και θέρμανση. Αυτήν την κατάσταση έχουν διαμορφώσει όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, τσακίζοντας την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, την λειτουργία τους και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νόμος Κεραμέως, πατώντας πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιφέρει μια επιπλέον τεράστια μείωση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, που ως αποκλειστικά επακόλουθα φέρνει την επιβολή διδάκτρων, την διάλυση της Μέριμνας, το κλείσιμο τμημάτων και τις διαγραφές φοιτητών. Ταυτόχρονα, με αφορμή τον κορονοϊό και προκειμένου να γλιτώσουν και άλλα λεφτά από την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, θα προσπαθήσουν μάλιστα να εισάγουν και τις διαδικτυακές διαλέξεις που διαφήμιζε η Κεραμέως, αλλά και ο Γαβρόγλου.






Είναι επιπλέον τραγικό πως η έξαρση του νέου ιού συμβαίνει την ίδια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο,
το οποίο δεν αφορά μόνο τις συντάξεις και την ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους, αλλά αφορά όλο το σύστημα της εθνικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο διαλύεται καθημερινά και βυθίζεται στην χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Στόχευση της Κυβέρνησης και των μνημονίων είναι να πληρώνουμε τα πάντα για την υγεία και την ασφάλειά μας και όποιος δεν έχει να πληρώσει να καταδικάζεται Δεν θεωρούμε πως είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως σύντομα θα καλείται ο κάθε φοιτητής και εργαζόμενος να πληρώνει για την όποια παροχή υγείας με τρομακτικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία της χώρας.

Σαν φοιτητές καλούμε κάθε συνάδελφο:

- Αρχικά, να είναι ψύχραιμος. Αν κάποιος ασθενήσει στο περιβάλλον του δεν σημαίνει πως αυτόματα είναι ευάλωτος ο ίδιος.

- Ο καθένας μας να ακολουθεί τους απλούς κανόνες υγιεινής: Καλό πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπό μας, προσοχή στα κοινόχρηστα αντικείμενα. Αν ασθενήσουμε απευθυνόμαστε σε κατάλληλο γιατρό και αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε και να συγχρωτιζόμαστε με οικείους ή με κόσμο για να μη διασπείρουμε περαιτέρω τον ιό.

- Τασσόμαστε ενάντια στις διαδικτυακές διαλέξεις ή τις σπουδές εξ’ αποστάσεως. Ο μοναδικός χώρος για την εκπαίδευσή μας, για την συλλογική μας πάλη και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας είναι οι σχολές και τα αμφιθέατρά μας και όχι το ατομικοποιημένο διάβασμα από το σπίτι και τον υπολογιστή (με το οποίο γλιτώνουν και τα συγγράμματα). Υπενθυμίζουμε πως για να επιβάλουν την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, προσπαθούν να ατομικοποιήσουν και να απομονώσουν κάθε φοιτητή (moocs, ηλεκτρονική ψηφοφορία σε συνελεύσεις). Θέλουν να χτυπήσουν καθοριστικά τις συλλογικές διεκδικήσεις των φοιτητών σε συνεργασία και με τους εργαζόμενους.

- Καλούμε επίσης τον κάθε συνάδελφο να είναι σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τον σύλλογο. Αν η διοίκηση του πανεπιστημίου αδιαφορήσει για τις συνθήκες υγείας στους χώρους εργασίας στη δεδομένη κατάσταση θα χρειαστεί η συλλογική απάντησή μας.

Παλεύουμε για:

- Διατήρηση όλων των φοιτητικών παροχών(φοιτητικές λέσχες, λεωφορειακές γραμμές που συνδέονται με πανεπιστήμια κ.α.)!

- Ούτε σκέψη για εξ’ αποστάσεως μαθήματα!

- Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή.

- Να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως - Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.